Skocz do zawartości

[twardość klocków] które twardsze?

teddo

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na te pytania w sieci, wiec zwracam sie z tym do Was:

Jak oznaczane są poszczególne klocki hamulcowe ze względu na ich twardość/miękkość. Jaka jest skala tych oznaczen??

Ostatnio jakoś szybko mi sie się jedne starły, miały oznaczenie 900P, kolejne które założyłem to 866,6. Czy te liczby oznaczją twardośc czy może coś innego???(mówie o hamulcach szczękowych)

Które z nich są twardsze?? (rożnica jest praktycznie nieodczuwalna)

z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi

wydaje mi sie (ale pewien nie jestem) ze to nie jest oznaczenie twardosci raczej typ klocka np w ofercie danej firmy. to co mozesz zrobic to czytac recenzje i testy hamulcow i okladzin.

szybkosc zuzycia klocka wcale nie musi oznaczac tego ze sa to zle klocki - taka moze byc po prostu mieszanka gumy.

przykladowo - przy tarczowkach sa wersje zywiczne i metalowe - w przypadku klockow shimano jest tak ze okladziny zywiczne zuzywaja sie szybciej niz metaliczne.

magura stosuje klocki o roznych wlasciwosciach - klocki ekonomiczne o slabszej sile hamowania ale o wolniejszym zuzyciu i klocki nazwijmy to wyczynowe - o zuzyciu wiekszym ale wiekszej tez sile hamowania.

nie wiem czy jest jakas skala twardosci.

producenci rozrozniaja zazwyczaj klocki :

na sucho, na sucho/mokro - do vbrake. w drugim przypadku sa klocki najczesciej dwuelementowe z roznej twardosci gumy

klocki do roznych obreczy - do alu, do ceramiki, klocki do obreczy karbonowych (to zadkosc).

inne kryteria to raczej wlasne doswiadczenia. po uzywaniu danego klocka mozesz powiedziec czy ci pasuje, ile zyje, jak pracuje w okreslonych warunkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...