Skocz do zawartości

[Buty] Szosowe pod jazdę na MTB? B'Twin 300?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

tak wiem, takie pytania były... ale zawsze padały odpowiedzi które pokazują, że nie wszystko jest jasne.

Mam ja szosę, w niej pedały szosowe SPD SL i buty shimano z blokami SPD SL.

Mam też MTB, do którego kupiłem pedały SPD PD-M520, czyli normalne, metalowe SPD a nie SPD SL.

Teraz zastanawiam się nad doborem butów... nie będę się raczej wpychał w jakieś niesamowite tereny, a naczytałem się nieco o tym, że typowe buty MTB są mniej sztywne i na dłuższych trasach bywają męczące. No to może jednak buty szosowe, ale dostosowane do SPD i z nieco ukrytymi blokami?

Myślałem o btwin 300:

http://www.decathlon.pl/buty-na-rower-szosowy-300-spd-id_8199403.html

Wiadomo, że to nie jest podeszwa pod teren, niemniej przy kompatybilności z SPD (a nie SPD SL) wydają mi się całkiem niezłym wyborem. 

Ktoś może ma, próbował i coś może powiedzieć?

Mniej sztywne nie znaczy od razu miękkie. W razie czego mają umożliwiać podejście w terenie (stąd też rozbudowany bieżnik podeszwy i możliwość montażu kolców), ale nadal mają dawać dobry transfer mocy w korby - oczywiście mowa o butach XC, bo obuwie do rąbanki to nieco inna bajka. I tu dochodzimy do tych "szosowych 300" - miałem okazję to przymierzyć i są to zwykłe miękkie buty, tyle że z mocowaniem SPD. Pomimo, że są w kategorii szosowe, to Decathlon opisuje je jako obuwie do normalnego użytku z możliwością wpięcia w pedały. Stopy też nie trzymają jakoś rewelacyjnie.

Chcąc mieć uniwersalne rozwiązaniu, to raczej na szosie bym jeździł też w butach i pedałach SPD a nie SPD-SL, bo w drugą stronę to nie zadziała.

Hm.. a są wygodne do właśnie normalnego chodzenia? Przy MTB szukam raczej czegoś turystycznego.

Wiem, że to nie zadziała w tę stronę z SPD-SL, ale nie tego też oczekuję. To co mam w szosie to były moje pierwsze pedały zatrzaskowe, w tamtym roku kupione jeszcze do crossa i wtedy nawet nie wiedziałem, że jest podział na SPD i SPD-SL... może jednak i dobrze się stało, bo na szosie jestem z nich bardzo zadowolony, a tam za wiele nie ma chodzenia. Nie chcę też wydawać nie wiadomo ile na pedały i buty pod zwykłe SPD, bo teraz nie wiem, czy mi to w ogóle przypasuje - jakieś takie to małe w porównaniu do SPD-SL, mniejsze oparcie.

Większość ludzi zaczyna na SPD i ewentualnie przy szosach przechodzi na SPD-SL, ja miałem z powodu niewiedzy jakby odwrotnie :)

Ja znam przypadek osoby która z SPD-SL przeszła na SPD, bo w butach MTB da się jako taki chodzić, a w szosowych nie.

I to był główny u niego powód, dlaczego na szosie jeździł w butach MTB, nawet samo zejście z rowerem po schodach przecież jest problemem.

I co znaczy do normalnego chodzenia? Zakupy 2 godzinne w galerii? Wycieczka szlakiem górskim?

Chodzić się w butach SPD da, ale jest to mniej wygodne niż w zwykłych butach ze względu na sztywną podeszwę.

Kupisz jakieś dziwne wiązane cuda MTB, to się nie będą ani do chodzenie, ani do jazdy nadawały.

Dobra, tylko rozgraniczmy buty i pedały, bo zaś wyjdzie to, co w wielu innych podobnych wątkach (szukałem i założyłem właśnie dlatego, że chyba nie zawsze jest jasność).

Nie chcę na te buty zakładać SPD-SL ani stosować takowych bloków.

Mam buty Shimano SH-R078 z SPD-SL w szosie, z tyłu minimalna podeszwa, z przodu są całkowicie płaskie, mają na dodatek konkretny przedni obcas ze względu na wielkość bloków SPD-SL i zdarzyłem się przekonać, że to się do chodzenia nie nadaje.

Właśnie dlatego kupiłem M520 do MTB, zwykłe SPD no i bloki do nich mam zamiar zamontować w butach - te z decathlonu są "niby szosowe", ale właśnie jak widzę po zdjęciach, podeszwa jest już inna niż w moich SH-R078, a w komentarzach na sklepie czytam, że ludzie chwalą sobie je za możliwość chodzenia - i to już byłby ogromny progres w stosunku do SPD-SL, gdzie nie ma o tym mowy, a przy mokrej powierzchni jest dodatkowo "kąpiel stóp". Za nimi przemawia też lekkość i pewnie sensowniejsza wentylacja niż w typowych, konkretniejszych butach mtb, gdzie mogłoby być za gorąco - to jednak strzelanie, bo bez testu na sobie chyba nikt nie powie. 

A co do chodzenia - np. chodnikiem, szutrową drogą przy zwiedzaniu czegoś. 

Ja znam przypadek osoby która z SPD-SL przeszła na SPD, bo w butach MTB da się jako taki chodzić, a w szosowych nie.

I to był główny u niego powód, dlaczego na szosie jeździł w butach MTB, nawet samo zejście z rowerem po schodach przecież jest problemem.

Sory Phoe, ale to jest pierd…… o Szopenie. Codziennie schodzę po schodach w szosowych butach i blokach; kilka razy w roku z buta idę przed dłuższy czas - w sobotę z kolegą szliśmy niecały kilometr po kamieniach w górach w butach szosowych i blokach szosowych (on buty bontragera, ja shimano; bloki oboje mieliśmy look keo). Wydaje mi się, że hamletyzujesz. 

Przede wszystkim nie zawsze blok jest schowany, u mnie czy w btwin 300 czy w sh-089 wystaje, może to kwestia dość dużej stopy (47) a może budowy buta, chociaż ludziom zwykle nie wystają bloki, więc pewnie ze względu na długość buta i anatomie stopy, u mnie zgina się tak że blok zahacza czasami.

Jak wspomniałem mam buty Btwin, dokladniej model 300 MTB

zaleta to niewątpliwie cena, z wad to sznurowanie, w sh-089 są rzepy i klamra dzięki temu buty trzymaja lepiej stopę. W BTwin niestty jest lekki luz, bez względu na to jak mocno zawiążę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...