RX8 Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam Znalazłem identyczny temat. http://www.forumrowerowe.org/topic/104587-gps-jaka-nawigacja/ Przeczytałem posty. Ciekawe tylko że temat z 2012 roku. Potrzebował bym informacji o teraźniejszym sprzęcie. Szukam czegoś do ok. 400-500 zł. Czytałem trochę o Holux GR-245 i Garmin Etrex 10. Jakie macie opinie o tych dwóch ? Może jakieś inne modele ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Dołóż jeszcze ze 3 stówy i masz Edge Touringa. Etrex 10 jest bez mapowy i jedyne co umie to prowadzić po śladzie.Mam '10 i nie jest to nawigacja w ogólnym pojmowaniu. To taki raczej logger GPS z wyświetlaczem o doskonałej widoczności w pełnym słońcu ,nocnym podświetleniem non-stop, zapisem trasy i danymi pobieranymi z satelity a nie z czujników ANT+ . Do takich zabawek bazujacych na ANT+ brakuje jakiś 1000zł. Mio Cyclo 200 za 700zł lub Touring za 850zł.Ten drugi lepszy bo ma slot SD i można używać innych map niż "fabryczne". Z nierowerowych ale nadających się na rower to Garmin Etrex 20 a w ogóle to zainstaluj sobie Locusa Free na Smartfonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja od siebie dodam że polecam Garmina Dakote 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RX8 Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 a w ogóle to zainstaluj sobie Locusa Free na Smartfonie. Wielkie dzięki. Zapomniałem żeby poszukać czegoś na smartfona. Czytałem trochę o tej aplikacji i widzę, że ludzie są zadowoleni. Zacznę od tego bo mój obecny budżet jest za mały żeby kupić GPS-a. Ten Dakota 20 co podał juras to koszt ok 750 ,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Holux 245 ma nawigacje wskazująca tylko do danego punktu. To od Holuxa 260 można nawigować normalnie, ale tutaj to wyświetla ślad, który trzeba w domu ustawić i wgrać. Koszt takiego to około 300. W górę to już Edge też ślad wyświetla lub jeszcze droższe urządzenia z mapami. Wysłane z Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pann Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja od siebie dodam że polecam Garmina Dakote 20 +1 Dotykowość jest super. A przed Dakotą miałem eTrex Legend z joystickiem, więc wiem, o czym piszę. O zaletach map nie trzeba pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juras.szy Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Najwazniejsze w Dakocie jest to że działa na bateriach paluszkach ktore sa wszedzie dostepne i czas to okolo 10 godzin i mozliwosc wgrywania map turystycznych czyli rastrowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Ja od siebie polecę etrexa 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RX8 Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Czytałem o tym Etrexie 20. Faktyczne ludzie używający go są zadowoleni. Poczekam jednak trochę bo koszt samego urządzenia to ok. 800+ (ceny z allegro) Zobaczę jak funkcjonuje Locus. Znalazłem myślę fajną stronkę opisującą krok po kroku co i jak https://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=7115 Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RX8 Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Bawił się ktoś tym Losucem ? Bo mam problem. Działam według tego https://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=7115 i wszystko fajnie do momentu ściągnięcia wszystkich programów. Odpalam Mobile atlas i jest problem. W poradniku jest napisane "2. Gdy już wejdziemy do programu wybieramy w Map source, jaką mape będziemy chcieli wgrać na nasz telefon. Z własnego doświadczenia polecam OSMapa-Topo with contours (PL), lub UMP-pcPL. Najlepiej sprawdzić samemu, która ma bardziej aktulaną mape obszaru, który będziemy chcieli mieć sobie wgrać na telefon." i no jak wybieram którąś z nich to mam czerwone krzyżyki i nic nie wyszło ... Przy wyborze innych jak np UMP-pcPL (Poland only) pokazuje się mapa. Ktoś wie o co tu chodzi ? Czy generalnie jest jakaś różnica pomiędzy tymi mapami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Jeżeli są czerwone krzyżyki, to program nie mógł ściągnąć mapy z serwera. Niestety ale sporo stron z mapami zablokowało możliwość ściągania przez takie programy jak MAC. Ewentualnie jesteś w obszarze, którego mapa nie pokrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.