kishoth Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Witam, Proszę o ocenę roweru, którym jestem zainteresowany: http://olx.pl/oferta/kolarzowka-gazelle-cala-shimano-105-klamkomanetki-h65-CID767-IDf3Zoh.html#e3dddabb75 Jestem dużym facetem (2 metry) więc z rozmiarem chyba nie powinno być problemu (jeżeli się nie mylę). Potrzebuję od Was opinii na temat stanu tego roweru. Osprzęt wydaje się być ok. Planuję kupno pierwszej szosówki do 1000 zł i ta oferta wydaje się być najlepsza. Nie mam pojęcia o rowerach szosowych (to będzie mój pierwszy) i dlatego potrzebuję do Was opinii czy ten rower jest wart tych pieniędzy. Pozdrawiam. Zapomniałem dodać: ważę sporo ok. 104 kg (no kawał chłopa ze mnie )) i czy pod moją wagę to będzie dobry rower. UP nikt się nie wypowie? Liczę na Waszą ocenę ponieważ kompletnie się na tym nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Waga jest istotna to raczej jak kupujesz/kompletujesz koła, a nie rower, choć przy ramach ultralekkich to inna sprawa. Minimum to wzrost i długość nogi, aby okreslić rozmiar, ale lepiej wklej wyniki z kalkulatora z miarami i wyslij zapytanie o przekrok roweru, długość horyzontalną rury górnej i dł. mostka oraz wysokość główki ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Cześć dzięki za odp przekrok tzn odległość rury poziomej od podłoża dobrze rozumiem? Wklejam zrzut z dwóch kalkulatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 No.tak. Wyniki z obu kalk. się pokrywają. Wyniki rury poziomo dla Eddy fit to 60-60,5 cm (nie sprawdzałem kalkulatorem), więc prawidłowy przedział ramy to 60-61,5 cm z obu narzędzi. Most wiadomo 11 lub 12 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Hmmm tak więc o czym to świadczy? nic mi te liczby nie mówią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Najważniejszy wymiar ramy to rura górna poziomo, masz już ustalone widełki przy kupnie - 600-615 mm. Jak sprzedawca przyśle wymiary to się porówna i będzie wiadomo czy rower podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Ok wysłałem mu maila z zapytaniem o wymiary to coś będzie wiadomo więcej. Muszę powiedzieć że się napaliłem jak szczerbaty na suchary na ten rower (niestety co pewnikiem zaburza zdrowy i obiektywny osąd, dlatego napisałem an tym forum). Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Dostałem odpowiedź od sprzedającego: "Dzien dobry. Wysokosc od podloza do wierzcholka rury poziomej wynosi 88 cm. Dlugosc rury poziomej pomiedzy spawami na gorze rury to 55 cm. W zalczniku zdjecie naklejki." Czy to możliwe żeby długość rury poziomej była 55 cm? to jakieś nieforemne jak dla mnie... na wysokość chyba jest ok ale proszę o potwierdzenie. No i o co chodzi z tą rurą czy się tak zdarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Możliwe, że ma 55 cm, on nawet wygląda na zdjęciu na taki własnie nie proporcjonalny. Za krótki, szukaj coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Hmm z tym, że sprzedający napisał od spawy do spawu a mierząc od środka do środka by miał pewnikiem 58 cm może 59 więc już nie jest tak źle. Jak myślisz? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Tak, brałem to pod uwagę, jeszcze trzeba doliczyć, tylko ile, wątpie że aż 3-4 cm. Powiedzmy, że będziemy dyplomatyczni i dodamy 2,5 cm, dotego można doliczyc przynajmniej 1 cm ze sztycy z offsetem, już się robi 3,5 cm. do tego odsuniemy 5 mm siodło w tył (więcej nie powinno się i tego nie robimy), mamy 4 cm. Długość mostu na ten wzrost to 12 cm, może nawet 13 cm przy ramie 60-61 cm. Z rowerami retro jest tak, że sytuacja jest odwrotna, krótkie mostki i dłuższe ramy w stosunku do obecnych standardów, więc na "długość ramy 59 cm" którą uzyskaliśmy, potrzeba mostu 13-14 cm, aby było nie za krótko. Jaki jest most w tej szosie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Nie mam pojęcia. Pytałem również o mostek ale nie odpisał nic. Co potrzebujesz wiedzieć wysokość i długość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Chciałem się upewnić, że rower jest za krótki, ale ten most nie wygląda na bardzo krótki, jak na typowe retro, wiec sama długość by się przydała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzii Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Cześć, czy ktoś może pomóc w ocenie tych dwóch rowerów? Który wybrać, a może zupełnie coś innego. http://olx.pl/oferta/rower-kolarzowka-bulls-CID767-IDfRld1.html http://olx.pl/oferta/rower-uzywany-szosowy-merida-extreme-905-aluminiowy-CID767-IDaJATr.html http://allegro.pl/rower-giannymotta-carbono-i6269201210.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Mam długość mostka: "Dlugosc mostka od srodka sruby mocujacej do srodka uchwytu kierownicy to 12 cm" i co to w takim razie zmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Tyle, że może podejść, ten offset w sztycy wygląda na więcej niż 1 cm jak tak teraz patrzę. Raczej nikt ci na 100% nie powie czy brac czy nie kwestionując rozmiar, bo obiektywnie na to patrząc, to bedzie gdzieś po 50%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Chyba skłaniam się do zaryzykowania i kupna tej szosówki... Pojeżdżę trochę to zobaczę nad czym się skupić przy kupnie kolejnej teraz jeżdżę na rowerze trekkingowym, który też z rozmiarem ma mocno na bakier i jakoś się kręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Jutro najprawdopodobniej będę jechał obejrzeć ten rower. Na co mam zwrócić szczególną uwagę? I jeżeli chodzi o rozmiar jak to sprawdzić najlepiej? Jakieś tutoriale widziałem, tylko jeżeli chodzi o długość tej rury poziomej to jak sprawdzić czy jest wymiar ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Po przemyśleniu sprawy postanowiłem poczekać z zakupem szosy (być może kosztem tego sezonu) i zebrać większa kasę i coś porządniejszego kupić. Nie mniej jednak dziękuje bardzo za cenne spostrzeżenia i pomoc. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 22 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 To chyba błąd. Czas ucieka BEZPOWROTNIE, stracony sezon NIGDY nie wróci! Poza tym, ten rower jest porządny. Może nie najnowocześniejszy, ale całkiem dobry. Po roku, dwóch, spędzonych na szosie wiedziałbyś co dla ciebie w rowerze jest najważniejsze i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Nie no nie będzie to czas stracony. Mam uszosowionego trekinga na wąskich (28) oponach, sztywny widelec na początku sezonu wymieniałem cały napęd, linki, pancerze więc mam na czym połykać kilometry. W przyszłym roku chyba się zdecyduje na Tribana 520 chyba, że jakaś używka będzie przyzwoita to tez to rozważę. Zresztą do przyszłego sezonu jeszcze duuuużo rzeczy się może zmienić. A stracony sezon pisałem to pod kątem stracony sezon w jeździe typową szosówką, a nie kompletnie stracony sezon jak na razie 1000 pękł. Zamierzam dobić do 4000 w sezonie dla niektórych może się to wydać wartością śmieszną, ale biorąc pod uwagę, że w tamtym całym roku (faktycznie było takie hmmm niedzielne) zrobiłem nieco ponad 800 km jest to przeskok spory (dodając do tego, że mam małą córeczkę w domu więc też czas na jazdę jest czasami mocno okrojony). Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.