Swiezynka Napisano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Siema, jestem tu nowy. Mam parę podstawowych pytań i proszę o wyrozumiałość. W linku: https://www.lfgss.com/conversations/210915/ jest moja pierwsza szosa (zdjęcia z internetu ale mam taką samą), chciałbym zmienić w niej opony i wstawić klamkomanetki. Pytanie do was to: co kupić i co wstawić?. Moje ambicje co do roweru są duże, codziennie ok 20/30 km po mieście a więc asfalt, bruk czasem piach. Chciałbym też czasem śmignąć przez las etc (czy to w ogóle możliwe na takim rowerze?). Ale głównie będą to Warszawskie drogi. A więc jakie opony polecacie? Nie zależy mi na wielkich prędkościach, bardziej komfort jazdy i terenowa uniwersalność ( w końcu dopiero zaczynam przygodę z szosami) 25/28c? 2. Jakie dętki? (piszę tego posta bo na rowerze już kilka dni jeździłem ale właśnie koła są styrane i już 2 razy dętka poszła ) 3. Jako, że obecnie rower ma dość niepraktyczne przerzutki na ramie chciałbym wstawić klamkomanetki, jakieś sensowne propozycje? Głównym kryterium jest cena! Im taniej tym lepiej, ale możecie proponować coś z lepszej półki, może upoluję na jakiejś aukcji bo jestem w tym całkiem niezły. Nie wiem czy to istotne ale moja waga ok 70kg, przy 178 wzr. Na feldze tylniej są wymiary 700c x 18/23c lub też ETRTO 622/14. Przód bez oznaczeń, obecnie założona jest gładka opona 700/23c. (za wąska jak na mój gust) Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie i pomoc. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wmazurki Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Spróbuj Schwalbe S-One jeśli 30 Ci wejdzie. Po mieście + od czasu do czasu lekki teren powinny być super. Nie jeźdźiłem co prawda, ale rower do którego się przymierzam będzie miał takie seryjnie, na pewno znajdzie się tu ktoś kto ma z nimi doświadczenie. Recenzje zbierają świetne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Najpierw spradź jak szerokie oponki wejdą do tego roweru. Poszukaj końcówek serii w Decu - czasami można tam trafić świetne okazje. Tanie i dobre dętki mogę polecić btwin. Sam jeżdżę na nich drugi sezon bez większych przygód (czego nie mogę powiedzieć np. o Michelinach). Za komplet zapłaciłem coś ok 15 zł. Wybór klamkomanetek zależy od tego jaki masz lub planujesz mieć napęd. W oryginale jest chyba kaseta/wolnobieg z 7 trybami. Jeśli chcesz założyć do tego nowe klamkomanetki szosowe to Clarisy powinny być ok. W używkach masz spory wybór: RSX, RX100, stare 105, 600/ultegra i dura ace. Unikałbym tylko Tourney lub wynalazków typu Microshift. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiezynka Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 @Zoomek Czym jest Dec/Decu? Wstępnie próbowałem znaleźć coś na google związanego z Decu i rowerami ale nie ma żadnych oczywistych propozycji. No właśnie rozmiar obręczy to 622/14, więc z tego co się orientuję dość nietypowy i wąski. Ale mam nadzieję zmieścić opony o szerokości 25 - 28 mm. Nie wiem czy to możliwe, ale chyba tak, sądząc po różnorakich tabelach w necie. Co do klamkomanetek, to dzięki za propozycje. Myślałem o jakiś Tiagrach sprzed paru lat lub właśnie RX. Są jakieś istotne różnica na które należy uważać/ zwracać uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Dec - Decathlon. W dziale z oponami rowerowymi dosyć często można natknąć się na końcówki serii. Mnie np. udało się kupić komplet Michelin Pro4 za 100 zł! Rozmiar 25-622 na pewno zmieścisz w rawce, co do większych to nie wiem. Odnośnie klamek - jeżdżę na starych RSX. Kupiłem w stanie agonalnym. Rozebrałem na części, wyczyściłem, przesmarowałem, wypolerowałem aluminiowe elementy i działają bez zająknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.