Gość Rita Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Jak byście doradzili? Jeśli wymiary mam na granicy (wg tabeli producenta), lepiej brać rower z ramą większą, czy z mniejszą? Mam 165 cm, do wyboru rama 44 cm lub 48 cm, rower crossowy.
WaGiant Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Ja przy takim wzroście brał bym 44 . Gdzieś był temat o doborze rozmiaru . Trzeba zmierzyć długość nogi ( wewnętrzną , na boso od ziemi do krocza ) i wynik w cm pomnożyć przez 0,57 dla górala albo przez 0,63 dla trekkinga . Dla crosa ? Zależy jak go będziesz używać jeśli to ma być terenowa jazda to wypadało by się trzymać rozmiarów zbliżonych do MTB , jeśli jazda po twardym albo równym to rozmiar podobny do trekkinga . Jeśli jesteś na granicy to weź pod uwagę jeszcze długość ramy . Tu nie ma reguły bo ktoś woli położyć się na kierownicy , a ktoś chce jechać wyprostowany . A jaka to ma być rama ? Damska czy męska ? W damkach wysokość jest mniej ważna bo miejsca nad rama jest i tak dużo , ważniejsza jest długość . To trzeba spr na stronie producenta bo nie ma znormalizowanej dł przypisanej do danego rozmiaru . Różni producenci mają różną filozofię . Co by nie pisać jeśli nie masz doświadczenia trzeba zrobić przymiarkę przed zakupem .
sender Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 Zgodnie z uwagą @grande1970 nie idź w półśrodki. Rower kupujesz raz na kilka lat, często na kilkanaście. Upewnij się, że rama jest dobra do Twojej sylwetki, stylu jazdy, etc. Jeśli wybrany producent nie oferuje ram dobrych dla Ciebie poszukaj u innych. Sama wysokość ramy, to nie wszystko. Często ważna jest jej długość, kąty pomiędzy wszystkimi rurkami. Sporo by pisać. Trzeba próbować. Pozdrawiam Grzesiek
Gość Rita Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Rama damska. Wg długości nogi wyszło ok. 46-47 cm. Dł. rury nie jest podana. Rower zamierzam zamówić w sklepie internetowym. Stacjonarnie go nie znajdę i nie przymierzę, to model z 2014r. Znalazłby się innej firmy z ramą 46, ale musiałabym dopłacić. Czy te 2 cm zrobią dużą różnicę? Nie wystarczyłoby podnieść ciut siodło?
Rove Napisano 13 Czerwca 2016 Napisano 13 Czerwca 2016 Jasne,że tak i zgadzam się z powyższymi opiniami odnośnie ramy,sama wysokość to jedno,natomiast co z długością czy wspomnianymi kątami? Może daj link do oceny danego roweru który chcesz kupić lub chociaż napisz jaki to model.
Pytanie
Gość Rita
Jak byście doradzili? Jeśli wymiary mam na granicy (wg tabeli producenta), lepiej brać rower z ramą większą, czy z mniejszą?
Mam 165 cm, do wyboru rama 44 cm lub 48 cm, rower crossowy.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.