Skocz do zawartości

Dobór wielkości ramy roweru crossowego

scanik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Bardzo proszę o sugestię.

Jestem amatorem jazdy na rowerze. Od paru lat mam rower górski w ramie 21 cali, koła 26 na którym jezdzi mi się bardzo niewygodnie. Mam 187 cm wzrostu, przekrok 92cm

Ostatnio miałem okazje zrobić parę km rowerem trekkingowym 28 koła, euroibike rozmiar 21 cali. I od nowa urosła we mnie przyjemność z jazdy..

Postanowiłem zmienić rower na crossowy, koła 28. Jako, że trekkingowe mi się po prostu nie podobają a chciałbym zachować z nich wygodę i przyjemność z jazdy :-)

Mierzyłem rower Merida D-40 55cm (21cali)  i był mi odrobinkę za mały, zdecydowałem wybrać 58cm (23 cale) którego nie miałem gdzie przetestować. 

No i dziś wpadł mi w oko rowerek Wheeler Cross Lite 630 http://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-wheeler-cross-lite-630-man-2015-48cm-19582.html

Nie mam zupełnie możliwości go przymierzyć, wstępuję w ramie 52 cm, 56cm i 60cm, ma regulowany mostek wraz z głębokością. Stoję przed grubym dylematem który rozmiar wybrać, sprzedawca sugeruje 56cm, mówiąc ze ma regulowany mostek również na wysokość. Miałem tez okazje przysiąc do 60 cm innej firmy ale pomimo, ze rama mi nie obijała o krok to chyba źle się czułem, tak jakby za długi ale tez nie miał w ogóle regulacji mostka.

Ogólnie na rowerze crossowym czułem sie gorzej niż na trekingu, którym jeździłem, liczę zaraz po zakupie zmienić kierownicę na bardziej zagiętą.

Prośba o poradę, z czego jakiego rozmiaru będę bardziej zadowolony 56cm (21.5 cala) czy 60cm (23.5)? to dość dużo pieniążków dla mnie więc chcę mieć wygodny rower na którym jazda będzie przyjemną.. jeździł będę głownie po utwardzonych drogach, las, czasem jakaś dróżka polna.

Napisano

1. Obawiam się, że możesz nie być w ogóle zadowolony jeśli kupisz rower bez przymiarki. Szczególnie jeśli zamierzasz jeździć więcej niż na 10 km wycieczki raz w tygodniu. Jeśli jeden rower był prawie dobry, nieco za mały, możesz zaryzykować zakup w ciemno o rozmiar większej ramy, ale z tego samego modelu. Nie kupuj bez przymiarki roweru marki i modelu, którego w ogóle nie mierzyłeś, bo może to być zupełnie inna geometria.

Piszę jedynie ku przestrodze, bo mnie przymiarka uchroniła raz przed złą decyzją.

2. Jak lepiej się czujesz na trekkingu i chcesz giętą kierownicę kup od razu trekking. Jeśli planujesz jeździć  z błotnikami, to tym bradziej, bo zaraz okaże się że dokupisz bagażnik do niego i osłonę korby/łańcucha et cet...  Ja robiłem odwrotnie. Kupiłem trekking Meridę i od razu wszystko demontowałem oraz wymieniłem kierownicę na prostą. Zrobił się Cross :-) I stwierdzam, że było to bez sensu. Powinienem od razu kupić Crossa.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że jakoś pomogłem.

Napisano

Dziękuję, wiem... ale naprawdę ciężko coś mierzyć bo w większości sklepów rowery się kończą na 21 cali, wchodzę i najpierw pytam co mają 23 a dopiero potem patrzy czy mi odpowiada :-(

Napisano

Dziękuję, wiem... ale naprawdę ciężko coś mierzyć bo w większości sklepów rowery się kończą na 21 cali, wchodzę i najpierw pytam co mają 23 a dopiero potem patrzy czy mi odpowiada :-

Pytanie zasadnicze na ile zakup roweru jest dla ciebie inwestycją długoterminową? Jeśli liczysz się z wymianą roweru za rok/dwa, to w sumie ja pewnie jakbym się już nastawił na zakup, to chciałbym już go mieć i bym wziął. Najwyżej za rok/dwa sprzedał za 50% wartości.

Jeśli chcesz mieć na długo, to nie warto się spieszyć.

A geometrie naprawdę są zabójczo różne.

Ja mam 178 cm i  MTB 26' rozmiar S (dobrze dobrany), drugi MTB Merida 29er rozmiar 17', Trekking Merida (przerobiona na Crossa) - uwaga rama 22' (bardzo wygodna na trasy po asfalcie). A gdybym kupował bez przymiarki, praktycznie każdy kupiłbym wg. rozpiski geometri w rozmiarze 19 i to byłby błąd (bo mierzyłem i zarówno w trekkingu jak i 29er te rozmiary w ogóle by mi nie odpowiadały).

Dziękuję, wiem... ale naprawdę ciężko coś mierzyć bo w większości sklepów rowery się kończą na 21 cali, wchodzę i najpierw pytam co mają 23 a dopiero potem patrzy czy mi odpowiada :-(

Modeli Merida Crossway w rozmiarze 23' jest sporo, właściwie w każdym większymi mieście jest sklep mający ten model, wygoooglane przed chwilą, (w różnych wersjach oczywiście, ale niezależnie od wersji ramę ma tę samą, więc można przymierzyć czy pasuje). Jak pasuje zamówisz swój model D40 przez internet.

Ja nie brałbym roweru, którego modelu nigdy nie miałem okazji przymierzyć. Chyba, że faktycznie zakładam szybką odsprzedaż.

Napisano

Od tygodnia jeżdżę po sklepach na śląsku, w paru większych miastach i naprawdę jak slysza 23 cale to kręcą głową :-( o ile jeszcze Meride łatwiej wyszukać to roweru z linku nie na nigdzie..

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

A czy sama kierownica (trekkingowa) moze powodować to poczucie komfortu którego mi brak gdy mierze crossowe?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...