krzygaj Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Witajcie Niedawno stałem się posiadaczem roweru Kands Maestro. Chciałbym wyposażyć rower w pedały spd oraz dodatkowo zakupić buty. Na rowerze nie jeżdżę często(jestem biegaczem), ale jeżeli już mi się zdarzy(w ramach zróżnicowania treningu), to są to trasy rzędu 80-100km pokonywanych po asfalcie. Do tej pory jeździłem w zwykłych butach tzw adidasy i przy takiej trasie pod koniec jazdy w stopach czułem jakby drętwienie - podejrzewam, że to przez buty - więc zdecydowałem się na zmianę. W grę wchodzą następujące rozwiązania: - buty - budżet do 300zł - tu nie wiem czy szosowe czy mtb, odrzucam turystyczne - niby tylko jeżdżę po asfalcie: SH-XC31 SH-R065 SH-M089 SH-M065 SH-RP2 SH-RP3 W butach nie zamierzam chodzić także mogą być ze sztywną podeszwą. - pedały - tu chciałem z możliwością jazdy w zwykłych butach(sporadycznie czasami gdzieś tam trzeba podjechać) PD-M530 PD-M324 PD-A530 PD-T420 Prośba o skompletowaniu jakiegoś zestawu z powyższych propozycji. Z góry dziękuję za pomoc - jeżeli potrzeba dodatkowych informacji to chętnie udzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_K Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Ze swojej strony polecam trochę inny zestaw: Buty - Shimano SH-XC31, koniecznie buty z trzema rzepami lub dwa rzepy + klamra Pedały - PD-520 + dodatkowo zdejmowana nakładka do jazdy w "zwykłych" butach. Wyjdzie trochę taniej niż PD-530 Jeżdżę w tym zestawie od roku i wszystko jest ok. Zaznaczam, że głównie jeżdżę po mieście i raz na tydzień wyskoczę w las, a więc sprzęt nie jest "katowany" na błotnistych bezdrożach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzygaj Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Artur_K - przekonałeś mnie co do pedałów :-) - jazda w zwykłych butach, to raczej będą incydentalne przypadki. Mam możliwość kupienia po okazyjnej cenie SH-M089 - wydaje mi się, że będą lepszym wyborem niż SH-XC31? mają klamrę Tylko w butach z klamrą obawiam się jej uszkodzenia podczas upadku przy nauce jazdy w spd - może na początek przygody może lepiej wybrać buty z rzepami? Nie mam doświadczenia w tym temacie i nie wiem czy takie upadki często się zdarzają - w czasach młodzieńczych jeździło się w "noskach", ale bloki to zupełnie coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Ja jestem po zakupie pierwszego zestawu SPD, postawiłem na M089 i M520. Trzy gleby, każda przy zerowej prędkości. Tylko lekko podrapałem plastik od zaciągania klamry, nic się poza tym nie wydarzyło i szczerze mówiąc nie wiem co by się musiało stać aby to mocowanie urwać. Na SPD postawiłem z tego samego powodu, kręcenie tak intensywne, że stopy drętwiały. Teraz jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzygaj Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc wybór zgodnie z sugestiami padł na SH-M089 i PD-M520 z nakładkami Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzygaj Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Koledzy jestem dziś po pierwszej jeździe w SPD - bajka nie ma porównania do jazdy na platformach i w zwykłych butach. Oczywiście podczas nauki nie obyło się bez wywrotek - na szczęście przy zerowej prędkości - także nic się nie stało poza zadrapaną dłonią. Jednakże mam pytanie dotyczące butów SH-M089 białe - czy też tak macie, że w lewym bucie środkowy pasek jest dłuższy niż w prawym? Zamówiłem 2 pary butów z różnych sklepów i w różnych rozmiarach i w obydwu były te paski w lewym bucie dłuższe niż w prawym. Nie byłoby to o tyle istotne, co podczas jazdy pasek ten ociera o korbę i boję się, że zacznie się odpinać. Dzięki za info zwrotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin44 Napisano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 To go utnij jak jest za długi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Moje nie są idealnie symetryczne ale te pół cm w niczym nie przeszkadza, nawet wizualnie u mnie. Co ciekawe same buty są takie same, to stopa lewa u mnie ma mniejszy obwód i stąd ta różnica po zapięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Ten pasek jest nieistotny, bo buta trzyma klamra, a nie środkowy rzep. Ja go maksymalnie rozluźniam dla lepszego krążenia, a klamrą reguluje trzymanie buta. Zapina się go raz, a o reszcie można zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.