Skocz do zawartości

[wybór łańcucha] kmc x10 vs ....

Sarbis1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też właśnie stoję przed wyborem nowych łańcuchów. Obecnie mam SRAMa ale ich dni są już policzone.

Myślałem o KMC 10.93, ale właśnie na forum trafiłem na niezbyt pochlebne opinie. Jako, że za łańcuch nie chciał bym płacić 200zł, dlatego patrzę w stronę Shimano E6090. Testował już ktoś ten wynalazek, czy rzeczywiście jest trwalszy od chociażby XT? 

Napisano

Campagnolo c10! Przejechane mam na nim 5600km i dalej daje rade.mozna tez c9 ultra bedzie do 10 pasowal a jest tanszy

Przejechałeś to na jednym łańcuchu czy zmieniasz co kilkaset kilometrów?

Pytam bo zastanawiam się czy ekonomiczna jest jazda na dwa łańcuchy przy kwocie około 170 - 180 zł za Campa Record 10

Napisano

jeździłem wyłącznie na jednym campa c10 .

szejkowanie co 200 km dokładne i smarowanie finishline zielonym .używam igły i strzykawki aby aplikować olej do środka ogniw

używam miekkich przełożeń , nie zmieniam biegów pod obciążeniem

Napisano

Mam pytanie obecnie mam w rowerze łańcuch kmc x10. Swoje juz przejechal i wymaga wymiany( kaseta tez) chcial bym sie dowiedziec czy te lancuchy podejda zamiast kmc x10 kaseta  SHIMANO HG50, 11-36, 10 biegów. Co bys cie polecili z wlasnego doswiadczenia.   Łańcuch Campagnolo Veloce Ultra Narrow 10speed - 10-speed - Łańcuchy - MTB - Części rowerowe - Bikestacja.pl   Łańcuch FSA Team Issue 10 speed - 10-speed - Łańcuchy - MTB - Części rowerowe - Bikestacja.pl   Łańcuch KMC X10 SL DLC 114 ogniw 10speed czarno-czerwony - 10-speed - Łańcuchy - MTB - Części rowerowe - Bikestacja.pl   Łańcuch KMC X10 SL 112 ogniw 10speed złoty - 10-speed - Łańcuchy - MTB - Części rowerowe - Bikestacja.pl

Pozostań przy tym KMC X10.93, Veloce może i nieco trwalszy, ale nie tyle, by warte było to dopłaty 50zł + spinka.  Zjechałem na szosie 3 Veloce, a obecnie śmigam na drugim X10.93 (ok. 4000km i jakieś 1 do 1,5mm wyciągnięcia), niemal bez różnicy, może 1000km więcej wytrzymał Veloce, ale nie jest to moim zdaniem warte takiej dopłaty. A łańcuchy za 200/250zł? No jesli nie masz co robić z kasą, chcesz dostać +10 do lansu na starcie i 100 lajków, to proszę bardzo. Nie licz jednak na dwukrotnie wyższą żywotność, padną tak samo szybko jak 10.93 czy Veloce.

Napisano

Moje spostrzeżenie co do łańcuchów Campy:

Kross Evado (napęd XT/SLX): 2 x C9 Record. Napęd czyszczony i zadbany,  zmieniam co 300 km, nie jeżdżę na przekosach i nie zmieniam pod obciążeniem. Jeżdżony głównie asfalt i lekki teren bez błota.

Przebieg 4 tyś (oba razem) i zero oznak zużycia.

Trek Superfly (napęd full XT): 2 x C10 Volce. Rower katowany na treningach i maratonach. Tylko teren, zero asfaltu. O ile na treningach dbam o napęd to wiadomo na maratonach nikt się nie zastanawia nad przekosami i zmienianiem biegów bez obciążenia. Tony błota, kurzu itd. Łańcuchy zmieniane co 300 km. Przebieg: 2 tyś (oba razem) i wpadła miarka 0,75......

Wnioski niech każdy wyciągnie sam.

Teraz zakupiłem 2x KMC 10.93. Zobaczymy ile pożyją.

