mentelgen Napisano 1 Czerwca 2016 Napisano 1 Czerwca 2016 Witam forumowiczów! W moim rowerze żywota dokonał sztywny aluminiowy widelec. Pęknięcie na spawach, jest również krzywy po najechaniu przez samochód i ustawienie zacisku hamulca to koszmar. Poszukuję więc pasującego, najlepiej sztywnego, widelca z mocowaniem na zacisk hamulca tarczowego. A-head 1 1/8, bez gwintu, zwykła rura sterowa, żaden taper. Odległość od osi do miski sterów - ok. 405 mm, mierzyłem na szybko metrówką. Karbon, aluminium, cro-mo - rozważę każdą propozycję. Zależy mi też na schludnym wyglądzie, czarnym kolorze i braku piwotów do v-brake. Proszę o pomoc bo póki co przeglądam sklepy i serwisy aukcyjne i nie mogę znaleźć nic sensownego. Póki co moim wyborem jest Suntour Swing, trochę dziwny wynalazek lecz podoba mi się jego wygląd i lekka amortyzacja nie zaszkodziłaby na szczecińskie drogi. Rower to głównie commuter, trochę wagi więcej i straty energii na amortyzatorze mnie nie odstraszają. Jednak wciąż wolałbym coś sztywnego. Zastanawia mnie też czy podniesienie główki ramy o ok. 3 cm będzie mocno odczuwalne. Zapraszam do dyskusji
provid Napisano 1 Czerwca 2016 Napisano 1 Czerwca 2016 Co prawda są piwoty ale jest to chyba najlepsze rozwiązanie - sam szukam i się nad nim zastanawiam grubo https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/mtb/p,rst-widelec-rigid-rf-m7-28-28-6-260-0-czarny-disc-v-brake-rst,465196.html?_pli=daaad2
mentelgen Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Napisano 1 Czerwca 2016 Wygląda obiecująco, natknąłem się na niego w poszukiwaniach. Muszę znaleźć informację o odległości oś-miska i czy da się wykręcić piwoty. EDIT: Znalazłem coś takiego: http://www.bikecenter.pl/p17221,radom-carbon-ud-1-1-8-disc-widelec-cyclocross.html Jednak nie mam pojęcia co to za producent więc waham się czy się nie wkopię z tym widelcem. Znalazłem też śliczny karbonowy widelec Ritchey ale cena 1500 zł mnie odstrasza.
lewocz Napisano 1 Czerwca 2016 Napisano 1 Czerwca 2016 Mam na alegro takie cuś http://allegro.pl/show_item.php?item=6238118866
mentelgen Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Napisano 1 Czerwca 2016 Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Problemem jest wysokość tego widelca - jest stanowczo za wysoki według mnie. Co do widelca z mojego postu - prawdopodobnie jest to widelec marki Radon, nie Radom. Czy ktoś ma jakieś pojęcie na temat tej marki?
phoe Napisano 1 Czerwca 2016 Napisano 1 Czerwca 2016 Chińskie no name, a co to ma niby być? Jedni są zadowoleni, bo dobrze trafili, inni to co zaoszczędzili zostawiają u dentysty. Poszukaj dobrze na Aliexpress to pewnie znajdziesz pod inną nazwą za połowę tej ceny.
mentelgen Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Napisano 2 Czerwca 2016 Z tego co widzę to ten Radon to jakaś niemiecka marka aczkolwiek widelec ten wygląda mi na coś w rodzaju aluminium oklejonego karbonem, co by tłumaczyło jego masę. Mój widelec z aluminium z przyciętą rurą sterową waży ok. 650 gram, no chyba że moja waga mnie okłamuje.
aizbaM Napisano 4 Czerwca 2016 Napisano 4 Czerwca 2016 Widelec o wysokości 42 cm będzie dla Ciebie do przyjęcia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.