kowjanko Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 Witam. Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu siodełka. Jeżdżę rowerem crossowym z maksymalnie podniesioną kierownicą więc pozycja jest zbliżona do trekingowej. Do tej pory (od kilku lat) nie jeździłem dystansów dłuższych aniżeli 20-25km i posiadane siodło Author Ergo Gel (już mocno styrane) o szerokości ok.155mm wydawało mi się wygodne. Jednak ostatnimi czasy moje wycieczki są dłuższe (kilometrów kręcę tyle samo ale jeżdżę wolniej z 7-letnim synkiem) i tyłek zaczyna pobolewać a chyba nie powinien. Zmierzyłem więc domową metodą rozstaw kości kulszowych i wyszło mi 105mm, pomiar wykonałem trzykrotnie dla pewności. Czy to oznacza, że do jazdy trekingowej powinienem szukać siodełka węższego np. 145mm i 10mm różnicy w szerokości siodełka może mieć znaczenie? Dodam, że próbowałem jazdy na szerokim siodle 170mm ale tam musiałem od razu dać sobie spokój ze względu na duży ból spowodowany zbyt szerokim "noskiem" siodełka. Proszę o porady.
Chrisnow Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 10 mm na pewno robi dużą różnicę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
NajaraNy Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 do rozstawu kości kulszowych dodajesz jakieś 2,5 - 3 cm i otrzymujesz szerokość siodła odpowiednią dla siebie. Możliwe że kwestia bólu nie jest spowodowana złą szerokością. Wbrew pozorom miękkie żelowe siodła nie wszystkim pasują. Niekiedy wygodniej się jeździ na twardszym siodełku, szczególnie właśnie na dłuższych trasach. Niestety dobór siodła to sprawa indywidualna i polega na metodzie prób i błędów więc ciężko coś doradzić. Mogę jedynie zasugerować siodełka firmy WTB. Większość ludzi je sobie chwali, ja również. Może i tobie spasuje. Ewentualnie możesz kupić sobie jakieś spodenki lub same bokserki kolarskie. Takie z wkładką na dupie, może pomogą.
empe Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 W swoim crossie też miałem fabryczne siodełko authora i ciągle miałem odrętwiałe 4litery. Problem rozwiązało siodełko Fizik Gobi. Są siodełka i są siodełka Fizik
Darek14 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Próbowałem 3 siodełek Fizika (ostanio Antares) i wszystkie były dla mnie bardzo niewygodne. Jedne z najgorszych -o ile nienajgorsze- jakie testowałem.
KamilRZ Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Są siodełka i są siodełka Fizik Też byłem posiadaczem Fizik Gobi i przy dłuższych trasach nie mogłem wysiedzieć ;/ więc nie jest tak kolorowo
kowjanko Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Napisano 13 Czerwca 2016 Czy w waszych przypadkach sprawdza się reguła, że po dodaniu do rozstawu kości ok. 3cm macie wygodne siodełka?
kris750 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 no raczej nie, bo oprócz szerokości sidełka mają tuzin innych cech wpływające na jazdę, kształt twardość, profil boków amortzacje, mozna by wymieniac, za 50zł jest usługa w niektórych salonach doboru siodełka do siedzenia opracowana przez firmę sella italia, sam nie korzystałem ale pytałem się jak to wygląda i ile kosztuje. Mi akurat szkoda było kasy ale jak masz 50 zł zbyteczne to czemu nie. Określają szerokość i nachylenie (elastyczność kręgosłupa w odcinku lędzwiowym innymi słowy nachylenie jakie mozesz/powinienes miec na rowerze). Może warto skorzystać jak jest duży problem z doborem siedzenia?
pawel2208 Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 U mnie osiowo rozstaw kości wyszedł 110mm, a siodełko kupiłem 142mm i jest bardzo wygodne.
krzys135 Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 Tak samo jak przedmówca, też mam WTB Volt, rozstaw kości kulszowych 110mm, siodło 142mm. Bardzo wygodne siodełko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.