Skocz do zawartości

[porada dla Świeżaka] Jakie części na jakie wymienić?

Swiezynka

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, jestem tu nowy. Mam parę podstawowych pytań i proszę o wyrozumiałość.  W linku: https://www.lfgss.com/conversations/210915/  jest moja pierwsza szosa (zdjęcia z internetu ale mam taką samą), chciałbym zmienić w niej opony i wstawić klamkomanetki. Pytanie do was to: co kupić i co wstawić?. Moje ambicje co do roweru są duże, codziennie ok 20/30 km po mieście a więc asfalt, bruk czasem piach. Chciałbym też czasem śmignąć przez las etc (czy to w ogóle możliwe na takim rowerze?). Ale głównie będą to Warszawskie drogi.  A więc jakie opony polecacie? Nie zależy mi na wielkich prędkościach, bardziej komfort jazdy i terenowa uniwersalność ( w końcu dopiero zaczynam przygodę z szosami) 25/28c?

2. Jakie dętki? (piszę tego posta bo na rowerze już kilka dni jeździłem ale właśnie koła są styrane i już 2 razy dętka poszła )

3. Jako, że obecnie rower ma dość niepraktyczne przerzutki na ramie chciałbym wstawić klamkomanetki, jakieś sensowne propozycje? 

Głównym kryterium jest cena! Im taniej tym lepiej, ale możecie proponować coś z lepszej półki, może upoluję na jakiejś aukcji bo jestem w tym całkiem niezły. :)

Nie wiem czy to istotne ale moja waga ok 70kg, przy 178 wzr. Na feldze tylniej są wymiary 700c x 18/23c lub też  ETRTO 622/14. Przód bez oznaczeń, obecnie założona jest gładka opona 700/23c. (za wąska jak na mój gust)

Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie i pomoc.

pzdr.

Spróbuj Schwalbe S-One jeśli 30 Ci wejdzie. Po mieście + od czasu do czasu lekki teren powinny być super.

Nie jeźdźiłem co prawda, ale rower do którego się przymierzam będzie miał takie seryjnie, na pewno znajdzie się tu ktoś kto ma z nimi doświadczenie.

Recenzje zbierają świetne!

Najpierw spradź jak szerokie oponki wejdą do tego roweru. Poszukaj końcówek serii w Decu - czasami można tam trafić świetne okazje.

Tanie i dobre dętki mogę polecić btwin. Sam jeżdżę na nich drugi sezon bez większych przygód (czego nie mogę powiedzieć np. o Michelinach). Za komplet zapłaciłem coś ok 15 zł.

Wybór klamkomanetek zależy od tego jaki masz lub planujesz mieć napęd. W oryginale jest chyba kaseta/wolnobieg z 7 trybami. Jeśli chcesz założyć do tego nowe klamkomanetki szosowe to Clarisy powinny być ok. W używkach masz spory wybór: RSX, RX100, stare 105, 600/ultegra i dura ace. Unikałbym tylko Tourney lub wynalazków typu Microshift.

@Zoomek

Czym jest Dec/Decu? Wstępnie próbowałem znaleźć coś na google związanego z Decu i rowerami ale nie ma żadnych oczywistych propozycji. 

No właśnie rozmiar obręczy to 622/14, więc z tego co się orientuję dość nietypowy i wąski. Ale mam nadzieję zmieścić opony o szerokości 25 - 28 mm. Nie wiem czy to możliwe, ale chyba tak, sądząc po różnorakich tabelach w necie. 

Co do klamkomanetek, to dzięki za propozycje. Myślałem o jakiś Tiagrach sprzed paru lat lub właśnie RX. Są jakieś istotne różnica na które należy uważać/ zwracać uwagę?

Dec - Decathlon. W dziale z oponami rowerowymi dosyć często można natknąć się na końcówki serii. Mnie np. udało się kupić komplet Michelin Pro4 za 100 zł! Rozmiar 25-622 na pewno zmieścisz w rawce, co do większych to nie wiem.

Odnośnie klamek - jeżdżę na starych RSX. Kupiłem w stanie agonalnym. Rozebrałem na części, wyczyściłem, przesmarowałem, wypolerowałem aluminiowe elementy i działają bez zająknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...