Skocz do zawartości

[adapter] tarcza 180 mm

maczet190399

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten plastik jest po to by się śruby nie odkręcały. Co do rozmiaru to sam jestem ciekaw jak to jest , ale podejrzewam że będzie tak samo jeśli to pm.

Napisano

Jak tarcza ma być 160 mm to chyba nie potrzebny jest adapter i zacisk przykręcam bezpośrednio do ramy. Natomiast ja na tył chce tarcze 180 mm wiec ciekaw jestem, czy adapter jak z przodu będzie pasował, czy trzeba jakiś specjalny PM

• 5 tygodni później...
Napisano

Adaptery.. Jedna wielka katastrofa. Dziś szczęśliwy odebrałem swoje adaptery i parę innych podzespołów do swojego ,,dziadka". Do rzeczy.

Mój Trek 4300 ma już swoje kilkanaście latek i nadszedl czas by go reanimować. Prawdopodobnie nie ma w nim możliwości montażu adapteru z tyłu do ramy, ponieważ gdy próbowałem go zamontować to raz że rozstaw otworów na śruby się różnił pomiędzy rama a adapterem (adapter miał je szerzej) dwa to że adapter ,,grzbietem" opierał się na piaście koła, a trzy jak zauważyłem w innych rowerach z tarczami rama ma na trójkącie takie dwa grzbieciki do których przychodzi adapter natomiast u mnie tego brakuje. Gdybałem dziś z kolegą nad tym czy nie są to otwory na zamontowanie bagażnika. I natknąłem się również na adaptery a2z na które bynajmniej w moim domniemaniu będę skazany xD . Mam hamulce deore xt m8000 i tarcze Ice-Tech rt-81 (xt) plus adaptery 2 x PM/IS 180 mm za całość zapłaciłem 1000 złociszy wiec szkoda mieć tylko przedni. Dodam również że specjalnie zaplatałem nowe koła samodzielnie które również kosztowały około 1000 zł

Więc proszę Was drodzy forumowicze o jakąs pomoc.

Napisano

Na Twoim miejscu bym nie montował adaptera a2z , tylko wymienił ramę. Nie każda rama wytrzyma takie obciążenie i to może zwyczajnie pęknąć. Możesz stracić swoje koło , zęby , hamulec i się połamać jak Ci nagle hamulców zabraknie. Starą możesz sprzedać i dołożyć do nowej albo zbudować jakiś bułkowóz , zimówkę etc. 

Napisano

Czyli mój problem jednak dotyczy tego że nie mam mozliwosci założenia tylnego hamulca tarczowego?

Te Treki wychodziły w dwóch wersjach, disc i v-brake dodam że na ramie jeździłem dosyć ekstremalnie, szybko i w dodatku skakałem i nigdy nie narobiła mi kłopotów.

Wiąże do niego duży sentyment i chciałbym jeszcze nim pojeździć choć i tak planowałem zmianę ramy i amortyzatora na przyszły rok.

Czyli mam rozumieć że założenie a2z kwituje 100% niepowodzeniem ?

Znalazłem na eBay-u takie coś.

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=252456138635&alt=web

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=191778920204&alt=web

Napisano

Jak już to potrzebujesz ten z 1 linku. Cena lepsza niż w PL.

Czyli mój problem jednak dotyczy tego że nie mam mozliwosci założenia tylnego hamulca tarczowego?

Najprawdopodobniej. Najlepiej jak byś wstawił fotkę co tam masz to Ci powiem co i jak.

Te Treki wychodziły w dwóch wersjach, disc i v-brake dodam że na ramie jeździłem dosyć ekstremalnie, szybko i w dodatku skakałem i nigdy nie narobiła mi kłopotów.

Z tym , że rama nie musiała być ta sama. U mnie w romecie rabler 2.0 wychodził na disc ale w 2013 wyszedł w ht ( tarcza + v-br ) i moja nie ma mocowania na tarcze z tyłu a wszystkie " nie ht " miały. Tak jak wyżej pisałem , najlepiej zapodaj foto.

Wiąże do niego duży sentyment i chciałbym jeszcze nim pojeździć choć i tak planowałem zmianę ramy i amortyzatora na przyszły rok.

Możesz z tego zbudować coś innego , tak jak pisałem.

Czyli mam rozumieć że założenie a2z kwituje 100% niepowodzeniem ?

Może nie 100% jednak jakieś ryzyko jest. 

Napisano

Mógłbyś mnie poinstruować jak dodać zdjęcie na forum albo podeślij mi mailem numer telefonu to wyślę je na whatsapp ravwhodareswins@gmail.com

Z góry dziękuję.

Napisano

Na forum nie polecam bo masz ograniczeni rozmiarowe , potem trzeba konwertować itp. Najlepiej załóż sobie konto tutaj:

http://imgur.com/

Wrzucasz zdjęcie i wklejasz bbcode i zdjęcie jest ładnie na cały post itp. :)

Bez konta też można ale potem po raz kolejny już chyba tego nie znajdziesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...