oSAend Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, w moim rowerze szosowym Kona Zing wyminiłem oryginalne hamulce TEKTRO na SHIMANO ULTEGRA. Różnica jest naprawdę spora! Nowe hamulce hamują dużo lepiej. Niestety mam mały problem. Wczoraj jadąc z pracy zaczęło padać, a nawet można powiedzieć zaczęło lać i siła hamowania była prawie ZEROWA! Stare TEKTRO chyba lepiej zachowywały się podczas deszczu. Moje koła są oryginane SHIMANO R500. Jest jakaś szansa poprawy hamulców czy to normalne przy takich warunkach? Klocki hamulcowe są oryginalne z zestawu SHIMANO ULTEGRA. Dziękuje z góry za wszelkie rady Edytowane 13 Czerwca 2016 przez oSAend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marjanek Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 ja kiedyś miałem podobną sytuację tylko że poxniej jak wyschlo koło to też brak hamowania. I droga dochodzenia niczym detektyw okazało się że wjechalem w kałuże w której był olej z jakiegoś auta i zasyfilo mi całe kola. Agresywnie wydrapane zardzewiałym gwoździem w Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Ultergry sa mocnymi hamulcami, wiec nie powinno byc problemow, nawet w mokrych warunkach. U mnie w klubie jest ich sporo i nie zauwazylem, zeby ktos mial problemy z hamowaniem. Sporo sie tu jezdzi w mokrym i tez jest duzo wzgorz. Dobrze wyczysc obrecze i klocki, mozesz je leciutko przejechac papierem sciernym. A tak na przyszlosc, jak bedziesz wymienial klocki, to polecam niebieskie swissstopy, sa bardzo dobre w kazdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Sam posiadam Ultegry 6800 i nie ma problemów z hamowaniem w mokrych warunkach. Siła hamowania bardzo zbliżona w obu warunkach atmosferycznych. Polecam odtłuścić benzynką obręcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiesz Chłopaki! Tak wiec przejechałem sie w suchych warunkach i hamują normalnie. To wyczyszczę benzyna felgi i klocki następnie lekko je przejadę papierem ściernym jaką gramaturą najlepiej? Edytowane 14 Czerwca 2016 przez oSAend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 tylko nie benzyną, jest tłusta, juz lepiej rozpuszczalnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Najlepiej wyczyść acetonem lub zmywaczem do paznokci. Żadnych benzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) 1415chris powiedz które to będą klocki SWISS STOP z tej listy: https://www.evanscycles.com/search?text=swisstop+blue Edytowane 15 Czerwca 2016 przez oSAend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 To sa w sumie te same klocki BXP (mieszanka), tylko pod rozne systemy hamulcowe. Jak masz typ hamulcow shimano, to kupujesz Flash Pro, do Campy Race Pro. Flash evo to flash pro tylko sa nizsze i maja inne wyciecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Jeszcze pytanko mam... Czy w oryginalne uchwyty do klocków [ultegra] będę mógł zamontować te SwissStopy? Czy brać lepiej od razu z uchwytem? Edytowane 27 Stycznia 2017 przez oSAend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Tak, będą pasować do szufladek Ultegry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 I to jest argument za tarczami w szosówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Tak jest, i zamiast wymienic klocki, to trzeba sie rzucać od razu na tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oSAend Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Myśle ostatnio o szosowce z tarczami, ale w 100% nie jestem przekonany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi