popio Napisano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 czy te ramy r8 i r8 rio rożnią sie kształtem? szczegolnie chodzi mi o tylne widły i mozliwosc zamontowania w ramie R8 zebatki narrow 38 , bo z tego co zdążylem sie zorientować w RIO jest to nie mozliwe . prosze o porade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Nie ma R8 Rio , jest tylko 29r B8 Rio . Rama w B8 i B8 Rio jest taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 nie ma ramy R8 RIO? 27,5 ? jest tylko R8 27,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Jest tylko R8. Limitowana edycja jest na kołach 29" i jest to model B8 Rio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 dzieki Pany za informacje , jeszcze jedna techniczna sprawa czy do ramy R8 wejdzie kolo 29? wiem ze rama jest do 27.5 , ale jezeli ktos ja ogladal to może wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 wejdzie, ale bez opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 a trudno sie jezdzi bez opony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Tak. Jazda na samej obręczy to bardzo zły pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 jeszcze jedno czy w kolejnych rocznikach kształt ramy ramy kross R8 sie zmienil ? i czy przy 185 wybrac M czy L tj 19 czy 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Kształt ramy R8 jest zbliżony w poszczególnych rocznikach , ale wersja 2016 ma wewnętrzne prowadzenie linek , sztywną oś , zacisk hamulca wewnątrz tylnego trójkąta i troszkę zmienioną geometrię względem 2014/15. Podaj długość nogi , ale przy 185cm raczej 19". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 wewnetrzna dlugosc nogi 82cm. to jest rama rocznik 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Przy nodze 82cm zdecydowanie 19" , 21" będzie za duża w przekroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 dziekowac na dniach bede jezdzil na B4 19'' to troche inna rama , ale podobna wiec zobacze jak jest. czy cena 600pln za rame R8 27,5 to dobra cena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Nie za bardzo podobna. R8 z 2015 efektywnie dłuższa o 2 cm i niższy kokpit o ponad 3 cm - to spora, odczuwalna różnica względem B4 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Rulez dzieki ,dobrze wiedziec. a górna rura w której ramie poprowadzona jest niżej? czyli rozumiem ze bardziej wyprostowany tułów (sylwetka) bedzie w B4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 R8 i B4 to są zupełnie inne ramy i jedyne co je łączy to wizualne podobieństwo , sugerowanie się pozycją na B4 i późniejszy zakup R8 to nie najlepszy pomysł (różnica kół 27,5 a 29 mocno wpływa na odmienność tych ram). Górna rura na pewno niżej będzie poprowadzona w R8 z racji niżej położonej główki (mniejsza średnica koła , krótszy wideł). Porównaj sobie geometrię obu to zobaczysz jak znaczne są różnice między tymi ramami : R8 http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-275/level-r8 B4 http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-29/level-b4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 dzieki gtb wszystko sklania sie ku R8. a czy masz moze porownanie do ramy accenta peaka 27.5 chodzi mi o geometrie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Peak 27,5 ma porównywalną długość horyzontalną przy 19" ale krótsza główkę przez co stack będzie mniejszy , pozycja będzie bardziej pochylona , tu masz geo Peak,a https://www.rowertour.com/p/48752/accent-peak-rama-mtb-275-s-czarno-grafitowa-matowa-tapered . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 sytuacja jest taka czy ktos mi moze powiedziec cos na temat ramy R8 , nie wiem czy ją zamowic bo piszą ze pękaja .... rama jest z rocznika 2015 , sam juz nie wiem , czy wybrac peaka accenta czy krossa R8. macie jakies sugestie dotyczace tych dwoch ram , cena jednej i drugiej podobna, ktora wybrac? mało w necie na temat ramy R8 ,nawet nie moge dobrze geometri obczaić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Wybrałbym Peak'a ze względu na suport (ma BSA a R8 Press Fit) , krótszą główkę przez co można bardziej obniży pozycję no i skoro planujesz zębatkę narrow (czyli napęd 1xX) to ma "gładką" podsiodłówkę (R8 ma mocowanie pod przednią Direct Mount). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 dzieki gtb . czy jest jakis program graficzny ktory pozwala ''nałożyć'' rame na rame celem porowniania? akurat te mocowanie w R8 mi nie przeszkadza chcialbym wrocic jeszcze od aspektu niższej pozycji , krótszej główki ,mógłbyś mi to wytłumaczyć ? bede bardziel pochlony , wyprostowany , wyciągnięty ,troche tego nieogarniam , mowimy tu o tych dwóch ramach. i jeszcze jedno czy rama Peaka 27.5 podsiodłowke ma wygiętą , pasowalby mi taki zabieg bo generalnie zawsze siedze na koncu siodła i zawsze mi malo miejsca na dupe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Jak można nie ogarniać, niższa główka czyli biker niżej pochylony, bardziej obciążający ręce. Siedzenie na końcu siodełka to albo chęć kręcenia siłowego, albo zbyt krótkie ramy ... czy podsiodłówka jest wygięta czy nie nie ma znaczenia, ważny jest efektywny kąt podsiodłowy. Kąt podsiodłowy w Kross jest bardziej "pionowy" - o 0,5*, co daje przesunięcie siodełka do przodu o +/- 5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 a czy suport press fit sprawia wiecej problemow niz bsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Sam suport nie (wytrzymałość ma identyczną) , problemem jest jego montaż i demontaż - w BSA miski wkręcasz i wykręcasz kluczem , a w Press Fit trzeba je wciskać ( http://allegro.pl/icetoolz-klucz-11r3-do-wciskania-lozysk-supor-bb30-i6237484053.html ) a przy demontażu wybijać ( http://allegro.pl/wybijak-lozysk-suportu-shimano-press-fit-i5024259774.html ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 a jak ma sie rama peaka do ramy eccentric alu2? są podobne? nigdzie nie moge znalezc porownania .... gówno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.