blakbery Napisano 16 Czerwca 2016 Napisano 16 Czerwca 2016 Witam, mam taki problem, że tylna przerzutka nie podciąga wózka wystarczająco. Podciąga do pewnego momentu o własnych siłach, później trzeba popchnąć wózek w górę. Przy kręceniu śrubą B prawie nic się nie dzieje - muszę pchać wózek w górę lub w dół w zależności, w którą stronę kręcę. Czy to wina jakiejś sprężyny?
tobo Napisano 16 Czerwca 2016 Napisano 16 Czerwca 2016 Raczej manetki/pancerzy/linki/haka/kółek przerzutki/luzów przerzutki. Przerzutka ma sprężynę ściągającą, czyli pomagającą w zrzucaniu łańcucha na mniejsze koronki, chyba że masz przerzutkę typu rapid rise czyli z odwrotną sprężyną. Jaka to przerzutka, w jakim stanie są poszczególne komponenty napędu i wyżej wymienione? Stało się to nagle, było od dawna?
blakbery Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Napisano 16 Czerwca 2016 Ultegra 6700. Chodziła oporowo ale w miarę dobrze. Ostatnio wróciłem z trasy podczas burzy i wyczyściłem wszystko ale przerzutka chodzi gorzej. Podejrzewam, że to sprawka błota i wody - musiały się dostać do przerzutki/pancerzy. Czyli rozwiązanie to rozkręcić przerzutkę i ogarnąć oraz wymienić linki z pancerzami tak? Przednia przerzutka również nie chodzi tak jakbym chciał ale na pewno lepiej. Co do hamulców to nie jest źle. Przy ciągnięciu wózka w górę lub w dół czuć spory opór i lekkie skrzypienie. Dodam, że jak mam biegi 2x1 to jest dobrze, dopiero przy 1x1 kiedy wózek powinien iść do góry to o własnych siłach zatrzymuję się w 2/3 trasy i dalej trzeba popchnąć. Z tyłu jak zmieniam biegi na wyższe i wózek również musi być trochę w górze to zawsze brakuje i nie naciąga odpowiednio łańcucha, a co za tym idzie przerzutka nie zmienia biegów tak jak powinna :/ EDIT: Wiem co jest przyczyną tego. Jest to połączenie przerzutki z wózkiem zaznaczone na zdjęciu. Łatwo to zdemontować?
Mod Team Puklus Napisano 16 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 16 Czerwca 2016 Zdejmij przerzutkę, albo choć odkręć linkę i zdejmij łańcuch. Jak pchając ręką nie czujesz oporów, to ewidentnie pancerze. Jak czujesz, to coś z przerzutką.
blakbery Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Napisano 16 Czerwca 2016 Czułem opór tak jak pisałem. Póki co rozwiązałem to w ten sposób: w miejsce gdzie ewidentnie czułem opór psiknąłem olejem silikonowym on działa podobnie do WD40. Jak się dowiem jak to miejsce rozkręcić to wtedy jakoś to naoliwię. Jest to dokładnie miejsce, które zaznaczyłem na obrazku - łączenie wózka z samą przerzutką. Nie widzę tam żadnej śruby do odkręcenia, widocznie jakoś inaczej się to rozkręca.
Mod Team Puklus Napisano 17 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2016 Jeżei podczas pracy pantografu przerzutki czuć opór w pewnym miejścu, przerzutka dostała Hita skądś, jest coś krzywo i pewnie już nie będzie pracowała jak powinna, niestety.
blakbery Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Napisano 17 Czerwca 2016 Na razie psiknąłem i działa dobrze. Podejrzewam, że jakbym całą rozkręcił wyczyścił i naoliwił to by działała pięknie ale wolę nie rozkręcać bo później nie skręcę :v Poszukam gdzieś jak to zrobić i wtedy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.