Skocz do zawartości

[Opony] Jakie najszersze opony do Orkana 5.0

lkomarnicki82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem podobny problem z rowerem żony (co prawda inny rower ale również mało miejsca na szerszą oponę). Po założeniu opony z dużą kostką opona zarzucała piachem przerzutkę nawet czasem ją blokując brudem. Czytając cały temat miałeś bardzo dobry pomysł na oponę,  a mianowicie   SCHWALBE Marathon Mondial 28x1.75. Bardzo uniwersalna, cicha na asfalcie ( w przeciwieństwie do takiej dużej kostki)  i nieźle sprawuje się w lekkim terenie, co ważne nie ślizga się na korzeniach przy wycieczkach leśnych. Na przód proponuje SCHWALBE Marathon Mondial 28x2,0. W moim przypadku rozwiązanie świetnie się sprawdziło.

Pozdrawiam

Uzupełniając:)

z błotnikami również był problem i zamieniłem na  Błotniki Topeak DeFender XC1(przód) oraz XC11 (tył). Montaż ich chyba jest możliwy w każdej sytuacji.

​Tak to już jest niestety z trekingami :)

Napisano

50km po leśnych drogach zrobione. Wrażenia pozytywne. Jest wyraźną poprawa komfortu z tyłu, w końcu opona coś amortyzuje. Jeździłem na ciśnieniu 3,5 z tyłu. Czuć że opona nie zapada się tak na piasku, lepiej jeździ się po kamyczkach. I ogólnie w terenie jedzie się pewniej. Szczególnie było czuć różnice w stosunku do starej opony której mam z przodu (range cruiser 28x1.5), kiedy przód uciekał i się kopał tył był stabilny. Na asfalcie nie czuć większej różnicy, dają radę ale ja mam tylko 3km dojazdu do lasu. Porównując tempo jazdy to na całej trasie poprawiłem swoją najlepszą średnia jadąc bez większej napinki.

Na przerzutce nie ma śladu, nie zauważyłem żeby coś miało ocierać, tak wygląda po 50km.

dc9c7aa3e49ca5a645fa64875525577e.jpg

Także dziś zamówię 28x1.75 do przodu i błotnik na tył.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

W moim crossie (inny model niż autora tematu) po założeniu ss29x1,75" było identycznie. Teraz luzu mam więcej bo bieżnik z tyłu się kończy :D. Zrobiłem na nich ~8kkm i przerzutka nigdy się nie zablokowała. Owszem, syf tam się lubi zbierać ale jak po błocie non stop nie jeździsz to nie powinno być problemów. Jedyne co mnie irytowało to liście zbierające się między oponą a przerzutką :P. Myślałem o założeniu przerzutki typu downswing żeby zwiększyć odległość of opony ale chyba nie ma potrzeby. Udaje się nawet założyć błotniki sks velo 55, choć po małej przeróbce. Dmucham w dętki 4-4,5 bara i między błotnik a oponę co najwyżej trytka się zmieści, ale jeździłem tak całą zimę i nie było problemów np z zapychaniem śniegiem, czego się obawiałem (wiosna/lato błotników nie używam).

Napisano

Jeśli rower ma napęd 10  i 11 rzędowy i nie można założyć szerszej opony bo przeszkadza przednia przerzutka, można założyć model w technologii Side Swing. Mocno zwiększa się prześwit i mechanizm przerzutki powinien nieco mniej się brudzić. Side Swing wymaga także specyficznego prowadzenia linki, wzdłuż dolnej rury, ale nad suportem. 

Napisano

Przerzutkę side swing zamontujesz do każdej ramy. W ramach nieprzystosowanych fabrycznie montaż wymusza poprowadzenie pełnego pancerza dla linki oraz dodatkowo uchwytów pancerza (na opasce lub samoprzylepnych) Gdybyś się decydował w przyszłości na wymianę weź pod uwagę wersję high clamp (z wysokim mocowaniem)

Napisano

Zmodyfikowałem tylni błotnik velo cross 55 tak żeby się zmieścił z nową oponą.

b31d51a9035b75e7f6e2ad72eeacdd64.jpg

2c7b9feb992430485770d9f60a607260.jpg

Obciąłem boczne listki i mocowanie dolne. W błotniku zrobiłem nacięcia na gumę. Obawiam się że może ona tam długo nie wytrzymać wtedy złapię opaskami.

Napisano

Widziałem w sklepie rowery z SS 28x1.6 i to była duża różnica w stosunku do moich, mniejsza kostka i węższa opona.

Ta rzeźba z błotniku wynika z tego że go mam, jak się nie sprawdzi kupię inny.

Dziś przyszła przednia opona też SS 29x1.75 założyłem i mieści się w przednim błotniku velo 55.

Niestety po założeniu zauważyłem że ona ma pękniety bieżnik i muszę ją odesłać.

Napisano

>to była duża różnica w stosunku do moich, mniejsza kostka i węższa opona.

pytanie jak były napompowane, zapewniam Cię ze jak nabije SS 1,6 na 5atm to roznica nie będzie wielka.zresztą obawialem się o opory toczenia tego ss 1,75..

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dopiero wczoraj założyłem 29x1.75 na przodzie i dziś pierwszy raz jechałem. Akurat były bardzo trudne warunki grząsko po wczorajszych ulewach. Opony dają radę jest duża różnica w przyczepności i zwiększa się komfort. Jazda jest bezpieczniejsza nie ma tylu uślizgów.

Opona mieści się nawet z tradycyjnym błotnikiem.

10142cff3741886de93e6bd02f213b42.jpg

Podsumowując wątek jeżeli chodzi o Orkana 5.0 te opony to maks jeśli chodzi o szerokość i możliwości terenowe. Może wejdą jakieś 28x2.0 ale z mniej agresywnym bieżnikiem i w terenie niewiele to da.

Dla mnie zmiana na bardzo duży plus, w lesie to zupełnie inny rower teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...