Skocz do zawartości

[modernizacja] stary rower, czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo, 
Po zimie strasznie mi się przytyło, więc stwierdziłem, że pora odświeżyć bądź kupić rower (o tym zadecydujemy dalej). 

O mnie:
100kg wagi , 190cm wzrostu.

Do czego rower:
Do dojazdu do pracy, ew. jakaś trasa rowerowa (max 50km), fajnie też byłoby pojeździć po leśnych trasach czyli w sumie uniwersalny :)

Ile chcę przeznaczyć:
Ogólnie jeżeli warto coś robić to chciałbym to rozbić na 2-3 fazy. W pierwszej chciałbym go doprowadzić do stanu używalności i wydać ok. 600zł w drugiej/trzeciej wydałbym tyle ile byłoby już potrzeba.

Co mam i o rowerze:

W sumie rower jest prawie kompletny. Złożony jest na ramie ns bitch i amortyzatorze suntour ns, reszta to tanie rzeczy. Nie ma on przerzutek. Obecnie jest założona korba z 3ema zębatkami i kaseta z 8mioma i jest to połączone na sztywno skracanym łańcuchem. Korba jest krzywa. Do ramy na pewno nie moge założyć V-brake, ponieważ nie ma na to mocowania, a obecna piasta w tylnym kole nie ma miejsca na założenie hamulca tarczowego. Kaseta jest ok. Opony w stanie słabym. Suport ok , stery ok, kierownica ok, siodło też ok.

Co chciałbym w pierwszej fazie wymienić i zrobić:
-tylne koło z możliwością założenia tylnego hamulca tarczowego
-tylny hamulec tarczowy

-dołożenie tylnej przerzutki
-wymiana korby

Druga faza:
-wymiana koła przedniego
-dołożenie przedniego hamulca
-dołożenie przedniej przerzutki
-wymiana ramy?

Trzecia faza
-wymiana ramy
-wymiana amortyzatora

Pytanie: czy warto ? czy może lepiej kupić nowy/używany rower ? Osobiście wolałbym złożyć samemu na raty (brak odpowiedniej kwoty na nowy/używany rower). W domu mógłbym sporo samemu zrobić, więc rower oddałbym komuś jedynie do założenia przerzutek chyba że dałbym rade samemu to zrobić :)

Z góry dzięki wielkie za pomoc !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...