teddo Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 witam, Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na te pytania w sieci, wiec zwracam sie z tym do Was: Jak oznaczane są poszczególne klocki hamulcowe ze względu na ich twardość/miękkość. Jaka jest skala tych oznaczen?? Ostatnio jakoś szybko mi sie się jedne starły, miały oznaczenie 900P, kolejne które założyłem to 866,6. Czy te liczby oznaczją twardośc czy może coś innego???(mówie o hamulcach szczękowych) Które z nich są twardsze?? (rożnica jest praktycznie nieodczuwalna) z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 wydaje mi sie (ale pewien nie jestem) ze to nie jest oznaczenie twardosci raczej typ klocka np w ofercie danej firmy. to co mozesz zrobic to czytac recenzje i testy hamulcow i okladzin. szybkosc zuzycia klocka wcale nie musi oznaczac tego ze sa to zle klocki - taka moze byc po prostu mieszanka gumy. przykladowo - przy tarczowkach sa wersje zywiczne i metalowe - w przypadku klockow shimano jest tak ze okladziny zywiczne zuzywaja sie szybciej niz metaliczne. magura stosuje klocki o roznych wlasciwosciach - klocki ekonomiczne o slabszej sile hamowania ale o wolniejszym zuzyciu i klocki nazwijmy to wyczynowe - o zuzyciu wiekszym ale wiekszej tez sile hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myszek Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 pomysl tez ze zbyt twarde klocki moga przetrzec obrecz, jednak lepiej miec miekkie klocki i wymienic je niz obrecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 12 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2006 No dobra, to wiadomo, ale jak z tymi oznaczeniami/skalami twardości klocków, czy są w ogóle jakieś??? Jak je rozróżniać? (oprócz oznaczeń producenta oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Września 2006 Udostępnij Napisano 12 Września 2006 nie wiem czy jest jakas skala twardosci. producenci rozrozniaja zazwyczaj klocki : na sucho, na sucho/mokro - do vbrake. w drugim przypadku sa klocki najczesciej dwuelementowe z roznej twardosci gumy klocki do roznych obreczy - do alu, do ceramiki, klocki do obreczy karbonowych (to zadkosc). inne kryteria to raczej wlasne doswiadczenia. po uzywaniu danego klocka mozesz powiedziec czy ci pasuje, ile zyje, jak pracuje w okreslonych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.