Skocz do zawartości

[spd] Pierwsze pedały i buty

krzygaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Niedawno stałem się posiadaczem roweru Kands Maestro.

Chciałbym wyposażyć rower w pedały spd oraz dodatkowo zakupić buty.

Na rowerze nie jeżdżę często(jestem biegaczem), ale jeżeli już mi się zdarzy(w ramach zróżnicowania treningu), to są to trasy rzędu 80-100km pokonywanych po asfalcie.

Do tej pory jeździłem w zwykłych butach tzw adidasy i przy takiej trasie pod koniec jazdy w stopach czułem jakby drętwienie - podejrzewam, że to przez buty - więc zdecydowałem się na zmianę.

W grę wchodzą następujące rozwiązania:

- buty - budżet do 300zł - tu nie wiem czy szosowe czy mtb, odrzucam turystyczne - niby tylko jeżdżę po asfalcie:

• SH-XC31
  • SH-R065
  • SH-M089
  • SH-M065
  • SH-RP2
  • SH-RP3

W butach nie zamierzam chodzić także mogą być ze sztywną podeszwą.

- pedały - tu chciałem z możliwością jazdy w zwykłych butach(sporadycznie czasami gdzieś tam trzeba podjechać)

• PD-M530
  • PD-M324
  • PD-A530
  • PD-T420

Prośba o skompletowaniu jakiegoś zestawu z powyższych propozycji.

Z góry dziękuję za pomoc - jeżeli potrzeba dodatkowych informacji to chętnie udzielę.

Ze swojej strony polecam trochę inny zestaw:

Buty - Shimano SH-XC31, koniecznie buty z trzema rzepami lub dwa rzepy + klamra

Pedały - PD-520 + dodatkowo zdejmowana nakładka do jazdy w "zwykłych" butach. Wyjdzie trochę taniej niż PD-530

Jeżdżę w tym zestawie od roku i wszystko jest ok. Zaznaczam, że głównie jeżdżę po mieście i raz na tydzień wyskoczę w las, a więc sprzęt nie jest "katowany" na błotnistych bezdrożach.

Pozdrawiam

Artur_K - przekonałeś mnie co do pedałów :-) - jazda w zwykłych butach, to raczej będą incydentalne przypadki.

Mam możliwość kupienia po okazyjnej cenie SH-M089 - wydaje mi się, że będą lepszym wyborem niż SH-XC31? mają klamrę

Tylko w butach z klamrą obawiam się jej uszkodzenia podczas upadku przy nauce jazdy w spd - może na początek przygody może lepiej wybrać buty z rzepami?

Nie mam doświadczenia w tym temacie i nie wiem czy takie upadki często się zdarzają - w czasach młodzieńczych jeździło się w "noskach", ale bloki to zupełnie coś innego :)

Ja jestem po zakupie pierwszego zestawu SPD, postawiłem na M089 i M520. Trzy gleby, każda przy zerowej prędkości. Tylko lekko podrapałem plastik od zaciągania klamry, nic się poza tym nie wydarzyło i szczerze mówiąc nie wiem co by się musiało stać aby to mocowanie urwać. Na SPD postawiłem z tego samego powodu, kręcenie tak intensywne, że stopy drętwiały. Teraz jest super!

• 3 tygodnie później...

Koledzy jestem dziś po pierwszej jeździe w SPD - bajka :w00t: nie ma porównania do jazdy na platformach i w zwykłych butach. Oczywiście podczas nauki nie obyło się bez wywrotek - na szczęście przy zerowej prędkości - także nic się nie stało poza zadrapaną dłonią.

Jednakże mam pytanie dotyczące butów SH-M089 białe - czy też tak macie, że w lewym bucie środkowy pasek jest dłuższy niż w prawym?

Zamówiłem 2 pary butów z różnych sklepów i w różnych rozmiarach i w obydwu były te paski w lewym bucie dłuższe niż w prawym. Nie byłoby to o tyle istotne, co podczas jazdy pasek ten ociera o korbę i boję się, że zacznie się odpinać.

Dzięki za info zwrotne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...