Przeszczep Napisano 2 Czerwca 2016 Napisano 2 Czerwca 2016 Obecnie posiadam starawy rower Arkus Delta typu "górskiego", wszystko w nim piszczy i trzeszczy, rama według moich pomiarów 17", koła 26". Problem z nim jest taki, że jest raczej za mały na mnie. Możliwe, że to ze względu na geometrię, ale w zależności od ustawienia siodełka bolą mnie albo ręce, albo kości w tyłku. Szukałem po internecie jakichś metod ustawiania siodełka typu 88,3%, albo 109% i wychodzi mi, że powinienem podnieść siodełko o ok. 2-3cm. Jest to raczej niemożliwe, bo sztyca się bardziej nie wysuwa (linia MAX). Mimo to, spróbowałem podnieść o 1cm i jest lepiej, ale z kolei czuję jakbym miał za blisko kierownicę. Mam (w butach) 173cm wzrostu, 79cm noga, ważę 72kg. Według wszelkich przeliczników wychodzi mi, że potrzebuję ramy 18", która jest raczej trudna do znalezienia. Podobno lepiej brać mniejszą, niż większą więc 17". Rowery które mi wpadły w oko to: Spartacus Cross 4.0 Lazaro Integral V3 Chcę się przenieść na coś crossowego, bo i tak większość jeżdżę po szosie, a najcięższy teren to polna droga. Czy koła 28" i lepszy osprzęt zamiast hamulców tarczowych to dobry kierunek? Czy da się tak ustawić te rowery, żeby zrobić z nich 18"? I pytanie dodatkowe: Dlaczego rowery firm "pół-krzak" na osprzęcie Tourney/Altus potrafią kosztować ~1800zł?
Pablo59 Napisano 3 Czerwca 2016 Napisano 3 Czerwca 2016 Rama 17" będzie dobra. Modele w swojej klasie cenowej też odpowiednio wybrałeś. A pytanie dodatkowe ? Skoro są tacy, którym takie rowery daje się opchnąć ...
Slow Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 Podepnę się pod temat. Chce Kupić rower Kands Maestro (http://allegro.pl/rower-crossowy-kands-maestro-alivio-21-czarnymat-i6225844690.html). Jaki rozmiar ramy będzie dla mnie lepszy 19" czy 21" (Nie mam możliwości przymiarki roweru)? Mój wzrost to 184 cm dł. nogi 86 m i ważę 84 kg.
Rulez Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 Pewnie 19", bo to są rowery z nietypową geometrią - mają długie ramy i wypłaszczony kąt podsiodłówki . Tu sprzedawca podaje długość tych ram : http://allegro.pl/wypasiony-pogromca-szosy-full-alivio-kands-maestro-i6222329667.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.