Skocz do zawartości

[zmiana hamulców] Avid DB1 na Deore XT BR-M785

Maverick78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...
Chciałbym zasięgnąć porady bardziej doświadczonych odnośnie wymiany hamulców Avid DB1 na Deore XT BR-M785 w Kross Level B6.

1. Czy jest sens i zyskam na skuteczności hamowania. (Moja waga, nie ma co się chwalić, wynosi 100kg).

2. Czy można zmienić bez przeszkód avidy na shimano? (Amortyzator przedni to Rock Shox XC 30 TK Coil)

2. Przód i tył jest w systemie PM. Deore XT BR-M785 jest w PM na tarczę 160. Tył ma tarczę 160 więc (chyba) wszystko ok. Z przodu mam tarczę 180 i tu moje pytanie. Czy adapter z avida mogę zostawić czy trzeba dokupić jakiś inny? (jaki?)

Jeśli moje laickie stawianie problemu czegoś nie ujęło to najzwyczajniej jestem tego nieświadomy. Dlatego proszę o ewentualne wytknięcie problemów z jakimi mogę się spotkać.

1. Czy jest sens i zyskam na skuteczności hamowania. (Moja waga, nie ma co się chwalić, wynosi 100kg).

Jest sens i zyskasz na skuteczności ale biorąc od razu z klockami metalicznymi , nie ma tylko sensu iść w XT M785 tylko w SLX M675 - działają dokładnie tak samo , a są tańsze.

2. Czy można zmienić bez przeszkód avidy na shimano? (Amortyzator przedni to Rock Shox XC 30 TK Coil)

Można zmieniać , dla widelca i ramy marka hamulca nie ma znaczenia.

2. Przód i tył jest w systemie PM. Deore XT BR-M785 jest w PM na tarczę 160. Tył ma tarczę 160 więc (chyba) wszystko ok. Z przodu mam tarczę 180 i tu moje pytanie. Czy adapter z avida mogę zostawić czy trzeba dokupić jakiś inny? (jaki?)

Nic nie musisz dokupować , wszystko będzie pasować (i z przodu i z tyłu)  - odkręcasz Avida i przykręcasz Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...