Skocz do zawartości

[Bagażnik] Bagażnik mocowany na sztycę

GoHa

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka ;)

Przejrzałam na szybko forum, ale nie znalazłam odpowiedzi.

Poszukuję dobrego bagażnika montowanego do sztycy.

Mam jeden typowo pod sakwy (montowany do otworów), ale rozglądam się za czymś do sztycy, żeby na dłuuugi dystans móc dopiąć do szosy  :icon_redface: Cegieł wozić na tym nie będę, tylko jakaś sakwa mała (taka na bagażnik, nie żadna zwijana typu crosso czy ortlieb), a w niej np. bluza, banany, wiatrówka i jakieś lekkie rzeczy, zatem bagażnik nie musi być jakoś mega wytrzymały.

Nie chcę również, żeby kręcił się wokół sztycy i przesuwał.

Kombinowałam z sakwą ktm 16 l (takie "bikepackingowe"), ale wisiała jak na mój gust zbyt nisko nad tylnym kołem i obawiam się, że na wybojach byłoby niebezpiecznie. Dlatego bagażnik + na niego jakaś sakwa spełniłyby oczekiwania.

Nad limitem cenowym się nie zastanawiałam, bo... nie wiem ile takie rzeczy kosztują. Tzn. widzę, że np. na allegro można dostać już od około 40 zł wzwyż, ale ja chcę kupić coś raz, a dobrze, żeby za rok nie wymieniać, bo coś się zepsuło.

Aha, zwykłego bagażnika do szosy nie przykręcę, bo rurka mocująca do górnych otworów zaczepia mi o linkę hamulcową (testowałam już to rozwiązanie).

Szukam raczej samego bagażnika, bo sakwę na bagażnik (jakiegoś kellysa) mam.

KTM Velcro- no niestety. Wisi to-to tuż nad kołem. I lampki tylnej nie widać :( (wychodzę z założenia, że wolę być mniej pro, ale bardziej widoczna).

Ja mam takie dwa bagażnika Topeak'a:

http://www.topeak.com/products/Racks/MTXBeamRackEX

http://www.topeak.com/products/Racks/MTXBeamRackV-Type

Do tego pierwszego mam boczne pręty i specjalną torbę wsuwaną w szyny bagażnika. Torbę można szybko zdjąć bez problemu i powiększyć ją o małe sakwy po bokach. Sporo się tam mieści i na jednodniowy wypad z ubraniami różnymi, jedzeniem, kuchenką, palnikiemi i narzędziami można się spakować, a ja zawsze biorę ze sobą dużo różnych rzeczy.

Żona ma ten drugi, do niego też takie boczne pałąki i sakwa (jeśli dobrze pamiętam to chyba firmy Basil).

Problem jest, że te bagazniki mają stosunkowo niską nośność. NIe pamiętam ile, ale chyba coś około 8-10 kg. NIe jest to dużo.

Hmm, może ten topeak to nie jest taka głupia sprawa.

Jak to jest montowane? Jest pewnie jakiś wihajster, który się nakłada jakoś na sztycę na stałe (ok, względnie na stałe), a do niego wciska się tę końcówkę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...