Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam moj xcr wyraznie twardnieje nawet przy lekkim zimnie, dziala dokladnie tak jakbym tlumienie odbicia ustawil na to najwolniejsze. Da sie temu jakos zaradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Temat na czasie nie ma co Lepkość oleju w tłumiku skacze wraz ze spadkiem temperatury i tłokowi ciężej się przesuwać. Potocznie mówiąc - olej Ci gęstnieje na masło. Zaradzić się nie bardzo da, bo tłumik jest nierozbieralny, więc oleju na lepszy nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 to troche bez sensu ze daja tam olej ktory moze ograniczac prace amrtyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 A jaki odsetek społeczeństwa używa roweru na mrozie? To jest równie bez sensu jak pokrętło "preload", które w zasadzie nie działa, bo sprężyna ma bardzo mały zakres tolerancji wagi rowerzysty. Parametry są uśrednione pod statystycznych ludków i tak, żeby się opłaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 ja bym nie nazwał mrozem lekkiego chłodnego wiatru podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Dla Reby wystercza okolice 0-5 stopni i trochę dłużej na dworze żeby zupełnie inaczej zaczęła pracować, a przy mrozie to szkoda gadać. A przy widelcu sprężynowym, niska temperatura też ma negatywny wpływ na sprężynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 ale tutaj chodzi o to ze to bylo moze 15 stopni a nie mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 No przestaw sobie rebound o 2-3 pozycje w stronę zająca i tyle, nie pomaga i totalnie nie chce wracać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 mam maksymalnie na zająca, jak jest najmniejszy chlodny wiatr to poprostu strasznie powoli wraca i jest twardy i tak naprawde wcale nie pracuje bo wjezdzajac w dolek byl sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) A ile ważysz? On jest sprężynowy czy powietrzny? Edytowane 6 Czerwca 2016 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) sprezynowy, 52kg, gdy jest cieplo to wszystko pieknie chodzi, a gdy sie chociaz lekko ochlodzi to twardnieje. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Jarek213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Mało ważysz i dlatego tak się dzieje. Rozbierz go i przeserwisuj, trochę pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Nie bardzo chce rozbierac, bo rower ma 2 tygodnie, a obejmuje to gwarancja? Zeby oni go tam przeserwisowali, i przy ookazji czy gwarancja obejmie tez to ze tylny hamulec strasznie piszczy przy mocniejszym zachamowaniu i ogolnie podczas jazdy slyszac ciche "cykające" dzwieki? W takim sensie czy naprawa tego będzie darmowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Eeee przy tej wadze przy reboundzie na maks powinien mu jednak wracać. Tylko teraz podstawkowa kwestia co działa źle, to że on nie ugina się(zbyt twarda sprężyna) czy coś z tłumikiem bo nie wraca? bo raz piszesz: - "dziala dokladnie tak jakbym tlumienie odbicia ustawil na to najwolniejsze" później: "wcale nie pracuje bo wjezdzajac w dolek byl sztywny" hmm? Przy 52kg masz pewnie trochę za twardą w nim sprężynę, stąd jednak on nie będzie pracował jak producent założył i wypadało by ja wymienić na miększa. Z powrotem amortyzatora, coś mi się wydaje że kręcąc reboundem ustawiłeś jednak na ślimaka, a winna jest po prostu zbyt twarda sprężyna, która jeszcze dodatkowo twardnieje przy niższej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Chodziło mi o to ze jednoczesnie poprostu twardnieje i tez bardzo wolno odbija gdy sie robi zimno, a rebound mam na pewno na zajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Jak rower ma 2 tyg to podejdź do sprzedawcy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 przy tej wadze xcr się nie ugnie prawidłowo, ja jak miałem xcr ważyłem 65kg i jakoś to działało chociaż przy 10 C na dworze miałem sztywny widelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Trzeba to rozebrać i nasmarować bo fabrycznie wszystko na sucho składają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 tylko boje sie ze cos popsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 A to nie przypadkiem elastomer sztywnieje w niskiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 A co ma do tego elastomer?? Choć kolega mógł by odkręcić sobie z góry korek, wyciągnąć sprężynę i usunąć ten gumowy elastomer z środka sprężyny bo mówiąc szczerze jest on wogole niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 a nie strace wtedy gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Co ty się boisz tej gwarancji!!!. Zepsuje ci się amorek to dzwonisz do mnie a ja cię pokieruje co masz dalej robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek213 Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 giant ma cos takiego ze jesli sie w jakas czesc ingeruje to ogolnie traci sie gwarancje na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 (edytowane) To tracisz gwarancję na cały rower czy tylko na amorek?? To rozumie cie tak że na czas gwarancji nie masz nic prawa ruszyć!!! To idź do tego sklepu i powiedz gościowi co cię boli, a jego obowiązkiem jest ci udzielic pomocy. Wtedy będziesz miał już pewność co robić dalej. Mnóstwo osobom już pomogłem co nawet kupili amorek albo rower w innym sklepie Edytowane 10 Czerwca 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi