iza713 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Bardzo proszę o pomoc, rodzice planują kupić rowery na wycieczki i zastanawiają się nad tymi dwoma (Giant tourer 2 czy Kands Elite Pro), bardzo proszę o doradzenie różnica cenowa to ok 350 zł dlatego rodzice mogą dopłacić za Gianty tyle czy warto? Z góry dziękują za wszelkie wskazówki
Pablo59 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 A gdzie te wycieczki planują ? ? Jakie mają wagi / wzrosty / długości nóg? Jakieś preferencje ? Elite pro może być na acerze lub na alivio ~300 zł różnicy Gianty też różne różniste ... I wreszcie - jaki budżet ?
iza713 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 wycieczki bardziej ścieżkami rowerowymi, parkami, szosami. Tato wzrost 180 cm waga 85, mama 175 cm, waga 68kg. W sklepie jest cena Kands Elit Pro 1700 zł a Giant tourer 2 -2100zł, super się nie znamy niestety, obydwa rowery są na acerze, mają amortyzację plus amortyzację siodełka, kilkanaście przerzutem. Ógólnie nie wiem co jest ważne niestety, w sklepach nam tylko mówią że ten Kands jest super wyposażony, a w Giantcie zapłacimy za firme, nie wiem czy im wierzyć i co wybrać? byłabym wdzięczna za podpowiedź
Pablo59 Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Elite pro za 1700 to już na alivio być powinien. Jeśli na acerze chcą 1700 to niezłą marżę narzucają (nawiasem mówiąc można te na alivio kupić za 1600) ... Co do płacenia za naklejkę Giant to akurat sprzedawca rację niewątpliwie ma. Co do bardzo dobrego wyposażenia kandsa w stosunku do ceny - także. Amortyzacja siodełka to się zaczyna od sztycy suntour za około 250 zł - to co jest zamontowane w tych rowerach to "amortyzacja" siodełka, można pominąć - więcej problemów z tego niż pożytku. Jeśli mogą się przymierzyć i dobrać odpowiednie wielkości ramy to super. Jeśli cena kosmiczna za acerę jest autentyczna, to w sklepie przymierzyć a w sieci kupić (ale myśle że jednak coś pomyliłaś z tą acerą ) Jeśli nie mogą - to potrzebny pomiar długości nogi - sam wzrost może wprowadzić w błąd . Niezłymi alternatywami mogą być lazaro senatore v3 - są na alivio i z blokadą widelca, można kupić lekko powyżej 1400, przy dwóch z jednego miejsca jeszcze z jakimś rabacikiem zapewne. Ramy są bliźniacze do elite pro - jakby co "w temacie" doboru wielkości
iza713 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Napisano 6 Czerwca 2016 może coś pomieszałam, jutro popytam. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli lepiej brać rower w ogóle bez amortyzacji siodełka? bo w tym kandsie można niby wyłączyć tą amortyzację Jeszcze moim rodzicom jest potrzebne oświetlenie czy to światełko na prądnicy, która chodzi cały czas to nie spowalnia jakoś roweru? Czyli jeśli ten Kands jest na alivio to lepiej wziąć tego Kandsa niż tego Gianta na acerze? i na co bym mogła jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie? Niestety u nas w sklepach nikt nie dopasowuje roweru wg wzrostu, tym bardziej długości nóg może to dopiero przy zdecydowaniu się na zakup Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi są mi bardzo pomocne.
Pablo59 Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Zablokować można amortyzator z przodu, sztyca siodła się ugina póki się nie posypie - opcja przydaje się do jazdy po dobrej nawierzchni. Ja bym brał kandsa na alivio - ale są kręgi w których marka ma znaczenie ( moja rama świadczy o moim statusie :) ) Ostateczne dopasowanie to się robi we własnym zakresie (zwykle metodą prób i błędów) - ale siodełko czy kierownice na właściwą wysokość to przed próbną jazdą powinni pomóc ustawić w sklepie Tu raczej chodzi o to, że jeśli rama będzie za mała lub za duża do parametrów rowerzysty, to dopasować się jej po prostu nie da. Pozycja ma być prawidłowa i wygodna...
MarcinGoluch Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 Czasy kiedy w Giancie płaciło sie za naklejkę już dawno minęły. Zgadza się w części grup Giant jest droższy ale w znacznej większości będzie to po prostu średnia cena w markach popularnych. Przy czym w z Giancie masz mały spadek wartości, dożywocie na ramę i gwarancję która przechodzi na drugiego i kolejnych właścicieli. Ale ja jestem trochę nie obiektywny z racji stanowiska . W temacie Tourera zapraszam PW.
sw21 Napisano 7 Czerwca 2016 Napisano 7 Czerwca 2016 A) Którykolwiek kupisz, do opisanych ogólnie wypraw w 100% wystarczy. Brałbym tańszy, bo różnicy przy przejażdżkach nie zauważysz. Jak słusznie zauważył Marcin, Giant to mimo wszystko będzie prawdopodobnie korzystniejsza cena jaką otrzymasz przy ewentualnej odsprzedaży. Brałbym droższy. :-) Pytanie czy różnica przy sprzedaży zrekompensuje różnicę w cenie zakupu. Bierz ten, który znajdziesz najtaniej. Ja kupiłem synowi Rokridera 340 z Decathlon za 799 zł i do przejażdżek jest też wystarczający w 100%, Kands bije go na głowę, tylko zawsze jest pytanie na ile użytkownik będzie w stanie wykożystać atuty sprzętu który ma i odczuje komfort jaki on daje. :-) Pozdrawiam
iza713 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Napisano 8 Czerwca 2016 dziękuję wszystkim za odpowiedzi, miło, że są jeszcze pomocni ludzie rodzice kupili Gianty Argento RS 3 na acerze, czemu jednak? Mama twierdziła, że jej się jednak wygodniej jeździ w porównaniu z rowerem Kands i widzi różnice, nie wiem czy jakaś podświadomość zadziałała, nie wnikałam, jeżdżą i są bardzo zadowoleni, a to najważniejsze. Tatowi z kolei kolorystyka białych dodatków nie odpowiadała w Kandsie. Rowerów sprzedawać nie zamierzamy, to raczej rowery które mają służyć lat kilkanaście, teraz tylko szukam porządnego zapięcia dla nich żeby tak szybko jak je nabyli żeby się nie pozbyli, bo bardzo szkoda by było
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.