arczik18 Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Witam, od jakiegoś czasu mam problem z amortyzatorem SR Suntour NEX 4610 (prawdopodobnie z nim). Podczas jazdy na większych dołach słychać metaliczny dźwięk. Tak jakby nie było gumki lub czegoś podobnego która odbijała by w momencie gdy widelec ulega naciskowi na maksa... Rozebrałem amortyzator na elementy pierwsze ale nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Złożyłem jednakże jest wciąż to samo... Dodam iż po wyjęciu go z ramy i naciśnięciu siłą własnych rąk dźwięk wydobywa się w momencie kiedy górne golenie wchodzą do końca do goleni dolnych...co to może być?Amortyzator? Czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Czy to na pewno jest dzwięk czy jakieś stukanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Witam, od jakiegoś czasu mam problem z amortyzatorem SR Suntour NEX 4610 (prawdopodobnie z nim). Podczas jazdy na większych dołach słychać metaliczny dźwięk. Tak jakby nie było gumki lub czegoś podobnego która odbijała by w momencie gdy widelec ulega naciskowi na maksa... Rozebrałem amortyzator na elementy pierwsze ale nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Złożyłem jednakże jest wciąż to samo... Dodam iż po wyjęciu go z ramy i naciśnięciu siłą własnych rąk dźwięk wydobywa się w momencie kiedy górne golenie wchodzą do końca do goleni dolnych...co to może być?Amortyzator? Czy coś innego? Dźwięk metaliczny... jak jadę i jest większy dołek to słychać go bardzo wyraźnie. Jakby stukanie metalu o metal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 a posmarowałeś grubo amorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Żeby dojść do ładu to powiedz mi czy twój model ma blokadę, Jeśli tak to jaką?? mechaniczną czy hydrauliczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 a posmarowałeś grubo amorek? w którym miejscu?? Żeby dojść do ładu to powiedz mi czy twój model ma blokadę, Jeśli tak to jaką?? mechaniczną czy hydrauliczną ma pokrętło z prawej strony...plus i minus ale czy to jest blokada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 golenie - slizgi, w środku oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 w którym miejscu?? ma pokrętło z prawej strony...plus i minus ale czy to jest blokada? nie smarowałem gdyż w marcu cały rower był na serwisie i wtedy były te czynności wykonane... jedynie rozebrałem go i ponownie złożyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Jeśli możesz to daj fotkę tego korka którym kręcisz żeby go zablokować co masz przy amorku. Jest to ważne bo zdarzały mi się takie dźwięki przy mechanicznej blokadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 To jest korek z regulacji naprężenia wstępnego lecz nie blokada!! Z drugiej strony masz tak samo czy tylko zaślepkę Poniżej korek naprężenia wstępnego który mi pokazałeś na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 z drugiej strony mam tylko sam korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Wczoraj przed jazdą przykręciłem na + korek regulacji naprężenia wstępnego i na mniejszych dołkach nie słychać tego dźwięku, jedynie na większych czyli wynikałoby z tego że problem jest ze sprężyną? Czy jest sens serwisować go jeszcze czy lepiej dać sobie spokój i zakupić drugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Czyli możliwe ze masz trochę luzu na popychaczu sprężyny który jest od dołu. Popychacz ten powinien mieć taki odbojnik co poniżej. Możliwe że coś ci się juz poluzowało lub wyrobiło. trzeba by to było sprawdzić Edytowane 9 Czerwca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 z tego co pamiętam to u mnie nie ma nic takiego jak taki odbojnik... rozbiorę amorka jeszcze raz i wrzucę zdjęcia jak to u mnie wygląda wszystko. taki odbojnik można dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 To rozkręć to i podaj fotkę tego popychacza. Obadamy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 (edytowane) dobra rozkręciłem to wszystko dokładnie na elementy pierwsze i okazuje się że jest w nim ten gumowy odbijacz... poniżej zdjęcia jak to wygląda... skoro mam ten odbijacz to czego to może być wina? sprężyny? Edytowane 11 Czerwca 2016 przez arczik18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 To ta sprężyna jest taka krzywa czy mi się to tak tylko wydaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 dobra rozkręciłem to wszystko dokładnie na elementy pierwsze i okazuje się że jest w nim ten gumowy odbijacz... poniżej zdjęcia jak to wygląda... skoro mam ten odbijacz to czego to może być wina? sprężyny? no jest troche krzywa... ogladam service manual i wydaje mi sie ze zle to bylo wczesniej zlozone wszystko.... tylko dlaczego wczesniej takich problemow nie bylo?? nie wiem.... zaraz to zloze i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Musiał byś zrobić coś takiego po środku sprężyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczik18 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 temat do zamknięcia złożyłem wszystko do kupy według manuala ze strony suntoura i jest ok już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi