Patrykos26 Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 Witajcie! Jakieś 2 tygodnie temu oddałem swój rower do naprawy piasty. Nie była ona wymieniana na nową. Po tej naprawię słyszę "strzelające szprychy" w tym kole. Początkowo było to raz na jakiś czas, teraz coraz częściej. Nie wiem czy przy tej naprawie była ta piasta zdejmowana z koła czy nie, nie wiem jak to się naprawia, po prostu jestem w tym całkowicie ciemny. Więc takie pytanie: czy mogłaby być to wina serwisu? Bo jeśli to ich wina to bym poszedł z paragonem i prosił o darmowe centrowanie bo wcześniej tego nie było xd
mklos1 Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 Normalnie nie taki objaw nie powinien się pojawić. Jeden serwis wie, co i jak było robione.
1415chris Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 Po kropelce gestego oleju w miejsca: 1. gdzie stykaja sie szprych i 2. otwory w piastach gdzie mocowane sa szprych Posciskaj troche szprychy, tak aby troche poprzesuwaly sie pomiedzy soba. Jak to nie pomoze, warto sprawdzic, czy szprychy sa wystarczajaco naciagniete, czy nie ma jakiejs luznej.
Garlock Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 To "strzelanie" to takie metaliczne "ping"? Jeśli tak, to dźwięk odprężanej szprychy. Być może centrowali koło i nie odprężyli szprych, nie obracali klucza lekko do tyłu po każdym obrocie i szprychy siłą rzeczy się skręciły. Teraz w czasie jazdy jak dolna szprycha się luzuje, to odpręża się (likwiduje skręcenie) wydając ten dziwny dźwięk. Metod odprężania szprych jest kilka (opisane np w książce Zinna). Po odprężeniu kolo czasami wymaga ponownego centrowania (korekty)
Arni220 Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 No ale przecież takie odprężające się szprychy nie będą strzelać wiecznie, popstrykają i im przejdzie. Poza tym kolega dał piastę do serwisu, a nie koło do centrowania. Stawiam na zapadki i brak oliwki na nich. Wytarli do sucha i podczas montażu nie zakropili. Pytanie moje, czy bez pedałowania koło głośniej cyka?
Patrykos26 Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Napisano 8 Czerwca 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedź jednak jak się okazało piasta poszła się... (znów)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.