grzegorz.eustachy Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam Wszystkich Proszę o podpowiedź czy ten rower na osprzęcie SRAM będzie dobrym wyborem, czy lepszym będzie Shimano XT? http://www.rowerymerida.pl/produkt869/bigseven-team-issue-rower-merida.html wiem, że bardziej popularne jest Shimano i czy przez to w razie awarii SRAM nie będzie np. trudniejszy - patrz droższy w serwisowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bar Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Moim zdaniem choć Shimano faktycznie nadal popularniejsze, to SRAM depcze im po piętach, nie przejmowałbym się zatem różnicami w popularności, a tym samym trudności serwisowania. Wiele głosów mówi wręcz, że SRAM porównywalnej klasy jest w pewnych aspektach lepszy od Shimano. Tutaj masz mniej więcej porównanie klas: http://wrower.pl/sprzet/sram,5963.html Tym niemniej osobiście od mieszanki SRAM X9-X7-X5 wolałbym pełne XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz.eustachy Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Wiadomym, jest, że w sklepie zachwalają ale mimo tego z rezerwą do tego podchodzę więc każda informacja jest dla mnie cenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bar Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Nie pisałem o głosach ze sklepów, lecz o głosach użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Z moich doświadczeń wynika, że i Sram X9 i Deore XT to porównywalne klasy. W Shimano podoba mi się miękka/lekka praca manetek biegów oraz to, że biegi można zrzucać w dwie strony manetką (ciągnąc lub popychając) W Sram twardsza i chyba pewniejsza praca to zaleta dla osób, które częściej jeżdżą w trudnych warunkach. Ja z żadnym z tych systemów nie miałem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz.eustachy Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Własnie za to dziękuję. m niemniej osobiście od mieszanki SRAM X9-X7-X5 wolałbym pełne XT czy to zła mieszanka ? - nie mówimy o jakimś wyczynowym jeżdżeniu. Nie chciałbym aby to było jakieś specjalnie awaryjne. W opisie X9 pisze, że to karbon czy to nie będzie mniej trwałe kosztem wagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 W przypadku Shimano masz dostępne części do tylnej zmieniarki, w SRAM'ie po wygięciu wózka kupujesz nową, mały szczegół, a jednak Pozatym ta Merida jest mega słaba za tą cenę, chyba za to malowanie się płaci, bo geometria też nie powala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz.eustachy Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Może jeszcze ten model ? http://www.rowerymerida.pl/produkt1013/bignine-600-rower-merida.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Do czego ma być ten rower? Rekreacyjna jazdy czy coś bardziej sportowego/ostrzejszego? Bo kwalifikowanie tego roweru do grupy XC Race/Marathon to trochę przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz.eustachy Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Bez szaleństw ale po górkach i terenie będzie jeździć . Zawodów sportowych nie planuję. Drobnej budowy też nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.