Skocz do zawartości

[rower] Giant Roam XR1 vs Kross Evado 7.0

rogalR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze roweru crossowego:

Giant Roam XR1: https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.xr.1/24506/89297/#specifications

Kross Evado 7.0: http://www.kross.pl/pl/2016/cross/evado-7-0

Kross wg mnie jest lepiej i rozsądniej (równiej) skonfigurowany - ma wyraźnie lepsze hamulce oraz przedni amortyzator (powietrzny).

Giant jest za to lżejszy (przynajmniej wg danych producenta).

Czy Giant ma jakąkolwiek przewagę nad Krossem? Poza niższą wagą i marką oczywiście ;-)

Byłbym wdzięczny za Waszą pomoc w wyborze.

Pozdrawiam.

Napisano

Giant ma widelec sprężynowy, Kross jest na powietrzu, można go łatwiej ustawić pod siebie, generalnie półka wyżej.

Do tego masz hamulce lepsze + piasty Deore.

Na markę nie ma co patrzeć, Kross wygrywa tutaj.

Mało jest możliwe że Giant będzie lżejszy, traci 300g na gorszym widelcu, do tego koła Giant'a są generalnie ciężkie(jak i wszystkie tanie), mogli urwać trochę wagę dając lekkie dętki czy opony zwijane, ale to typowe eksploatacyjne elementy. ;)

Tu masz też coś od Cube:

http://skiteam.pl/rowery/7422-rower-cube-736000-cross-pro.html

Weź pod uwagę że każdy z tych rowerów kupisz o 10-15% taniej niż cena katalogowa. Na Giant'a ciutkę większy rabat możliwe że dostaniesz.

Różnice vs Kross? Agresywniejsze opony, teoretycznie lepsze hamulce(na pewno sporo droższe), manetki grupa niżej, za to przerzutki grupa wyżej. Oba mają ten sam widelec, Cube ma dodatkowo taper, zawsze jakiś tam plus.

Nie wiem jak w Kross'ie ale w Cube masz w ramie dedykowany "otwór" do montażu nóżki, nie musisz na tylny trójkąt mocować, fajne rozwiązanie generalnie.

Tarcze masz w nim Magury, nie wiem jakie Kross ma(chyba SLX - czyli jest dobrze), ale Giant ma najtańsze Shi(t)mano, które same z siebie się wyginają przy 1-szym lepszym wypadzie w góry.

A co do hamulców M615, to mam je i jestem z nich srednio zadowolony, tłoki nie pracują równo w obu od nowości, kumpel ma je też i to samo.

Magura MT2 2x droższa od M615, ale nie mam wiedzy na ich temat, ale przy cenie 450zł za 1 hamulec, bubel to być nie powinien.

Napisano

Dziękuję Wam za odpowiedzi :-)

Kross osprzętem wygrywa zdecydowanie - przede wszystkim, co dla mnie ważne hamulcami i amortyzatorem. Choć jak zacząłem zgłębiać temat powietrze vs sprężyna to też opinie są podzielone, choć myślę, że niższa masa takiego amortyzatora i możliwość jego ustawienia "pod siebie" są niepodważalne.

Też myślę, że realna różnica wagi to 500-800g na korzyść Gianta.

Mam po prostu sentyment do Gianta i właśnie w nim miałem pierwsze hamulce hydrauliczne - Magura HS11 i byłem z nich mega zadowolony - totalnie bezobsługowe (poza wymianą płynu) i bezawaryjne (wytrzymały 15 lat!).

Oba rowery mogę kupić -500zł w stosunku do cen katalogowych (gdyby ktoś chciał namiar to proszę pisać).

Decyzję chciałbym podjąć w przyszłym tygodniu, choć na 80% jestem zdecydowany na Krossa.

Nie chcę już brać innych rowerów pod uwagę, bo to przedłuży proces decyzyjny do września ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

Gdzie macie wagę Giant'a? Nie mówcie tylko że strona .de bo są podobno często o 1kg po zaniżane.

I różnica głównie może być w oponach/dętkach i ich wadze.

Nie chce tutaj żadnego roweru tym przekreślać, ale rowery z reguły w tym samym przedziale cenowym rożnych producentów mają zbliżoną wagę.

O oponach jest bardzo słabe info w obu rowerach, Kross może mieć np z wkładka antyprzebiciową wtedy to jest dobre 0,5kg na 2 oponach różnicy.

Przy lżejszym widelcu w Krossie i obu rowerach na aluminiowej ramie i porównywalnym osprzęcie, nie da się zrobić od tak o 1kg różnicy... w oponach tylko w sumie.

Napisano

Porównywanie wagi na podstawie danych podawanych przez producenta/sklepy jest mocno nie miarodajna bo nie wiadomo dla jakiego rozmiaru jest (Giant ma najmniejszą 17" a Kross 19" i już na samej ramie wychodzi różnica) , poza tym nie wiadomo czy z pedałami czy bez.

Oba modele w miarę porównywalne z przewagą dla Krossa za nieco lepsze hamulce i powietrzny amor.

Napisano

Tak, model 2015 i ważony również w zeszłym roku, więc nie pamiętam już dokładnego wyniku. Bierz tylko pod uwagę, że waga każdego roweru, podawana przez producenta zawsze ma dopuszczalną odchyłkę +/- kilka %, ze względu na proces produkcyjny.

Może Giant ma trochę lżejszą ramę, część różnicy w wadze amortyzatorów może odzyskiwać na carbonowej sztycy, ma węższe opony niż Kross, więc może lżejsze itp, itd. 

• 2 miesiące temu...
Napisano

Zdecydowałem się na Staiger Utah 2016.

Dziękuję Wszystkim za pomoc.

Rowerów Staiger nie będzie już w 2017 roku :-(

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...