Skocz do zawartości

[zdrowie] Nieregularne tętno czy błąd pulsometrów...?

Jusia

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym zapytać czy ktoś z forumowiczów miał kiedyś przypadek podobny do mojego. Mianowicie podczas nawet w miarę spokojnej, regularnej jazdy, w bezwietrzną pogodę pojawiają mi się czasem na pulsometrze przeskoki wskazań tętna nawet o kilkadziesiąt uderzeń np. ze 110 ud/min na 145 ud/min. i to bez żadnego powodu. Dodam,że pojawiają się one rzadko ( raz na kilka dni, nawet tygodni) i w tym czasie czuję się zupełnie normalnie, dobrze, nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Niedawno zmieniłam pulsometr na nowy, a te incydenty pojawiały się zarówno na starym sprzęcie, jak i na nowym. Dodam,że używam żelu do EKG dla polepszenia przewodzenia.

Pięć miesięcy temu miałam robione badania serca w związku z pojawieniem się napadów szybkiego tętna w spoczynku. EKG Holtera i USG serca nie wykazały żadnych nieprawidłowości ( jedynie wiotkie płatki zastawek),potas, magnez, tarczyca w normie, lekarze zdiagnozowali zaburzenia tętna na tle nerwowym. Od tego czasu przyjmuję Biosotal 40 ( po 1/2 tabletki),a tamte zaburzenia w spoczynku po lekach ustały.Regularnie przyjmuję też magnez, na treningi oczywiście izotonik. Lekarze orzekli,ze trenować mogę.

Mam 35 lat,kolarstwo ( głównie mtb) uprawiam po przerwie od trzech lat, od dwóch lat startowałam w amatorskich wyścigach, teraz po chorobie chciałabym znów wrócić do ścigania, jednak niepokoją mnie te przeskoki na pulsometrze.

Używane przeze mnie pulsometry to Sigma PC 11.10 potem Sigma PC 25.10

Proszę o odpowiedź, czy ktoś się zetknął z taką sytuacją, jak przeskoki tętna o kilkadziesiąt uderzeń? 

Zwróć uwagę czy skoki tętna pojawiają się w konkretnych miejscach przez które jedziesz. Ja też mam sigmę 25.10 i mimo że uważam że to tani ale bardzo dobry pulsometr to czasem kiedy jadę przez pewien odcinek jakieś 2 km od domu tętno skacze z ok 140-150 do ponad 200 uderzeń, pomaga tylko załączenie treningu od nowa. Typowy błąd pulsometru spowodowany czymśtam w tej samej okolicy co może powodować zakłócenia. Co ciekawe wracam zawsze tą samą drogą i puls nie wariuje, podejrzewam że czasem w domu za słabo nasmaruję opaskę lub wogóle zapomnę tego zrobić ;) Ale jak piszesz że lekarze zdiagnozowali zaburzenia tętna na tle nerwowym to nie koniecznie może to być wina urządzenia. Może zamień się z kimś pulsometrami na jakiś czas i pojeździj trochę na innym? 

Słyszałam,że pulsometr w wyniku zakłóceń może pokazywać wartość tętna 200 lub większą ewentualnie 0, ale czy może pokazać również błędnie mniejsze wartości?  Jak pisałam, skoki te zaobserwowałam na dwóch różnych pulsometrach, choć oba były tej samej firmy. Cyba,ze warto wypróbować jeszcze pulsometr innej firmy...

A przepraszam, faktycznie pisze o dwóch pulsometrach ;) ale tak jak piszę jeżeli skoki tętna pojawiają się w tych samych miejscach przez które jedziesz to nie masz się czym martwić, jeżeli nie ma reguły gdzie to może wybierz się na jakieś fachowe badania tym bardziej że przecież pisałaś że możesz mieć zaburzenia tętna co wydaje mi się bardziej możliwe. Piszesz że tętno skacze z np 110 do 145 a ty tego nie odczuwasz, taki puls to tak naprawdę niski puls jeżeli chodzi o trening nawet biorąc pod uwagę że masz 35 lat i faktycznie możesz czuć się normalnie, u mnie czy jadę na tych powiedzmy 110 czy 140 to czuję się praktycznie tak samo bo taki puls to jazda w niskich strefach... mam 30 lat ale dla porównania dodam jeszcze że tętno spoczynkowe mam ok 60 a na treningach dochodzi czasem do 190, rekordowo miałem chyba 202 albo 203 uderzenia. 

