Skocz do zawartości

KARBON CZY NORTHTEC?

moizes2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wzrost-185, waga- 95

Rower do: jazda w terenie (lasy, góry) – 30%, ulice- 50%, lekki teren- 20%.

Budżet : do 3000

W chwili obecnej mam na celowniku:

NORTHTEC GRAVITY DR 27,5 2016

KARBON Spike R50 27,5" (2016)

Ma ktoś doświadczenie z tymi rowerami, czy to będzie dobry wybór?

Może macie jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam

Napisano

No to Rulez mi namieszałeś teraz- w ogóle zapomniałem o B'TWIN a tu rzeczywiście niezły rower.

Świeżak- dzięki za info.

Czy teoretycznie,jest możliwość dopłaty np 100zł i wysłanie prośby do sklepu/ producenta żeby zamontowali od razu lepszego amora (i zostawili sobie starego)?

Napisano

Co do Unibike to niestety było parę tematów o pękniętych ramach, nawet chyba wczoraj/przedwczoraj ktoś napisał ... Rockrider ma wieczystą gwarancję na ramę ...

Dopłata do widelca w Northtecu była sporo wyższa, nie wiadomo czy obecnie jest dostępna taka opcja, rama mniej stabilna w czasie terenowych wypadów .

Napisano

Nikt Ci widelca nie wymieni w takim rowerze na inny za dopłata i to by nie było 100zł dopłaty. ;)

Ten z Deca całkiem całkiem, szkoda tylko tych opon na asfalt, szybko tył może zniknąć. I nawet łańcuch KMC dali. Piasty na maszynach? :o

Napisano

Czy teoretycznie,jest możliwość dopłaty np 100zł i wysłanie prośby do sklepu/ producenta żeby zamontowali od razu lepszego amora (i zostawili sobie starego)?

Na tylko 100 zł nie licz. Zresztą jaki to ma sens skoro dużo lepszy jest model XT. I radzę dozbierać jak coś bo masz tam kilka przydatnych rzeczy ważnych w górach przy cięższej osobie. Albo w okolicach 3,5K bo za tyle ktoś kupił Unibike Experta. 

Napisano

Ok, a co jest nie tak z tym karbonem, strasznie mało informacji na jego temat w necie?

Poza niestabilna jazdą w górach czy maja jakieś minusy te rowerki karbon i northtec?

Kurcze kwota 3000 jest raczej nie do przeskoczenia- wydaje mi się ze to i tak jest dużo więcej niż powinienem wydać;)

Napisano

Karbon nie podaje geometrii - mało poważne podejście do klientów, nie znana wytrzymałość ram, w razie problemów mogą być kłopoty z gwarancją. Jak ktoś lubi kupować w ciemno ...

Napisano

Kurcze kwota 3000 jest raczej nie do przeskoczenia- wydaje mi się ze to i tak jest dużo więcej niż powinienem wydać ;)

Wystarczy, że Ci zaczną niedomagać hamulce i już masz z 5 stów w plecy. Innymi słowy albo rybka albo akwarium bo jazda po górach przy takiej wadze to nie to samo co po nizinach. Wybór należy do Ciebie. 

Napisano

Idź do Deca i powiedz że dasz 3000zł za niego, zobaczymy co powiedzą.

Jak mają go na sklepie być może puszczą go taniej o 10%, nawet w sklepie nie dla idiotów droższy sprzęt audio itp można negocjować cenę, kolumny droższe można kupić w cenie niższej niż na Allegro.

Tylko idź w tygodniu o w miarę normalnej godzinie, żeby był na sklepie ktoś kto może podjąć decyzje o rabacie, a nie zwykły "szary pracownik".

@beskid

W Deca jak kupi i mu coś padnie to mu to zrobią w ramach GW, suport wymieniają nawet po roku za friko przecież.

Napisano

OK, patrząc na wasze opinie na placu boju zostają:

Unibike FLITE 27.5" 2015 i MTB ROCKRIDER 580 27,5" B'TWIN

i co tu teraz wybrać?

Rzeczywiście problem z ramą unibika jest tak znaczny?

jeden ma hamulce HamulceSHIMANO DEORE M615 drugi AVID DB1

amor: SR SUNTOUR XCR-AIR 27.5 vs OCK SHOX XC30 TK SOLO AIR 100 mm,

reszta podobna.

Napisano

@phoe nie chodzi o to, że padnie tylko, że te Avidy nie wyrobią w terenie. Ja nie wiem jak on jeżdzi ale u mnie przy podobnej wadze nie wyrobiły by na pewno. Rower z Deca jest bardzo porządny ale w razie czego trzeba pomyśleć nad wymianą hamulców. Na pewno nie kupił bym pozostałych w tych wersjach bo mają zwyczajnie więcej minusów. Więc albo dopłaca albo zostaje przy tym z Deca i zobaczy jak mu się będzie jeżdziło. 

Napisano

Nie wiem co lepiej, może  - ale nie koniecznie nie wyrabiające hamulce ale rama z wieczystą gwarancją lepiej zaprojektowana w teren, czy może - ale nie koniecznie pękająca rama z ograniczoną czasowo gwarancją i ramą gorzej zaprojektowaną w teren .

Napisano

@beskid

M615 przy tarczach 160mm i organicznym klocku to niby co? :D

Ja ważę niecałe 70kg i też szału nie robią, co najwyzej tarcze Shi(t)mano się powyginały po 1-szym mocniejszym hamowaniu w górach...

Nie kupi roweru w tej cenie z naprawdę dobrymi hamulcami.

@moizes2

Rower z Deca ma przewagę w piastach(łożyska maszynowe) i droższym widelcu(bo czy on jest lepszy, to nie chce się tutaj z nikim kłócić, ale powinien być trwalszy i sztywniejszy), ten Unikibe ma teoretycznie mniej problematyczne hamulce, ale na to masz GW i w Deca z tym problemów mieć nie powinieneś. Na pewno niezależnie który rower kupisz, przed wypadem w góry warto byłoby wymienić klocki na metaliczne, koszt około 100zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...