Skocz do zawartości

[Szosa] Huragan 3, Monza, a może jeszcze coś?

lomq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mój budżet to 2700 zł i nie więcej na sam rower którym śmigać zamierzam po m.in. bieszczadzkich szosach.

W tej cenie bezproblemowo mogę mieć nowego Rometa Huragana 3. Ale czy warto? Nie lepiej zainwestować w coś innego? 

Przeglądnąłem już parę katalogów ale w tym budżecie, z tego co zauważyłem to ciężko jest znaleźć coś szczególnie wyróżniającego się. Do głowy przyszedł mi jeszcze wspomniany w którymś z wcześniejszych tematów Sprint Monza (http://allegro.pl/rower-szosowy-sprint-monza-elite-tiagra-10-kola-rs-i6187398862.html) Jak ten rower wg. was wypada w porównaniu z Huraganem 3?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Tak, dokładnie tego.

A jak to jest z rozmiarami w tym wypadku? Na aukcji z Monzą widzę że proponują rozmiar 53 dla osoby o wzroście 181cm. A co z Huraganem? Na pierwszy rzut oka, top tube jest definitywnie bardziej poziomy niż w Monzie, czyli (jeżeli dobrze rozumuję) jednocześnie powinienem wybrać większy rozmiar i na poniższych poradach mogę polegać?

http://roweroweporady.pl/jak-dobrac-rozmiar-ramy-rowerowej/

Długość nogi od ziemi, do krocza to 83cm, czyli Huragan w rozmiarze 56 powinień tak czysto teoretycznie być komfortowy?

Z doborem rozmiaru to bywa różnie, ja mam 180 cm i ramę 540 mm, ostatnio forumowicz miał 175 i dobraliśmy 558 mm (poziomo). Użyj kalkulatora, link niżej i wklej wyniki z miarami. Podawana długość rury górnej przeważnie jest długością horyzontalną (oznaczenie TTh przy geometrii, czyli top tube horizontal, jak jest samo TT wtedy pochylenie ma znaczenie) i nie ma co się sugerować pochyleniem jej.

Mam Huragana 3/2015 - ta sama rama co w modelu 2016. Wzrost 180 cm, noga 83, a rama 56 cm... Raczej za duża, przynajmniej dla nie nawykłych debiutantów, do których się zaliczam. Żeby dało się jechać skróciłem mostek i zamontowałem kierownicę o mniejszym zasięgu. A i tak pochylenie jest dotkliwe, dolny chwyt zupełnie niewygodny, praktycznie nieużywany...
Rama nie jest zatem rekreacyjna (teraz już wiem - krótka główka). W sieci można znaleźć fragment testu tego roweru, gdzie napisano mniej więcej, że osoby testujące dobrze czuły się na ramie rozmiar mniejszej niż zazwyczaj...
Na rower nie narzekam, producent nie oszczędzał na podzespołach, ale to nie jest kategoria endurance, więc dobór rozmiaru trzeba dobrze przemyśleć, a najlepiej przymierzyć... Model 2015/56 cm miał szeroką kierownicę 440 mm, o dość znacznym zasięgu i dropie, a rura sterowa była krótko przycięta i nie było miejsca na dodatkową podkładkę dla regulacji pozycji...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...