Skocz do zawartości

[szosa] Proszę o pomoc w ocenie roweru.

kishoth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o ocenę roweru, którym jestem zainteresowany:

http://olx.pl/oferta/kolarzowka-gazelle-cala-shimano-105-klamkomanetki-h65-CID767-IDf3Zoh.html#e3dddabb75

Jestem dużym facetem (2 metry) więc z rozmiarem chyba nie powinno być problemu (jeżeli się nie mylę). Potrzebuję od Was opinii na temat stanu tego roweru. Osprzęt wydaje się być ok. Planuję kupno pierwszej szosówki do 1000 zł i ta oferta wydaje się być najlepsza. Nie mam pojęcia o rowerach szosowych (to będzie mój pierwszy) i dlatego potrzebuję do Was opinii czy ten rower jest wart tych pieniędzy. Pozdrawiam.

Zapomniałem dodać: ważę sporo ok. 104 kg (no kawał chłopa ze mnie :))) i czy pod moją wagę to będzie dobry rower.

UP nikt się nie wypowie? Liczę na Waszą ocenę ponieważ kompletnie się na tym nie znam

Waga jest istotna to raczej jak kupujesz/kompletujesz koła, a nie rower, choć przy ramach ultralekkich to inna sprawa. Minimum to wzrost i długość nogi, aby okreslić rozmiar, ale lepiej wklej wyniki z kalkulatora z miarami i wyslij zapytanie o przekrok roweru, długość horyzontalną rury górnej i dł. mostka oraz wysokość główki ramy. 

Ok wysłałem mu maila z zapytaniem o wymiary to coś będzie wiadomo więcej. Muszę powiedzieć że się napaliłem jak szczerbaty na suchary na ten rower (niestety co pewnikiem zaburza zdrowy i obiektywny osąd, dlatego napisałem an tym forum). Pozdr.

Dostałem odpowiedź od sprzedającego: "Dzien dobry. Wysokosc od podloza do wierzcholka rury poziomej wynosi 88 cm. Dlugosc rury poziomej pomiedzy spawami na gorze rury to 55 cm. W zalczniku zdjecie naklejki." Czy to możliwe żeby długość rury poziomej była 55 cm? to jakieś nieforemne jak dla mnie... na wysokość chyba jest ok ale proszę o potwierdzenie. No i o co chodzi z tą rurą czy się tak zdarza?

Tak, brałem to pod uwagę, jeszcze trzeba doliczyć, tylko ile, wątpie że aż 3-4 cm. Powiedzmy, że będziemy dyplomatyczni i dodamy 2,5 cm, dotego można doliczyc przynajmniej 1 cm ze sztycy z offsetem, już się robi 3,5 cm. do tego odsuniemy 5 mm siodło w tył (więcej nie powinno się i tego nie robimy), mamy 4 cm. Długość mostu na ten wzrost to 12 cm, może nawet 13 cm przy ramie 60-61 cm. Z rowerami retro jest tak, że sytuacja jest odwrotna, krótkie mostki i dłuższe ramy w stosunku do obecnych standardów, więc na "długość ramy 59 cm" którą uzyskaliśmy, potrzeba mostu 13-14 cm, aby było nie za krótko. Jaki jest most w tej szosie ?

Chyba skłaniam się do zaryzykowania i kupna tej szosówki... Pojeżdżę trochę to zobaczę nad czym się skupić przy kupnie kolejnej :) teraz jeżdżę na rowerze trekkingowym, który też z rozmiarem ma mocno na bakier i jakoś się kręci :)

Jutro najprawdopodobniej będę jechał obejrzeć ten rower. Na co mam zwrócić szczególną uwagę? I jeżeli chodzi o rozmiar jak to sprawdzić najlepiej? Jakieś tutoriale widziałem, tylko jeżeli chodzi o długość tej rury poziomej to jak sprawdzić czy jest wymiar ok?

To chyba błąd. Czas ucieka BEZPOWROTNIE, stracony sezon NIGDY nie wróci!

Poza tym, ten rower jest porządny. Może nie najnowocześniejszy, ale całkiem dobry. Po roku, dwóch, spędzonych na szosie wiedziałbyś co dla ciebie w rowerze jest najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie.

• 3 tygodnie później...

Nie no nie będzie to czas stracony. Mam uszosowionego trekinga na wąskich (28) oponach, sztywny widelec na początku sezonu wymieniałem cały napęd, linki, pancerze więc mam na czym połykać kilometry. W przyszłym roku chyba się zdecyduje na Tribana 520 chyba, że jakaś używka będzie przyzwoita to tez to rozważę. Zresztą do przyszłego sezonu jeszcze duuuużo rzeczy się może zmienić. A stracony sezon pisałem to pod kątem stracony sezon w jeździe typową szosówką, a nie kompletnie stracony sezon :) jak na razie 1000 pękł. Zamierzam dobić do 4000 w sezonie dla niektórych może się to wydać wartością śmieszną, ale biorąc pod uwagę, że w tamtym całym roku (faktycznie było takie hmmm niedzielne) zrobiłem nieco ponad 800 km jest to przeskok spory (dodając do tego, że mam małą córeczkę w domu więc też czas na jazdę jest czasami mocno okrojony). Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...