Scoobany Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Cześć, Planuję poskładać od podstaw w miarę mocne koła w rozsądnej cenie. Mam jednak dylemat co do wyboru piast. Czy lepiej założyć: Shimano Deore XT FH-M756 na tył Shimano Deore HB-M525 na przód, czy raczej Novatec NT-D042SB na tył Novatec NT-D041SB na przód Jakie są wasze doświadczenia? Które rozwiązanie jest mniej awaryjne i bardziej trwałe? Koła będą katowane głównie w lasach
grabek Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Mam obie piasty Novatec o których piszesz i bardzo je polecam. Dobre wykonanie i banalny serwis.
grzesiowu Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 mam sety tych novateców w 2 rowerach i jestem zadowolony; w tych pieniądzach to jest moim zdaniem bardzo dobra opcja. Oczywiście tylna sobie waży ale stalowy bębenek ma też swoje zalety ...
maczet190399 Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Na początku jakoś szczególnie nie zauważysz różnicy w toczeniu między Shimano i Navetec. Dopiero po około pół roku jazdy Novatec dalej będzie się kręcił idealnie a shimano już nie. Trzeba będzie do nich zajrzeć i przesmarować. Bierz novatec. Najlepiej modele 771/772
beskid Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Jakie są wasze doświadczenia? Które rozwiązanie jest mniej awaryjne i bardziej trwałe? Koła będą katowane głównie w lasach Dzisiaj zdecydowana większość wybiera jednak maszyny więc nie masz co zadawać tego typu pytań. Do serwisu kulek trzeba mieć umiejętności w przeciwieństwie do maszynówek. Prawidłowo serwisowane piasty Shimano bywają nie do zajechania. XT bym nie kupił a jak już to obie klasy SLX'a.
Markus34 Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Umiejętności umiejętnościami ale po co się tym bawić, smarować, kontrować? Dla mnie osobiście maszyny są bez porównania lepsze pod kontem bezobslugowosci jak i wytrzymałość, a te novateci zdaje się są na 4 ech łożyskach (tył), ciężko je zajeździć.
ezios Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Novatec ma 2 łożyska maszynowe na osi i 2 maszynowe na bębenku. To chyba ich taki sposób reklamy. Bo jak piasta ma w opisie 2 maszyny to bębenek jest na kulkach. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Scoobany Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Napisano 15 Czerwca 2016 Dzisiaj zdecydowana większość wybiera jednak maszyny więc nie masz co zadawać tego typu pytań. Do serwisu kulek trzeba mieć umiejętności w przeciwieństwie do maszynówek. Prawidłowo serwisowane piasty Shimano bywają nie do zajechania. XT bym nie kupił a jak już to obie klasy SLX'a. Serwisowałem już kilka razy tylną piastę Deore, więc to nie jest problem, jednak widzę, że większość poleca piasty Novatec'a i to one trafią do nowych kół. Dzięki wszystkim za porady i podzielenie się opiniami i własnymi doświadczeniami
cyklista Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Novatec ma 2 łożyska maszynowe na osi i 2 maszynowe na bębenku. To chyba ich taki sposób reklamy. Bo jak piasta ma w opisie 2 maszyny to bębenek jest na kulkach. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić. Zgadza się. Moje D041/42 mają już przejechane 20 tyś. na oryginalnych łożyskach i nadal kręcą się bez wyczuwalnych oporów. Jednakże w czasie ich eksploatacji unikałem jazdy w błocie/wodzie po osie oraz mycia ich myjką ciśnieniową.
cervandes Napisano 15 Czerwca 2016 Napisano 15 Czerwca 2016 Ja przez prawie 30 lat miałem piasty na konusach, serwisowałem, smarowałem, zmieniałem co trzeba i żyłem. Od grudnia mam maszynówki, koła kręcą się jak szalone, 2600km zjechane i raz rozebrałem z ciekawości. Czyściutkie wszystko, zero babrania się w smarze, zero prób ze składaniem. A nawet jeśli kiedyś padnie, to łożysko sztuka od 2pln za chińczyka do 10pln za SKFa. Nie wiem co by się musiało wydarzyć żebym kiedykolwiek jeszcze mógł w ogóle rozważać powrót do starego rozwiązania. Moim zdaniem ta teoria Shimano o kątach i rozkładaniu sił w piastach to tylko próba wybielenia się po przespaniu wejścia na rynek piast na maszynówkach. Shimano przespało temat, wymyślili bajeczkę i teraz muszą się jej trzymać. No bo jakie ma zalety piasta na konusach poza niepopartą moimi doświadczeniami teorią Shimano?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.