Arturr300 Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Mam amortyzator Suntour XCR LO (wersja z blokadą hydrauliczną). Przy odbijaniu słychać głośny stuk. (na przykład gdy wcisnę go na dół, a potem puszczę to już na samej górze wydaje stuk). Dzieje się to za każdym razem Czegk to może być wina? Czy mogę jeździć na nim bez obaw? Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Arturr300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Tak oddziałuje sprężyna negatywna. Wystarczy sobie to trochę lepiej dopieścić. Masz sprężynowy czy powietrzny amorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr300 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 To sprężynowy. W jednym z górnych goleni jest tłumik olejowy (podobno nierozbieralny). Amortyzator niedawno smarowałem, ale ściągając jedynie dolne golenie. Czyli powinienem rozebrać górne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijanka96 Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Znalazłeś może rozwiązanie problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr300 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Przepraszam za tak późną odpowiedź. Jeszcze nic w tym kierunku nie robiłem, może niedługo dorobię klucz do plastikowego "korka" i zobaczę jak to w środku wygląda. Myślę też nad zalaniem XCRa olejem bo jedynie duże nierówności wybiera Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Tu masz klucz do korków http://activia.sgl.pl/cena/narzedzia-serwisowe/klucze/do-amortyzatorow_klucz-do-regulatora-i-korka-widelcy-mtb-suntour/279 ZALEJ olejem a potem od razu kartridż wymień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr300 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Czyli lepiej nie zalewać olejem bo się zepsuje kartridż? Dobrze zrozumiałem? Edytowane 4 Listopada 2016 przez Arturr300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Tam są kartridże nierozbieralne, Jak się olej dostanie do kartridża to wtedy kartridż będziesz miał do wyrzucenia a nowy kosztuje 200-250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr300 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Dziękuję za przestrogę, dam sobie spokój z tym olejem, po prostu porządnie go rozłożę, przeczyszczę, nasmaruję i powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Smar to ci ten polecam http://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/smary/do-amortyzatorow_profesjonalny-smar-do-amortyzatorow-suntour/1045 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Lepiej go rozbierz i sprawdź prewencyjnie tłumik,bo ja miałem miesiąc temu identyczny problem i okazało się że to nie sprężyna a kartridż.Po prostu się rozszczelnił i wypuścił olej.Amortyzator "usiadł" tzn od razu po wejściu na rower zapadał się na 50-60% no i przy odbijaniu był ten metaliczny stukot.Konieczna była wymiana tego kartridża,na szczęście miałem jeszcze gwarancję więc zrobiono to w ramach niej.Dlatego też sprawdź prawą goleń tam gdzie jest ten tłumik i sprawdź czy wszystko z nim ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr300 Napisano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Ok, dzięki wszystkim, jak sprawdzę to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 4 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Lepiej go rozbierz i sprawdź prewencyjnie tłumik,bo ja miałem miesiąc temu identyczny problem i okazało się że to nie sprężyna a kartridż.Po prostu się rozszczelnił i wypuścił olej.Amortyzator "usiadł" tzn od razu po wejściu na rower zapadał się na 50-60% no i przy odbijaniu był ten metaliczny stukot.Konieczna była wymiana tego kartridża,na szczęście miałem jeszcze gwarancję więc zrobiono to w ramach niej.Dlatego też sprawdź prawą goleń tam gdzie jest ten tłumik i sprawdź czy wszystko z nim ok. także często mi się właśnie zdarzały stuki przez kartridże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi