Skocz do zawartości

[manetki] Upgarde po uszkodzeniu obecnych - Alivio M430

Dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitać.

Niestety moje manetki M430 Alivio poszły w części i trzeba kupić następce.

Zastanawiam się nad czym lepszym, dostanę coś w cenie +/- 200 zł ? I czy faktycznie będzie warto dopłacać ?

Jeśli zajdzie potrzeba, i będzie duża różnica na jakości, do pokombinuje jeszcze z budżetem.

Wymieniona korba, łańcuch i kaseta. Napęd 9rz.

Napisano

Poszukaj XT m770 to będzie wyraźna różnica w działaniu. Poniżej to wszystko jedno co weźmiesz, mechanizm praktycznie tak samo będzie działał niezależnie od grupy, a różnice będą w wykonaniu obudowy, możliwości zdjęcia monitorów czyt użycia i-speca. Jeśli to co miałeś było dla Ciebie ok, to smiało kupuj takie same manetki.

Napisano

Właśnie jak czytałem o zamiennikach to polecali je ze względu na możliwość modyfikacji na XTR - przerzut o dwa biegi za jednym naciśnięciem, ale dla mnie to raczej zbędny bajer.

Czy one będą śmigać bez problemu z kasetą i korbą z rodziny M430 ?

Napisano

Największa różnica to przede wszystkim instant release, choć zrzucanie o 2 przełożenia też IMHO bardzo przydatne. Mając w drugim rowerze właśnie m430 to baaardzo mi tego brakuje.

Te manetki będą działać z wszelkimi rodzajami kaset i tylnych przerzutek 9-rzędowych, a co do przodu to tu praktycznie z dowolną przerzutką i korbą niezależnie od ilości rzędów.

Napisano

Super tylko jest jeden problem. Doszukałem się ich, ale one kosztują koło 400 zł, tak więc mocno ponad mój budżet. Coś innego ewentualnie ?

Napisano

Albo poszukaj używanych, albo dowolne inne włącznie z nowymi m430 skoro nie interesuje Cię to co oferują m770. Napęd 9-rzedowy jako taki odszedł już do lamusa i z najnowszych wypustów najwyższa grupa w jakiej jest spotykany to ostatnia odsłona Alivio z 2015r. Z wyższych grup to albo to co zostało w magazynach albo uzywki, ceny nieraz wyższe niż manetek pod 10 rzędów...

Napisano

Albo XT M770 (używane jak poszukasz powinieneś znaleźć w granicach 200) albo obojętnie jakie. Różnica w pracy przy XT jest wyczuwalna , przy reszcie (od Altusa po SLX)  różnic nie ma.

Napisano

770 nie schodzi poniżej okolicy 400 zł z dostawą. Używek Panowie nie kupię bo jestem za zielony aby poznać czy to coś warte. Wciśnie mi ktoś kita i więcej będzie nerwów niż to warte.

Jedyne co to doszukałem się 750 http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-sl-m750-3x9-nowe-linki-i6229435970.html ale to chyba nie to samo, nie ? W sensie jest jakaś duża różnica między tą 750 a 770 o której mówicie ? Pomijając że coś nie bardzo mi to wygląda na nowe. Warto to kupić ?

Napisano

Skoro to niemal to samo co M430 a moje są o wiele tańsze to nie ma sensu ich kupować. Aktualne manetki były ok to chyba je wezmę ponownie. Skoro najbliższy model przy którym będzie odczuwalna różnica kosztuje ponad 250 zł więcej niż dotychczasowe to lekko nie fajnie. Reszta podzespołów nowo dokupionych to rodzina 430 więc dodawanie 250 zł gdzie będą tylko lepsze manetki chyba mija się z celem w moim wypadku.

Dzięki za pomoc chłopaki.

Napisano

Akurat manetki XT m770 są najbardziej odczuwalną zmianą w napędzie. Ale skoro nie zależy Ci na tym co oferują, to  IMHO nie ma sensu dopłacać dla ładnego znaczka. m430 mają następce w postaci serii m4000 jakby co.

Napisano

Szczerze - nie wiem. Podałem to jako alternatywę jakby m430 były trudne do kupienia. Podejrzewam, że to to samo tylko w nieco innej obudowie.

Napisano

Właśnie M430 jest dość duża dostępność. Z tego co widzę cena jest lekko wyższa, pewnie podatek od nowości.

RedMi Note 3 tapie tego posta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...