Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Awaria czy wszystko jest ok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

W załączniku przesyłam zdjęcie mojej tylnej przerzutki, model Shimano XT RD-M772. Zauważyłem wczoraj, że łańcuch przechodząc przez wózek przerzutki nie jest w osi, jakby przerzutka była "wychylona" w lewo. Rower mam rok, nie zaliczyłem żadnej kolizji, wywrotki itp. Tutaj moje pytanie, czy tak powinno być czy doszło do jakieś awarii. Powiem szczerze, że nie zwracałem wcześniej uwagi na ułożenie łańcucha w tym miejscu i nie wiem czy tak było "od nowości". Od razu zaznaczam (ze względu na brak czasu) nie zdejmowałem przerzutki i haka i nie jestem w stanie powiedzieć nic o ich stanie. Generalnie, pomimo tego, biegi wchodzą gładko, łańcuch nie ociera i problemów nie ma. Pytanie czysto ciekawskie. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

post-182937-0-91257700-1465590714_thumb.jpg

Napisano

No właśnie chodzi o to, że nie miałem żadnych przygód i dlatego tak mnie to zdziwiło. W wolnej chwili zdemontuję przerzutkę i hak i "obadam" ich stan

Napisano

Nowy hak będzie lepszy jak stary się złamie.Butem na koło,przerzutka w łapę i działa do tej pory.Masz w mojej galerii jak traktor staranowal mój rower.Hak da się wyprostować,to nie jest skomplikowany mechanizm.

Napisano

... a za prostowanie w serwisie zapłacisz więcej niż za nowy. Gdzie tu logika z takimi podpowiedziami?.

Poza tym tego akurat elementu nie powinno się prostować tylko wymienić na nowy, z powodów chyba większości znanym.

Napisano

Jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś ma namiar do sklepu z częściami do marki Cube gdybym musiał nabyć drogą kupna nowy?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...