Kuba95 Napisano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam Planuję 2-4dniowy wyjazd, trasa do ustalenia - pasmo Świdowca, Czarnohora. Startuje z okolic Krakowa samochodem, mogę wziąć dwie osoby z rowerami. Termin do ustalenia, najchętniej pojechałbym w następny albo nawet ten weekend. Jazdy samochodem jest max 9h, przez Słowację, więc myślę, że można by było wyjechać np. w czwartek-piątek po południu, powrót w niedziele-poniedziałek wieczorem i przez ten czas całkiem sporo objechać. Trasy technicznie są tam łatwe, sporo szutrowych podjazdów na wysokości rzędu 1600m, potem ścieżki po połoninach. Mam aktualne mapy turystyczne tych regionów, trasy do jazdy wstępnie zaplanowane. Jak ktoś chętny pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUMENNE Napisano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 ceszc..ja nie mogę nie mieć ważny paszport.. https://www.financnasprava.sk/sk/infoservis/hranicne-priechody powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonik7824 Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 sam bym z chęcią dołączył, ciekawe tereny, lecz także nie mam paszportu... ale jakbyś szukał kogoś na wypad weekendowy po Polsce to bym się pisał- planuję zrobić kawałek green velo jakoś II połowa lipca lub jeśli coś to zrobie paszport i wrzesień jeśli ładny mogę jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Można się jeszcze wybrać w równie ciekawe góry Rodniańskie w Rumunii, z Krakowa 9.5h jazdy samochodem. Nie wiem jak masz z dojazdem, ale mógłbym cię wziąć np z Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Jak ktoś lubi noszenie roweru to Rodnianskie faktycznie nadają się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 25 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Jest tam też mnóstwo szutrowych dróg, wspinających się zakosami na znaczne wysokości - idealne do podjazdu. Więc chyba aż tak źle nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Jak ktoś jeszcze chętny w późniejszym terminie to pisać. Wyjazd 4-7dni w karpaty ukraińskie bądź rumuńskie w stylu enduro mtb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Wyjazd nadal aktualny. Dodam, że w tamtych okolicach, wbrew pozorom spokojnie można znaleźć dobry,tani nocleg. Trudność i długość tras do dogadania. Za paliwo wychodzi mniej niż 70zł za osobe w dwie strony (jadąc w trzech) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 2 Października 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2016 cześć szkoda, że źle otagowałeś temat i nie trafiłem na niego Byłem na Ukrainie między 10 a 19 września. Kręciliśmy się z kumplem po Beskidzie Skolskim, dalej przeskoczyliśmy na połoninę Borżawę w miejscowości Pyłypets; grzbietem do Miżhirji. Dalej kawałek połoniny Krasnej i przez przełęcz Prisłop do Niemieckiej Mokrej i dalej do Ust' Czornej znów nocleg i atak na masyw Swidowca. Swidowiec niestety atakowaliśmy przez połoninę Szasa czyli mocno dookoła - kolejna nauczka że nie wolno wierzyć autochtonom... Swidowcem przejazd do Żandarma i stamtąd dzida do Jasyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Zdjęcia z wypadu, przejechaliśmy część Świdowca i Czarnohory. https://goo.gl/photos/Y7NAz2aBDqjuuu8K6 Jak ktoś byłby chętny na podobne wyjazdy, to jestem otwarty na wszelkie propozycję. Będę planował przejechać Ukraińską część karpat, bądź Rumuńską. Edytowane 2 Października 2016 przez Kuba95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knedlyk Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Jak ktoś byłby chętny na podobne wyjazdy, to jestem otwarty na wszelkie propozycję. Będę planował przejechać Ukraińską część karpat, bądź Rumuńską. A gdzie będziesz zamieszczać informację o wyjazdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Zapewne wrzucę stosowny wątek do propozycji wyjazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chaozz Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Hej! Jestem zainteresowany takim wyjazdem. Dawaj znac co I kiedy najlepiej jak najwcześniej postaram sie dostosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 moje plany na ten rok stoją pod dużym znakiem zapytania. Mam zerwane ACL i MCL plus trzy tytanowe kotwy. Jeśli pozbieram się do końca wakacji to również planuję