Napisano

Jedyna różnica miedzy Recordem a Volce to powłoki

jeśli mówimy o 10s to różnica jest w pinach łączących ogniwa, w recordzie są puste w środku.

Napisano
Nie wytarty, mokry Volce na drugi dzień będzie miał rdzawy nalot.

Ani razu nic takiego mi się nie przytrafiło, a wielokrotnie myłem rowery z założonymi łańcuchami Campy. C9 jaki i Veloce 10s to jedno i to samo, a jedyna różnica to szerokość tych łańcuchów. I tak jak pisałem wcześniej, 120+ zł na te łańcuchy to taki średni interes, bo naprawdę niewiele mniej (o ile w ogóle) przejedziemy na X10.93, który kosztuje ok. 80zł wraz ze spinką i też jest pięknie niklowany na wysoki połysk. 

Kiedyś po tych wszystkich achach i echach z for internetowych tez napalałem się na łańcuchy Campy, praktyka w KMC pokazała, że niepotrzebnie.

Przebieg: 2 tyś (oba razem) i wpadła miarka 0,75

:) na jaki wymiar zerowy wyskalowana?

Zmierz kiedyś z ciekawości łańcuch Campy wyciągnięty ich metodą pomiarową o 0,6mm (już niby zużyty), a następnie ten sam łańcuch po całości, a sam siebie zaskoczysz ile warte są te miarki.

Napisano

Miarki są dużo warte dla producenta, bo na nich zarabia. Campa zaleca użycie suwmiarki z rozstawem 132,6mm, jak wpadnie to śmietnik, czyli na bogato.

Napisano

Problem w tym, że łańcuch Campy po osiągnięciu tych 132,6mm wyciągnięty jest dopiero o ok. 1,5mm czyli faktyczne wyciągnięcie wynosi ok. 0,2%. Dokładnie tak samo są wyciągnięte inne łańcuchy, które osiągną ten wymiar. Gdzie tu do 0,75?

Napisano

Używam miarki bitula , ale oczywiście mam też suwmiarkę :) Campy C10 Volce na których wpada mi 0,75 mają odpowiednio 132,2mm i 132,3mm

Przetestowałem już to wcześniej i wiem że jak wpadnie mi 1,0 to nowy łańcuch skacze po kasecie.

Dlatego teraz przy 0,75 kupiłem 2 x KMC wsio ok. Jak zużyją się do tych 0,75 to już dokończę napęd 4 łańcuchami :)

Nalot oczywiście w niczym mi nie przeszkadza bo po wytarciu szmatką znika, a mój post miał pokazać że wszystko tak naprawdę zależy od warunków w jakich pracuje napęd. 

Kilka maratonów po 60-75 km w błocie po kostki i ~ 2 km przewyższenia załatwi wszystko. Nawet Campe :)

Napisano

Obecny KMC który miałeś to dobry łańcuch w cenie przystępnej dla osób o średnim budżecie. Jeżeli jesteś z niego zadowolony to trzymaj sobie tą marke dalej

Napisano

@arni

Ja tylko cytuję manual Campagnolo, który Italczycy wepchnęli mi do pudełka. Każą też mierzyć suwmiarką, a nie jakimiś wynalazkami. Mierzenie tylko pomiędzy rolkami. Oczywiście używam też starosłowiańskiej metody pomiaru na tzw. "góźdź żelazny" i zwis swobodny, jako komplementarnej. Liczę milimetry, a nie procenty, bo to nie alkohol. ;)

Napisano

Wieszanie łańcucha i takie porównanie okazuje się nic nie warte. Bo istotna jest nie całkowita długość łańcucha a odstęp między rolkami. Jeden łańcuch będzie dłuższy od drugiego, ale będzie w lepszym stanie przez mniej zużyte rolki. Moim zdaniem obydwa pomiary są dobre aczkolwiek suwmiarką jest dokładniejszy, bo pozwala określić z dokładnością do 1/20mm odstęp między rolkami. Przymiar działa na zasadzie wpada/ nie wpada, można więc go używać ale nie daje nam odpowiedzi w jakim stanie rzeczywiście jest łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...