elton29 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Witam, pytanko odnośnie ramy pod kółka 27,5, interesuje mnie co można dostać, jaka używkę za ok 500-600 zł, która nie będzie kowadłem. Zatrzymałem się jakiś czas temu na peaku, jest to chyb dobry stuff ale szukam jeszcze czegoś podobnego w tym przedziale cenowym. Proszę o porady, opinie posiadaczy czegoś ciekawego. Dodam tylko, że jeżdżę ogólnie wszędzie ale głównie na Mazowszu gdzie dużych wzniesień nie ma, wzrost 183,5 102 kg wagi. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 W tej cenie używki o lepszych parametrach wagawych niż Peak nie znajdziesz, możesz szukać Gianta XTC, ale używka to pewniej bliżej 1k zł No i wagawo to chyba za dużo na XTC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Z ta wagą to bym nie przesadzał, teraz moją ciężką d... dźwiga kula 1600 g i nie jęczy:) No to mamy xtc ale cena istotnie może być wysoka więc szukamy dalej. A Force ma coś ciekawego w ofercie, ktoś posiada ? Generalnie lubię dobry stuff, nie szukam po taniości, musi być wytrzymała, wpadła mi w oko ta rama : http://allegro.pl/nowa-rama-ktm-ultra-27-5-sztywna-alu-19-cali-48cm-i6238590960.html Podoba mi się kształt tej ramy, głownie tylne widełki, jak 29 erach mocowanie osi jest trochę wysunięte do góry, czegoś takiego szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Może i design ma fajny ale geometria bardziej turystyczna niż MTB (horyzontalna 594 dla 19" , w Peak'u masz 615 przy tym rozmiarze) do tego brak taperowanej główki mocno zawęża dostępność lepszych amorów pod 650B. Wybór ram dla koła 27,5 do 1k jest tak ograniczony , że lepszej alternatywy niż Peak nie znajdziesz (dobra waga i geometria) , a używanych też jest nie wiele bo za krótko to na rynku funkcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Ja zawsze dość wylajtowane miałem te ramy, 615 mnie trochę wyciągnie i nie wiem czy będzie mi pasowała taka długość. Jest w tym jakaś logika, mowa o główce, mimo iż mam nowy amor i nie zamierzam go w tym roku zmieniać to wiem, że trochę jest zachodu z kupnem ale nie jest jakoś specjalnie trudno. To teraz jeszcze pytanie bo kiedyś znalazłem info o dopasowaniu sterów do główki taper a zwykłego amora, ktoś pamięta co i jak ? Ten Peak w rozmiarze m(19) pod mój wzrost będzie ok? dł nogi od krocza to 84,5 cm, wzrost podawałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Tyle tęgich głów i nikt więcej nie podpowie?? Może jest gdzieś podobny temat to proszę o link, z chęcią poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Może Author Egoist? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 To teraz jeszcze pytanie bo kiedyś znalazłem info o dopasowaniu sterów do główki taper a zwykłego amora, ktoś pamięta co i jak ? Prostą sterówkę 1 1/8 pod główkę taper montuję się z bieżnią redukcyjną dolnego łożyska (taka bieżnia jest dokładana do zestawu praktycznie wszystkich sterów pod taper). Ten Peak w rozmiarze m(19) pod mój wzrost będzie ok? dł nogi od krocza to 84,5 cm, wzrost podawałem. 19" cali będzie tak na styk , jeśli preferujesz krótsze ramy bierz 17" (będzie większy zapas w przekroku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Jaki przekrok ma peak w 19' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Ja nie wiem, nie sprawdzałem tego. Wiesz czy ja wolę, jakoś mam wrażenie, że zawsze za mała jest ta rama dla mnie ale znowu gdy siadam na rozmiar większą to boję się o j..a tak wysoko mam rurę górną tyle, że w konie mama teraz 480 mm podsiodłoweij i górą 570 przy 19 calach. Czyli przekrok będzie podobny, odrobinę wyżej ale pozioma 615 to już spora różnica, chyba będę musiał przetestować po prostu tą ramę i tyle oczywiście jeśli się na nią zdecyduję, puki co szukam dalej czegoś ciekawego . I dzięki za info odnośnie sterów, to źle chyba pamiętałem, rzeźba jest ja się chce zamontować amor taper w zwykłą główkę pod półzintegrowane, wtedy od dołu daje się klasyczna miskę od sterów 1.5 cala a z góry 1.1/8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.