Ale ja jestem świeży w tym temacie, może się wypowie ktoś kto ma to bardziej ogarnięte.

pzdr

@@Jusia,  Ja mam coś takiego jak niemiarowość oddechowa. Miałem z tego wyrosnąć, ale nie wyrosłem. Czasami ciśnieniomierz mówi mi "Error" podczas pomiaru i tyle. Podejrzewam, że pulsometry takich rzeczy nie ogarniają. Choć jak pamiętam jak korzystałem z Sigmy PC 15.11 to takich problemów nie obserwowałem. To raczej nie jest problem sprzętu.

Jak ktoś nie widzi różnicy między 110 a 140 to może lepiej wywalić pulsometr w cholerę i zacząć się skupiać na własnym ciele. Co do skoków na pulsometrze, u mnie bardzo często zdarzały się przy słabej baterii w opasce, a później w samym zegarku. Spróbuj też "posmarować" opaskę śliną. U ciebie skoki mogą być tylko błędem pulsometru, a może też efektem czegoś innego. Odstaw pulsometr na kilka dni, jeżdżąc w tym czasie w miarę spokojnie, i obserwuj jak się czujesz  w zależności od natężenia. Potem porównaj to ze skokami na pulsometrze.

Chyba to jednak błędy pomiarowe -  zauważyłam,że pulsometr podczas jazdy po nierównościach w lesie potrafi wskazać przez chwile nawet tętno 190 czy pon 200. Wysoka wartość utrzymała sie na tyle długo,że zdążyłam zbadać puls ręką na szyi - tętno spokojne, równe, miarowe, raczej wolne - a na ekranie 200.... Wygląda to następująco, np: 110-210-190-110. Tak wysokie skoki pojawiają się głównie przy jeździe w nierównym terenie. Dodam,że pulsometr ( Sigma 25.10) jest nowy, używam go od ok. 2 tygodni.

"Dodam,że pulsometr ( Sigma 25.10) jest nowy, używam go od ok. 2 tygodni." - opony też można kupić nowe a w rzeczywistości leżakowanie np. przez rok były..... i np. w w wilgotnych warunkach...

Sprawdź te baterie (wymień) to bardzo prosta czynność..

Sam jestem elektronikiem, a do głowy by mi nie przyszło, że powyższe objawy mogą wystąpić przy bardzo słabej baterii.. Mimo to zacząłem szukać problemu od baterii...

A to że po nierównościach jest problem to nie dziwne, bo wtedy pas Ci się przesuwa, zmienia się kontakt z ciałem (wilgotność)...

• 3 tygodnie później...

I jak problem wygląda obecnie? Wina licznika, baterii? Może na przyszłość komuś ta informacja się przyda.

Obecnie postanowiłam jeszcze raz sprawdzić wskazania na starym pulsometrze - Sigma PC 11.10 i początkowo stwierdziłam,że opaska w nim jest mocno rozciągnięta i za luźna. Po skróceniu opaski nie pojawiły na dwóch ostatnich treningach nie pojawiły się ŻADNE dziwne skoki tętna ani nieregularność wskazań. Nowa Sigma (PC 25.10) nadal od czasu do czasu wariuje, choć w bardzo niewielkim stopniu - mimo skrócenia opaski,żelu EKG i wymiany baterii.

Ponadto udałam się na badania do kardiologa sportowego, który stwierdził,że jestem zupełnie zdrowa i po stopniowym odstawieniu lekarstw planuje zrobić mi badanie wysiłkowe na cykloergonometrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...