Jacek_Kr Napisano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Witam Jestem dość zielony w temacie rowerów i ich osprzętu. Kupiłem właśnie synowi na początek rower z bardzo niskiej półki Arkus Forester z tarczowymi hamulcami z allegro. Po przykręceniu koła stwierdzam że tarcze minimalnie ocierają o zaciski. Przeczytałem - [poradnik] Regulacja i ustawianie zacisku hamulcowego. jednak nie jestem pewien jednego szczegółu. Jak bardzo zaciski mogą być przesunięte względem powierzchni tarczy, w załączniku dwa obrazki - hamulec przód i tył. Na niebiesko zaznaczona powierzchnia hamująca tarczy a na czerwono zaciski. Czy powinienem przesuwać zaciski tak aby podczas hamowania dotykały całej powierzchni hamującej tarcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Czy powinienem przesuwać zaciski tak aby podczas hamowania dotykały całej powierzchni hamującej tarcz. Tak. Klocki maja dotykać tarczę na całej powierzchni i równomiernie podczas hamowania a podczas spoczynku nie powinny dotykać tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.