Skocz do zawartości

[korba] deore na slx

mrhonest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ostatnio uszkodziłem sobie gwint w ramieniu mojej korby shimano deore przystosowanej pod kasetę 9 rzędową

Nadszedł więc z konieczności czas jej wymiany.

Postanowiłem wymienić ją na Shimano slx fc-m660. Nie chodzi tutaj o wagę, ale o jej walory estetyczne - po prostu mega mi się podoba.

Problem jednak w tym, że wyżej wymieniony slx jest przystosowany pod napęd 10 rzędowy.

Stąd moje pytanie, może ktoś ma korbę SLXa i współpracuje ona z kasetą 9 rzędową ? 

Jeśli nie, to jak sądzicie jest to możliwe i bezproblemowe w użytkowaniu bez wymiany kasety na 10 rzędową?

Napisano

Ta korba będzie chodzić nawet z wolnobiegiem 6 rzędowym więc tym bardziej na kasecie 10rz. Korby nie interesuje ile tam jest koronek na kasecie. 

Napisano

Kaseta w moim przypadku jest 9 rzędowa :)

Czy obędzie się bez wymiany łańcucha, czy konieczny będzie przystosowany do 10rz ? 

I czy mogą być problemy z przerzutkami ?

Napisano

Łańcuch zostawiasz 9 rzędowy. Jeśli pojemność korby jest taka sama jak starej to nie będzie żadnych prob z ustawieniem i regulacją przerzutki.

Napisano

Ważne aby wielkość tarcz zgadzała się ze specyfikacją przedniej przerzutki. Przez niezgodność możesz mieć problem z wyregulowaniem jej lub w najgorszym przypadku czeka ciebie jej wymiana. Za to jeżeli chodzi o łańcuch, korbie wszystko jedno z jakim pracuje.

Pozdrawiam

Napisano

No właśnie nie miałem dziś czasu żeby się przyjrzeć tej deorce ale jak kiedyś patrzyłem w ofertach to bodajże te 9rzedowe miały na najwiekszym blacie 48 zębów, podczas gdy ten slx ma 44...

Napisano

48T mają 3-rzędowe korby trekingowe, 44/42/40T 3-rzędowe korby górskie. Zazwyczaj każda korba w każdej grupie występuje w tych dwóch odmianach, może poza XTR bo to sprzęt typowo do ścigania a nie na wycieczki.

Napisano

Może być jeden problem. Ten SLX ma stopniowanie 42/32/24. Modele 3x9 miały 44/32/22. Bez zmiany przerzutki może być problem z ustawieniem jej prawidłowej wysokości. Przy ustawieniu max. 3mm nad blatem, ta będzie haczyć o środkową zębatkę. W konsekwencji trzeba będzie unieść przerzutkę, a to będzie powodować spadanie łańcucha na ramie korby. Już to przerabiałem kiedyś z przerzutką pod 44/32/22. Problem usuwają stare przerzutki od 8rz, które były skonstruowane pod korby 42/32/22.

Napisano

@@Arni220 , mała poprawka FC-M660 występuję w 2 wersjach : 9s (44/32/22) i 10s (42/32/24).

tak,tak, już zedytowałem, zapomniałem o tej wersji bo ona ma oznaczenie 660-10 a nie samo 660

I jeszcze jedno panie autorze, zastanów się dobrze o jaką korbę SLX ci chodzi, raz piszesz o wersji 10s, a drugim razem piszesz, że ma ona blat 44z. 44z mają tylko wersje 9s. Jeśli masz napęd 9s to bierz tę korbę także pod 9s, po co kombinować z wetsją 10s i robić sobie problem?

Napisano

Sprawdziłem.

W mojej deorce duży blat ma 44 zęby.

Slx w starszej wersji, owszem jest i 9 rzędowy, jednak widziałem tylko wersje z ramieniem 170 mm.

Jestem wysoki, 196 cm wzrostu, nie sądzicie, że lepsze by było 175 mm ramię ?

Napisano

Zdecydowanie 175 mm.

Nie przejmuj się wersją tylko bierz to co jest. Tak jak pisałem ja i kilka osób wcześniej - korbie naprawdę wszystko jedno z jakim łańcuchem pracuje.

Napisano

Tyle, że te SLXy przystosowane pod napęd 10rz mają 42 zęby (w porównaniu z moimi 44), a skoro pisaliście, że może być w takiej sytuacji problem z przerzutkami - więc sytuacja jest patowa  :mellow:

Napisano

Bez przesady. To taka sama sytuacja jak przerzutka 3 biegowa współpracująca z dedykowaną korbą dwurzędową. Niby nie ma prawa działać a ja jakoś ustawiłem to i jeździłem tak z 3 tysiące kilometrów. Nawiasem biegi przerzucały się bez zająknięcia a łańcuch nie spadał. Tak więc bardziej liczy się różnica ilości zębów pomiędzy tarczami. Tutaj akurat jest różnica o 2 w dół między oboma wersjami korby ale możliwe, że po prostu dasz przerzutke kilka mm wyżej i będzie działać.

PS: 3 rzędy w MTB ssie. Przejdź na 1 lub 2 ;)

Napisano

A czy ramię 170 mm będzie dużą różnicą w stosunku do 175 ?

Może inaczej, czy będzie to odczuwalne ? Teoretycznie to tylko 5 mm :)

Napisano

A czy ramię 170 mm będzie dużą różnicą w stosunku do 175 ?

Może inaczej, czy będzie to odczuwalne ? Teoretycznie to tylko 5 mm :)

Ja osobiście mocno odczułem przesiadke ze 170 na 175 w moim mieszczuchu, oczywiście na plus dla 175. Stawiam, że w MTB, gdzie przeciążenia są dużo większe, odczułbym to jeszcze mocniej.
Napisano

Bez przesady

Robiłeś to? Ja robiłem, wymieniłem w tej korbie blat na 42 i nie szło ustawić przerzutki na odpowiedniej wysokości, a uniesiona na 5 czy 6 mm powodowała, że przy zmianie ze środka na blat łańcuch przelatywał co którąś zmianę na prawe ramie. Czy to jest wg ciebie poprawne działanie? Też wszyscy na forum twierdzili, że będzie działać itd i co? I kupa, nie działa perfekcyjnie.

Zmiana przerzutki? Na jaką? Na 3x10s? Węższa klatka a szerszy łańcuch, może obcierać na większej ilości biwgów, ale mimo wszystko to i tak lepsze rozwiązanie. Pytanie tylko, płacić dodatkowo za przerzutkę, jaki to ma sens? Szukał bym wersji na 9s z blatem 44.

Napisano

No właśnie jest wersja 9s tyle, że tak jak pisałem ramię ma 170 mm... jedni mówią, że różnica w porównaniu ze 175mm na plus, drudzy, że na minus...

Mój rower to Bulls Wild Cup 1, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Napisano

Przy tym wzroście obowiązkowo 175, bez dwuch zdań.

Możesz jeszcze inaczej zrobić. Kup wersję 10s, sprawdz działanie z przerzutką, a jak będzie ci łańcuch wypadał, to dokupisz przerzutkę 3x10 i łańcuch na 10s. Łańcuch będzie chodził poprawnie z tyłem, a na przodzoe zrobionym pod 10 wiadomo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...