Skocz do zawartości

Zmiana barwy tarcz hamulcowych oraz piszczenie podczas hamowania.

Nemeczekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Kilka dni temu zakupiłem rower i po kilku jazdach zauważyłem, że tylna tarcza ma takie brązowo - fioletowe przebarwienia (spaliła się?). W dodatku podczas hamowania strasznie piszczy i chciałbym dowiedzieć się co jest przyczyną powyższych problemów. Hamulec to Tektro Disc Aquila.

Pozdrawiam!

Napisano

tylna tarcza ma takie brązowo - fioletowe przebarwienia (spaliła się?)

Tak , z czasem to samo zniknie ale musisz nauczyć się inaczej hamować. Głównym hamulcem ma być hamulec przedni a tylny pomocniczym , po 2 jak nie musisz to nie hamuj długo i delikatnie tylko raz i mocniej bo jak wiadomo tarcze nie są zbyt duże i też mogą się przegrzać.

W dodatku podczas hamowania strasznie piszczy i chciałbym dowiedzieć się co jest przyczyną powyższych problemów.

Wyjmij klocki z zacisku , obejrzyj je czy nie są zabrudzone , w jakim są stanie itp. Mógł dostać się jakiś syf , może to być częściowo spowodowane tym przypaleniem. Rower ma tak od początku? Możliwe że ktoś zastosował klocki metaliczne / pół metaliczne i tak już mają . Wymiana na organiczne powinna załatwić sprawę. 

Napisano

A czy spalenie tarczy wymusza na mnie jej wymianę? Jeśli chodzi o piszczenie to nie dzieje się tak od początku. Dopiero po kilku górskich jazdach pojawił się problem.

Napisano

A czy spalenie tarczy wymusza na mnie jej wymianę? Jeśli chodzi o piszczenie to nie dzieje się tak od początku. Dopiero po kilku górskich jazdach pojawił się problem.

Nie , nic jej się nie stanie od przegrzania ale taka rozgrzana tarcza może łatwo ulec skrzywieniu. W każdym razie ja bym tym się nie martwił. Co do piszczenia to wyjmij klocki i przejedz papierem ściernym na płaskiej powierzchni i powinno być dobrze.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Też papierem , tylko jest duża szansa że ją wtedy pogniesz i i tak będzie wymagać wymiany , więc lepiej poczekać aż samo zniknie. Chyba że Ci nie szkoda wyrzucać dobrą tarcze. 

Napisano

Tarcze wymyj np. rozpuszczalnikiem acetonowym ale dokładnie, łącznie z wycięciami powinno pomóc na piszczenie choć nie zawsze bo Tektro już tak mają, że wydają dziwne dźwięki (miałem i wiem, walczyłem 2 sezony aż odpuściłem). Klocek może piszczeć jak jest zaolejony i na to nie pomoże nic. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...