Skocz do zawartości

[koła] jakie dla 115kg konia

bommmbel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej J Małymi krokami zaczynam dozbrajać niedawno zakupionego unibika viper gts 2016. Na pierwszy ogień idą mocne koła, następnie amortyzator (nrx / r-lr). Kilka faktów: 27 lat, ważę 108-115kg (pół profesjonalnie od lat trenuje trójbój i wszystko co się wiąże z dużymi ciężarami) – to jest waga poniżej i powyżej której nie przekraczam. Jazda rowerem dla mnie to czysta rekreacja – tylko i wyłącznie miasto dla przyjemności (krawężniki itp.), żadne zawody, góry itp. Ja + plecak to razem jakieś 120kg. Żadne sakwy itp.

Koła pod tarcze, mimo iż obecnie mam vbrejki, to przy zmianie amora planuję też w kolejności wrzucić tarcze slx.

Nie planuję zakupu nowych kół, bo po 350km fabryczne przednie koło zaczyna bić, ale przy mojej wadze i tak byłoby to z czasem nieuniknione. Zależy mi przede wszystkim na mocnych kołach, absolutnie nie na ich lekkości. Przy mocy mojego kopyta i ogólnej sile, waga roweru dla mnie to tyle co nic.

Kwota przeznaczona – 500zł za komplet kół. Zależy mi, aby kółka były na piastach z łożyskami maszynowymi. Budżet jestem w stanie naciągnąć, jeśli będzie warto, ale też planuje dozbrajać inne części, chociaż mocne kółka w moim przypadku są chyba najważniejszeJ

Dodam, że napisałem już w tej sprawie do użytkownika @dawid, ale być może ktoś z Was miał podobny przypadek więc piszę też na otwartym forum J

Dzięki za odpowiedziJ PozdrawiamJ

Napisano

Kwota przeznaczona – 500zł za komplet kół. Zależy mi, aby kółka były na piastach z łożyskami maszynowymi. Budżet jestem w stanie naciągnąć, jeśli będzie warto, ale też planuje dozbrajać inne części, chociaż mocne kółka w moim przypadku są chyba najważniejsze

Dobre, mocne i solidne będą jak sobie sam złożysz koła, czyli zlecisz komuś ich zaplot. Od siebie (bo sam takie złożyłem) polecam piasty Novatec N041SB/N042SB i obręcze DT Swiss 545D, szprychy niecieniowane 2 mm. Koła są naprawdę solidne i nie warto patrzeć na wagę. Sporo km przejadą bezawaryjnie :)

W budżecie spokojnie się zmieścisz ;)

Napisano

Widze, że są dwa rodzaje tych dt swiss 545D - 32 i 36 otworów.. Które dla mnie lepsze?;)

No i czy można podać przykładową firmę takich szprych 2mm? Jestem zielony w temacie..

Napisano

Im więcej szprych tym lepiej, ale pamiętaj że i piasta ma mieć tyle samo otworów.

Mi składacz kół w moim mieście złożył na sapimach, bo tylko tych używał i ja mam 120 kg i nie ma problemu. Znam gościa który waży ponad 140 kg i też ma te szprychy, a robi na pewno po kilkanaście tysięcy rocznie.

Piastę mam novateca do vałek na 4 x maszynach plus obręcz poradzili mi Dartmoor Fortress jako z tych tańszych.

Najtaniej to kup podzespoły online a koło niech złoży Ci lokalny magik tylko dobry.

Na allegro jest gość polecany na forum który składa gotowe koła.

Może ktoś przypomni jego nazwę.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Widzę chyba, że na tej aukcji http://allegro.pl/kpl-28-29-dt-swiss-545d-nt-d041sb-nt042sb-36h-i6177466498.html gość sprzedaje proponowany wyżej secik.. Ktoś tą osóbkę na forum zna? Bo widzę, że różne komplety ma w ofercie.

Powiedzmy, że już jakaś propozycja jest, ale nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Mam w planach wsadzić do swojego unibika amora suntour rlr (użytkownik @activia jednemu z forumowiczów tak polecił i jest zadowolony), ale niestety (albo stety) nie ma piwotów i tylko tarcza wchodzi w grę. Ja się wychowałem na v-kach i na moje potrzeby nie widzę potrzeby przechodzenia na tarcze. Pytanie, czy pod v-ki obręcz ma inny kształt niż ta pod tarcze? Jeśli się jednak zdecyduję na tarcze, to ten secik dt 545d + piasty novatecha zostaje. A jeśli wybrał bym amora z piwotami i zostanę przy v-kach, to jakie obręcze + piasty byście zaproponowali?;)

Napisano

Nie pamiętam czy to ten gość. Na amorach ja nic się nie znam więc może ktoś inny się wypowie. Obręcze się różnią, te do vałek mają mocniejsze ścianki do ścierania klocków.

Novatec ma odpowiednik piasty do vałek bodajże 062sb na 4 maszynach.

Jeszcze jedno musisz wiedzieć że novatecki są głośne tzn. zapadki klikają tak że z daleka słychać. Jedni to lubią innych denerwuje. Nie mam porównania do innych piast które cichsze.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nawiązałem już kontakt z użytkownikiem dawid, ale pojawiła się jeszcze jedna kwestia: mój viper gts http://www.unibike.pl/vipergts.html jest pod v-ki, a ja planuję przy zmianie kół i amora wrzucić tarcze i właśnie.. odpowiednik mojego vipera pod tarcze (viper disc gts) http://www.unibike.pl/vipergtsdisc.html ma w ramie takie zaczepy (czy jak to się fachowo nazywa) do przewodu tylnej tarczy, a mój tego nie ma i pytania, czy faktycznie jest możliwość montażu u mnie tarczy..

Napisano

Uchwyt do zacisku rama ma, tylko pytanie, którędy pójdzie przewód..

Widelec będzie do wymiany i będzie tylko pod tarcze:)

Napisano

Dobra decyzja podjęta, biorę koła po v-brake. Idąc poprzednim tokiem rozumowania, gdybym zaczął tak wszystko od razu wymieniać i to na komponenty z wyższej półki, to za tą kaskę mogę kupić sobie nowy rower, a MTB 29 tak czy inaczej jest już w planach :) Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...