moizes2 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Witam Wzrost-185, waga- 95 Rower do: jazda w terenie (lasy, góry) – 30%, ulice- 50%, lekki teren- 20%. Budżet : do 3000 W chwili obecnej mam na celowniku: NORTHTEC GRAVITY DR 27,5 2016 KARBON Spike R50 27,5" (2016) Ma ktoś doświadczenie z tymi rowerami, czy to będzie dobry wybór? Może macie jakieś inne propozycje? Pozdrawiam
PrzemoWal Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Northec canyon dr ale z powietrznym amorem posiadam 1500km za nami polecam
Rulez Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Jeśli to mają być wypady w góry - nawet okazjonalne, to brał bym coś na ramie lepiej zaprojektowanej do jazdy w terenie z powietrznym widelcem, cena niewiele większa : http://www.decathlon.pl/rockrider-580-275-id_8336093.html
gtb Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Jeszcze jedna alternatywa z przyzwoitą geometrią , niezłym napędem , hamulcami i powietrznym amorem - Unibike Flite http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-flite-275-2015-p-1700.html
moizes2 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 No to Rulez mi namieszałeś teraz- w ogóle zapomniałem o B'TWIN a tu rzeczywiście niezły rower. Świeżak- dzięki za info. Czy teoretycznie,jest możliwość dopłaty np 100zł i wysłanie prośby do sklepu/ producenta żeby zamontowali od razu lepszego amora (i zostawili sobie starego)?
Rulez Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Co do Unibike to niestety było parę tematów o pękniętych ramach, nawet chyba wczoraj/przedwczoraj ktoś napisał ... Rockrider ma wieczystą gwarancję na ramę ... Dopłata do widelca w Northtecu była sporo wyższa, nie wiadomo czy obecnie jest dostępna taka opcja, rama mniej stabilna w czasie terenowych wypadów .
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Nikt Ci widelca nie wymieni w takim rowerze na inny za dopłata i to by nie było 100zł dopłaty. Ten z Deca całkiem całkiem, szkoda tylko tych opon na asfalt, szybko tył może zniknąć. I nawet łańcuch KMC dali. Piasty na maszynach?
beskid Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Czy teoretycznie,jest możliwość dopłaty np 100zł i wysłanie prośby do sklepu/ producenta żeby zamontowali od razu lepszego amora (i zostawili sobie starego)? Na tylko 100 zł nie licz. Zresztą jaki to ma sens skoro dużo lepszy jest model XT. I radzę dozbierać jak coś bo masz tam kilka przydatnych rzeczy ważnych w górach przy cięższej osobie. Albo w okolicach 3,5K bo za tyle ktoś kupił Unibike Experta.
moizes2 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 Ok, a co jest nie tak z tym karbonem, strasznie mało informacji na jego temat w necie? Poza niestabilna jazdą w górach czy maja jakieś minusy te rowerki karbon i northtec? Kurcze kwota 3000 jest raczej nie do przeskoczenia- wydaje mi się ze to i tak jest dużo więcej niż powinienem wydać
Rulez Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Karbon nie podaje geometrii - mało poważne podejście do klientów, nie znana wytrzymałość ram, w razie problemów mogą być kłopoty z gwarancją. Jak ktoś lubi kupować w ciemno ...
beskid Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Kurcze kwota 3000 jest raczej nie do przeskoczenia- wydaje mi się ze to i tak jest dużo więcej niż powinienem wydać Wystarczy, że Ci zaczną niedomagać hamulce i już masz z 5 stów w plecy. Innymi słowy albo rybka albo akwarium bo jazda po górach przy takiej wadze to nie to samo co po nizinach. Wybór należy do Ciebie.
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Idź do Deca i powiedz że dasz 3000zł za niego, zobaczymy co powiedzą. Jak mają go na sklepie być może puszczą go taniej o 10%, nawet w sklepie nie dla idiotów droższy sprzęt audio itp można negocjować cenę, kolumny droższe można kupić w cenie niższej niż na Allegro. Tylko idź w tygodniu o w miarę normalnej godzinie, żeby był na sklepie ktoś kto może podjąć decyzje o rabacie, a nie zwykły "szary pracownik". @beskid W Deca jak kupi i mu coś padnie to mu to zrobią w ramach GW, suport wymieniają nawet po roku za friko przecież.
moizes2 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 OK, patrząc na wasze opinie na placu boju zostają: Unibike FLITE 27.5" 2015 i MTB ROCKRIDER 580 27,5" B'TWINi co tu teraz wybrać? Rzeczywiście problem z ramą unibika jest tak znaczny? jeden ma hamulce HamulceSHIMANO DEORE M615 drugi AVID DB1 amor: SR SUNTOUR XCR-AIR 27.5 vs OCK SHOX XC30 TK SOLO AIR 100 mm, reszta podobna.
beskid Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 @phoe nie chodzi o to, że padnie tylko, że te Avidy nie wyrobią w terenie. Ja nie wiem jak on jeżdzi ale u mnie przy podobnej wadze nie wyrobiły by na pewno. Rower z Deca jest bardzo porządny ale w razie czego trzeba pomyśleć nad wymianą hamulców. Na pewno nie kupił bym pozostałych w tych wersjach bo mają zwyczajnie więcej minusów. Więc albo dopłaca albo zostaje przy tym z Deca i zobaczy jak mu się będzie jeżdziło.
Rulez Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Nie wiem co lepiej, może - ale nie koniecznie nie wyrabiające hamulce ale rama z wieczystą gwarancją lepiej zaprojektowana w teren, czy może - ale nie koniecznie pękająca rama z ograniczoną czasowo gwarancją i ramą gorzej zaprojektowaną w teren .
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 @beskid M615 przy tarczach 160mm i organicznym klocku to niby co? Ja ważę niecałe 70kg i też szału nie robią, co najwyzej tarcze Shi(t)mano się powyginały po 1-szym mocniejszym hamowaniu w górach... Nie kupi roweru w tej cenie z naprawdę dobrymi hamulcami. @moizes2 Rower z Deca ma przewagę w piastach(łożyska maszynowe) i droższym widelcu(bo czy on jest lepszy, to nie chce się tutaj z nikim kłócić, ale powinien być trwalszy i sztywniejszy), ten Unikibe ma teoretycznie mniej problematyczne hamulce, ale na to masz GW i w Deca z tym problemów mieć nie powinieneś. Na pewno niezależnie który rower kupisz, przed wypadem w góry warto byłoby wymienić klocki na metaliczne, koszt około 100zł.
Root Admin Mieciu Napisano 7 Czerwca 2016 Root Admin Napisano 7 Czerwca 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.