Miloszz Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Witam mam pytanie. Wiem ze nie powinno sie jezdzic tak ze z przodu najnizsza przerzutka a z tylu najwyzsza badz odwrotnie. Ale podczas regulowania przerzutki wlasnie zastanawia mnie jedna rzecz. Czy to normalnie ze majac z przodu 1 nie da rady wrzucic najwyzszego biegu z tylu ? Odwrotnie dziala to dosyc podobnie, jak dam najwyzsza z przodu to z tylu ciezko jest przejsc z 4 na 3 z 3 na 2 itd z 9 na 8 wchodzi dobrze 8 na 7 tez, dopiero z 4 na 3 pojawia sie problem. Dodam ze majac 2 lub 1 z przodu nie pojawia sie juz ten problem jest to normalne czy kwestia wyregulowania ? Przerzutka to alivio tak dla scislosci
Ychu Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Normalne. Łańcucha nie ma nie wiadomo ile a przerzutka ma ograniczony zakres ruchu. 1x1 powinno się dać wrzucić , sprawdź długość łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2016 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2016 Wiem ze nie powinno sie jezdzic tak ze z przodu najnizsza przerzutka a z tylu najwyzsza badz odwrotnie. O ile dobrze zrozumiałem mówisz o 1x1 i to jest bardzo dozwolone, odwrotnie to 3x7-11 a to już tak nie specjalnie ale ja tam tak jeździłem jak była potrzeba. Czy to normalnie ze majac z przodu 1 nie da rady wrzucic najwyzszego biegu z tylu ? Ma być możliwość wrzucenia dowolnego, nawet najbardziej absurdalnego biegu w jaki rower jest wyposażony. Dodatkowo napisałeś to tak bez ładu i składu ze co niektórzy mogą być problemy ze zrozumieniem o co ci chodzi a na pewno chodzi ci o to by ci ktoś pomógł
Miloszz Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Napisano 16 Czerwca 2016 Kurcze jestem takim amatorem ze nawet do konca nie czaje o co wam chodzi z 1x1.. Ja mam na mysli to ze mam przerzutke alivio, z przodu 3 biegi z tylu 9, na przyklad 2 z przodu i z tylu od 1 do 9 wchdzi w miare ok, ale gdy wrzuce 1 bieg z przodu to mimo ze na prawej manetce wrzuce bieg najwyzszy(9) to mimo to z tylu jest zebatka nr 8. Nie ma opcji wrzucic najwyzszego biegu z tylu. Pytanie brzmi czy tak powinno byc czzy nie ?
Arni220 Napisano 16 Czerwca 2016 Napisano 16 Czerwca 2016 O ile dobrze zrozumiałem mówisz o 1x1 i to jest bardzo dozwolone, odwrotnie to 3x7-11 a to już tak nie specjalnie ale ja tam tak jeździłem jak była potrzeba. Dokładnie, jazda 1x1 daje znacznie lepszą linię łańcucha niż nawet 2x1 a o 3x1 nawet nie wspomnę. Problem stanowić może tylko ocieranie łańcucha o p. przerzutkę i większą zębatkę korby. Miloszz, nie, tak nie powinno być. Musisz tak wszystko ustawić by z dowolnego biegu z przodu móc wrzucić dowolny bieg z tyłu (pomijam ocieranie łańcucha o wodzik p. przerzutki w skrajnych przekosach, bo to normalne będzie)
Miloszz Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Napisano 16 Czerwca 2016 Ok dzieki za odpowiedz. A wiec co powinienem wyregulowac, krecenie tymi srubami od naprezania linki nie daje takich efektow zeby wszystkiebiegi chodzily dobrze. Ustawie te wyzsze to mam problem z nizszymi.. albo ustawie wszystko dobrze pod trzeci bieg z przodu, to na pierwszym biegu lub drugim pojawia sie problem
Arni220 Napisano 16 Czerwca 2016 Napisano 16 Czerwca 2016 W przerzutce są dwie śruby od regulacji zakresu jej wychyłu, to musisz mieć poprawnie ustawione. Druga sprawa to jakość linek, może masz gdzieś zadzior i nie pracuje ona poprawnie. Zacznij też od poradnika poprawnego ustawiania, może gdzieś błąd popełniasz?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.