fala77 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Witam.Wczoraj czyściłem kasetę.Wiadomo błoto po deszczach i smar się wymieszały.Kasetę podlałem sobie trochę benzyną ekstrakcyjną,całość wyszorowałem woda z płynem do mycia naczyń i spłukałem ciepłą wodą.Kaseta wygląda pięknie ale zauważyłem że bębenek cyka jakby głośniej.Problemów z jazdą nie ma żadnych ale tak się zastanawiam czy tym zabiegiem wypłukałem jakoś oliwke z zapadek?Czy to możliwe?
Fenthin Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Pomyśl. Polałeś benzyną po miejscu, gdzie smaru/oleju jest tyle, co kot napłakał. A między innymi obecność smarowidła wpływa na głośność pracy bębenka.
Mod Team michuuu Napisano 17 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2016 Rozcieńczyłeś/wypłukałeś smar.
dran2 Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 I możliwe że nie tylko z bębenka, przejrzyj piastę na wszelki wypadek.
fala77 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Napisano 17 Czerwca 2016 Spoko.Czyli trzeba sobie to przeserwisować.Dzięki.
cervandes Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Dlatego właśnie jestem przeciwnikiem takiego szorowania kasety. Albo sama woda, albo szmatka i jazda na sucho czy nawilżona tylko benzyną. Żadnego lania płynami, detergentami do mycia silników itp bo w piastach i bębenkach robi się badziewie.
dzanas Napisano 17 Czerwca 2016 Napisano 17 Czerwca 2016 Ewentualnie raz na jakiś czas prostu do czyszczenia napędu ściągnąć kasetę i bezstresowo można myć czym się da
Kawboj Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Widzę, że walnąłem tego samego byka co kolega i spryskałem kasetę benzyną ekstrakcyjną ( założyłem atomizer na butelkę). Cały czas się zastanawiałem co zrobiłem nie tak, bo miałem wrażenie głośniejszej pracy napędu. Co polecacie Panowie, aby przywrócić odpowiednie nasmarowanie tego elementu? Nie jestem wprawiony w demontażu kasety, więc łopatologicznie - proszę Talon 29er 2016 Pozdrawiam, Łukasz
detonator Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Oddaj do serwisu, bo samo ściągnięcie kasety to za mało, a z tego co piszesz nie bardzo wiesz jak się za to zabrać.
dzanas Napisano 21 Czerwca 2016 Napisano 21 Czerwca 2016 Skoro chcesz się sam za to brać to proszzz - http://endurorider.pl/2011/02/jak-rozebrac-bebenek-w-piascie-shimano-instrukcja/ ale skoro nie jesteś "wprawiony" nawet w zdejmowaniu kasety to jak kolega wyżej zasugerował- oddaj do serwisu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.