Skocz do zawartości

[amortyzator] NEX 4610 metaliczny dzwięk

arczik18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z amortyzatorem SR Suntour NEX 4610 (prawdopodobnie z nim). Podczas jazdy na większych dołach słychać metaliczny dźwięk. Tak jakby nie było gumki lub czegoś podobnego która odbijała by w momencie gdy widelec ulega naciskowi na maksa...  Rozebrałem amortyzator na elementy pierwsze ale nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Złożyłem jednakże jest wciąż to samo...  Dodam iż po wyjęciu go z ramy i naciśnięciu siłą własnych rąk dźwięk wydobywa się w momencie kiedy górne golenie wchodzą do końca do goleni dolnych...co to może być?Amortyzator? Czy coś innego?

Witam,

od jakiegoś czasu mam problem z amortyzatorem SR Suntour NEX 4610 (prawdopodobnie z nim). Podczas jazdy na większych dołach słychać metaliczny dźwięk. Tak jakby nie było gumki lub czegoś podobnego która odbijała by w momencie gdy widelec ulega naciskowi na maksa...  Rozebrałem amortyzator na elementy pierwsze ale nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Złożyłem jednakże jest wciąż to samo...  Dodam iż po wyjęciu go z ramy i naciśnięciu siłą własnych rąk dźwięk wydobywa się w momencie kiedy górne golenie wchodzą do końca do goleni dolnych...co to może być?Amortyzator? Czy coś innego?

Dźwięk metaliczny... jak jadę i jest większy dołek to słychać go bardzo wyraźnie. Jakby stukanie metalu o metal...

a posmarowałeś grubo amorek?

w którym miejscu??

Żeby dojść do ładu to powiedz mi czy twój model ma blokadę, Jeśli tak to jaką?? mechaniczną czy hydrauliczną

ma pokrętło z prawej strony...plus i minus ale czy to jest blokada?

Wczoraj przed jazdą przykręciłem na + korek regulacji naprężenia wstępnego i na mniejszych dołkach nie słychać tego dźwięku, jedynie na większych czyli wynikałoby z tego że problem jest ze sprężyną? Czy jest sens serwisować go jeszcze czy lepiej dać sobie spokój i zakupić drugi?

Czyli możliwe ze masz trochę luzu na popychaczu sprężyny który jest od dołu. Popychacz ten powinien mieć taki odbojnik co poniżej. Możliwe że coś ci się juz poluzowało lub wyrobiło. trzeba by to było sprawdzić

f589a.jpg f588a.jpg

Edytowane przez ACTIVIA

dobra rozkręciłem to wszystko dokładnie na elementy pierwsze i okazuje się że jest w nim ten gumowy odbijacz...

poniżej zdjęcia jak to wygląda...

skoro mam ten odbijacz to czego to może być wina? sprężyny?

post-191541-0-23460100-1465628144_thumb.jpg

Edytowane przez arczik18

dobra rozkręciłem to wszystko dokładnie na elementy pierwsze i okazuje się że jest w nim ten gumowy odbijacz...

poniżej zdjęcia jak to wygląda...

skoro mam ten odbijacz to czego to może być wina? sprężyny?

no jest troche krzywa... ogladam service manual i wydaje mi sie ze zle to bylo wczesniej zlozone wszystko.... tylko dlaczego wczesniej takich problemow nie bylo?? nie wiem.... zaraz to zloze i zobaczymy