wybrać się w te rejony. Jeśli nie, to służę radą, znajomością języka i też pewnym doświadczeniem bywania w tamtych rejonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Zdjęcia z wypadu, przejechaliśmy część Świdowca i Czarnohory. https://goo.gl/photos/Y7NAz2aBDqjuuu8K6 Jak ktoś byłby chętny na podobne wyjazdy, to jestem otwarty na wszelkie propozycję. Będę planował przejechać Ukraińską część karpat, bądź Rumuńską. Jak widzę to wypady na lekko czyli wycieczki na gumkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 4 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Robert, zapewne przyszedłeś nawracać nas na jazdę z sakwami po górach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Robert, zapewne przyszedłeś nawracać nas na jazdę z sakwami po górach... Mylisz się. Przygotowuje się do bikepackingu ale takiego bez plecaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 7 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 to ja życzę powodzenia... bo o ile na Borżawie i Krasnej jakoś ten swój rower trekingowy jakoś przepchasz, to na Swidowcu po prostu się wykończysz, a na Czarnohorze po prostu umrzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Planujemy w tym roku przejechać z kolegą Rumuńskie karpaty wschodnie, z ukraińskimi za jednym podejściem może być ciężko, ale tez o tym myślimy. (będziemy zaczynać najprawdopodobniej w Braszowie). Będziemy wieźli ze sobą całe wyposażenie, ale zamiast namiotu raczej lekki tarp, więc plecaki tak do 8kg będą. I nie będziemy omijać żadnych wyższych pasm, dla nas noszenie roweru nie straszne. Mamy aktualne mapy turystyczne prawie całej trasy. Jak ktoś chętny to zapraszam Hej! Jestem zainteresowany takim wyjazdem. Dawaj znac co I kiedy najlepiej jak najwcześniej postaram sie dostosować. Myślę, że już w maju można by coś zaatakować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Kuba - maj odpada, od 1000 m npm w górę będzie jeszcze śnieg, zwłaszcza, że zima była obfita w opady a nawet jeśli nie będzie śniegu to będzie błoto. Na Swidowcu i w Marmarosach śnieg nie jest rzadkością nawet w czerwcu. Nasze z Puklusem plecaki ważyły z wodą ok 10 kg sztuka a to już jest ciężko(zwłaszcza dla tyłka). Jesli w grę wchodzi namiot to musisz brać pod uwagę torby do bikepackingu(zajrzyj u nas na forum jest kółko różańcowe bikepackingowców). Wszyscy się tam miłują, no i można dużo plusów dostać za wypowiedzi W sumie fajna sprawa dla w miarę spokojnych podróży. Gdybyś skusił się na Marmarosy i Czarnohorę od południa to dzwoń - służę radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fawlty Napisano 24 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 zajrzyj u nas na forum jest kółko różańcowe bikepackingowców Ha, ha, ha... Umarłem ze śmiechu Jakaś trafność w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba95 Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Planuję znów podobny wyjazd pod koniec maja, Borżawa-Krasna-Świdowiec-Czarnohora ok 4-5dni jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 20 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Kuba, wstrzymałbym się z wyjazdem do czerwca. W Czarnohorze w tym tygodniu pokrywa śnieżna zwiększyła się o prawie metr. W Gorganach szczyt Sywula okazał się nie do zdobycia - tyle śniegu że znajomi zawrócili. Borżawa i Krasna może odtają ale na Swidowcu będziesz miał jeśli nie śnieg to mnóstwo błota, a na Czarnohorze na bank będziesz miał śnieg. Znajomi w ubiegłym tygodniu byli też w Bieszczadach m.in. na Tarnicy i na przysłanych zdjęciach widać że całe pasmo Pikuja i Borżawy jest solidnie pokryte śniegiem a przez ten tydzień jeszcze dosypało. To nie Bieszczady że śnieg zniknie w dwa tygodnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 na potwierdzenie moich słów - zerknij co się dzieje w Dolinie Pięciu Stawów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 21 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Średnia temperatura notowana w dawnym obserwatorium Biały Słoń na górze Pop Iwan w tym tygodniu to -14 stopni, pokrywa śnieżna wzrosła do 167 cm i od dziś obowiązuje 4 stopień zagrożenia lawinowego na całej Czarnohorze. Moim zdaniem śnieg będzie tam leżał nawet do czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi