Skocz do zawartości

[renowacja] Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wyciągnąłem stary rower z piwnicy bo bym coś pojeździł. Ale niestety rower ma swoje lata. Jedyną dobrą częścią tego roweru jest chyba aluminiowa rama a reszta to no name jakiś. Przerzutki nie działają, koła zcentrowane biją o szczeki hamulców. Hamulce też bardzo słabo hamują. Opony już też miały swoje lata świetnośći, dętki są chyba dobre. 

I tu pytanie, czy opłaca się wymieniać części czy lepiej kupić coś nowego? I ile ewentualna naprawa będzie kosztować? Bo jak tyle co nowy rower to chyba szkoda się bawić w mechanika rowerowego?

post-197414-0-46929000-1464803984_thumb.jpg

post-197414-0-23859800-1464803982_thumb.jpg

post-197414-0-13717400-1464803983_thumb.jpg

post-197414-0-79559500-1464803983_thumb.jpg

Edytowane przez Mafisq

Hej

Nawet rama zła ;d? Zawsze myślałem, że dobra bo dużo lżejsza od sklepowego roweru brata.Budżet, hmm 600 zł powiedźmy. Chociaż jakby się dało coś z tym zrobić do 200 zł to z tej opcji bym skorzystał. Jestem casualem, do roboty bym jeździł. W niedziele czasem jakaś przejażdżka.

Wzrost: 180

Długość nogi: mierząc od bioder 92cm. Tak się powinno mierzyć?

Za 200zł ciężko będzie naprawić ten złom...

Wymiana napędu na najtańszych części to ponad 200zł... Przerzutki 50, manetki 40zł, łańcuch 50zł, korba 50, wolnobieg 30zł, linki i pancerze 20zł

Centrowanie kół 25/szt

Opony około 100zł

Klocki hamulcowe około 20zł

Za 600zł możesz kupić używkę w całkiem dobrym stanie ale nie będzie to zbyt młody rower...

Unikaj wszystkiego co ma "amortyzacje" z tyłu i hamulce tarczowe Najlepiej gdyby z przodu też nie było "amortyzatora"

Według mnie lepszym wyjście by było dołożenie trochę i kupienie nowego roweru.  Za okolo 1000zł można kupić rower z kasetą i osprzętem Acera. Poszukaj na allegro Kands/Lazaro/Spartacus

Długość nogi: mierząc od bioder 92cm. Tak się powinno mierzyć?
Nie. Od podłogi do krocza  1rysunekB.pngWymiar oznaczony jako 1

Kurcze będę musiał posprzedawać parę rzeczy, żeby nazbierać. Nogę mierzyłem jeszcze raz i wyszło 91 cm. Z tych rowerów Kands/Lazaro/Spartacus nie mogą znaleźć nic za 1000 zł , ceny się zaczynają od 1200 z kasetą. Może jakiś forumowicz ma jakiś rower fajny do sprzedania? 

Czyli przesiadka z chińczyka na jakiś lazaro to niebo a ziemia?

Szkoda nerwów na naprawę, chyba że mechanika to Twoje hobby i z przyjemnością będziesz tracił całe dnie na regulacjach i poprawkach :D

Krótka piłka
Budżetowo - jak tylko do roboty i niedaleko to za 200 zł kupisz coś takiego na olx co będzie się nadawąło do jazdy i nie rozleci się w najbliższym czasie.
Trochę lepiej - za 600 można już wytargać coś sensownego. Szału nie będzie ale jazda przyjemniejsza niż takim za 200.
Pełen wypas - Jesli planujesz dłuższe wycieczki, przejażdżki itp to warto zainwestować w coś sensownego. Między nowym kandsem/lazaro a tym co masz teraz będzie niebo a ziemia a robienie kilkudziesięciu km dziennie będzie przyjemnością.

Edytowane przez Siurak

Szkoda nerwów na naprawę, chyba że mechanika to Twoje hobby i z przyjemnością będziesz tracił całe dnie na regulacjach i poprawkach :D

Krótka piłka

Budżetowo - jak tylko do roboty i niedaleko to za 200 zł kupisz coś takiego na olx co będzie się nadawąło do jazdy i nie rozleci się w najbliższym czasie.

Trochę lepiej - za 600 można już wytargać coś sensownego. Szału nie będzie ale jazda przyjemniejsza niż takim za 200.

Pełen wypas - Jesli planujesz dłuższe wycieczki, przejażdżki itp to warto zainwestować w coś sensownego. Między nowym kandsem/lazaro a tym co masz teraz będzie niebo a ziemia a robienie kilkudziesięciu km dziennie będzie przyjemnością.

Ten złom sprzedałem za 100 zł . Mam 180 cm i 91cm długość nogi, wiec jaką ramę wybrać?. Jeźdźił bym głownie po drodze, czasem w las. Coś za 1000 zł bym kupił. Taki dobry? http://allegro.pl/okazja-agresor-kands-energy-1100-26-sh-acera-i6238981737.html