Skocz do zawartości

[amortyzator] do hexagon v3 poraz n-ty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeglądając wujka google w poszukiwaniu info na temat amortyzatora do mojego roweru trafiłem na te forum. Niestety tematy już mają kilka lat i chciałbym się dowiedzieć co można założyć do tego skromnego sprzętu aktualnie? 

Rama 17" ważę powyżej 100kg. Jeżdżę głownie po mieście, czasami wypad w plener. Na amorek chciałbym przeznaczyć około 500zł. Wczoraj jak i dziś byłem w dwóch różnych sklepach zapytać się fachowców co by mogli mi zaoferować w tej cenie to w jednym Sountur tylko już nie pamiętam modelu, a w drugim RST Omega.

nie patrz w sklepach- jak chcieli ci sprzedać rst omega za 500zł to trzymaj się od nich z dala- kupuj przez internet w takiej kwocie to jakiś suntour epicon czy raidon, albo coś używanego choć ciężko coś dobrego dostać teraz na rurę sterową 1 1/8 zagadaj do użytkownika ACTIVIA

Powiem ci że ciężko będzie, chyba będziesz musiał założyć temat po raz  o-ty ;) no chyba że przerzucisz się na hamulec tarczowy, nie dość ze mało amorków pod 1 1/8 to jeszcze zawężasz wybór fałkami ;)

na razie tylko tyle udało mi się znaleźć:

http://olx.pl/oferta/amortyzator-rowerowy-rockshox-tora-26-cali-CID767-IDg7DtR.html#ea05b7a48c

http://olx.pl/oferta/amortyzator-xcr-air-nie-boxxer-fox-marzocchi-CID767-IDcf5k1.html#e1d6ba26ba (nowy xcr działa całkiem spoko, tylko dosyć ciężki)

a tutaj coś dziwnego- ciekawy amor, według opisu uszkodzony, ale na zdjęciach wygląda jakby miał po prostu brudne lagi

ps. na allegro nic nie ma aktualnie, btw nadal ludzie się łudzą że sprzedadzą skareba za 450zł O_o ja mojego kupiłem za 250, zrobiłem serwis i sprzedałem za 350, koleś który go odemnie kupił już od miesiąca próbuje go sprzedać za 450 :P jak za 500 można kupić w miarę nowy minute a nie 13 letni amor xc ;)

No to niezła kiszka :icon_confused: Z tego co się na szybko przeczytałem, musiałbym wymienić piastę w kole plus do tego tarcza itp. Czyli nie pozostaje nic innego jak szukać czegoś używanego? Czy faktycznie nie ma nic z nówek co by było warte założenia niż te, które "polecili" mi w sklepach ;)

Po pierwsze to odpowiedź sobie na pytanie czy chcesz tu pakować wideł droższy od tego całego roweru, bo na tym się skończy jeśli chcesz coś co jest amortyzatorem a nie tylko atrapą. Oczywiście zostają jeszcze takie „niuanse” jak odejście v-brake do lamusa, ewentualne dodatkowe koszty przy przejściu na tarczę, czy ostatecznie skoro to ma być miejski bułkowóz to amortyzator tam potrzebny jak świni siodło...

Jeśli jednak byś kupował, to tu jeszcze jest ciekawa aukcja, wczoraj się pojawiła. według mnie jeśli wykorzystasz możliwości dobrego amortyzatora/ teraz masz uginacz to warto, bo zawsze możesz go sprzedać przy zmianie roweru albo zwyczajnie przełożyć do nowego. amortyzator jeśli serwisowany to sprzęt na długie lata, i daje dużo wygody.

http://allegro.pl/amortyzator-manitou-drake-super-air-skok-100-mm-i6274295679.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...