Skocz do zawartości

[enduro]

Jogus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam prosilbym o podanie (złozenia) jakiegos koła na tył do ~400zł waga moja to ok 80kg. wiec wolalbym jakas mocniejsza obrecz, piasta maszynowa, i kaseta najlepiej jakas shimanowska, pozdrawiam i czekam na odp.

Napisano

piasta?

moze byc north shore na dwoch lub 4 lozyskach maszynowych, piasty bop (wersje takze na 2 lub 4 maszynowkach), mozna sprobowac novateca - to samo 2 lub 4 lozyska. z tym ze jesli chodzi o te piasty to warto do nich zajrzec przed uzytkowaniem - sa egzemplarze slabo nasmarowane.

jesli wybierzesz piaste na 2 lozyskach maszynowych to lozyskuja one os piasty, przy czterech bedziesz mial rowniez bebenek na maszynowkach.

albo

shimano xt - mimo ze jest na konusach to bardzo dobra piasta.

szprychy - najlepiej dt champion - sa niezbyt drogie a bardzo dobre (wiele firm skladajacych kola daje dozywotnia gwarancje na zaplot kola - niewatpliwie ze wzgledu na jakosc szprych i swoja dobra robote)

obrecz: alex rims ace 18 (lzejsza chyba okolo 450 gram) dm 18 (waga srednia ok 600) albo dm 24 (najciezsza z nich fabryczne dane 660 gram).

moga byc rowniez obrecze mavica dobre beda te o wadze okolo 500 - 600 gram. nie podam ci dokladnych danych ale znajdziesz je na stronie dystrybutora harfy harryson z wroclawia albo w ich katalogu papierowym ktory ma kazdy wiekszy sklep rowerowy.

ilosc szprych - najlepiej standartowo 36 lub 32.

kaseta - jesli 8 przelozen to shimano, sa w tej chwili w bardzo dobrych cenach.

nie robilbym eksperymentow z innymi kasetami. shimano to bardzo dobry stosunek jakosc cena.

im ostrzej jezdzisz (skaczesz, zjezdzasz) tym mocniejsza obrecz.

sam uzywam kombinacji (przy wadze 78 kilo i turystycznym uzytkowaniu) piasta north shore na dwoch maszynowkach, szprychy dt champion czarne, obrecz dm 18 na 36 otworow.

sprawuje sie dobrze.

wiele piast jest w tej chwili cechowanych roznie a sa produkowane przez prawdopodobnie jednego lub dwoch producentow na swiecie. przyjrzyj sie im po prostu w sklepie.

piasta to wydatek od 150 (allegro) do 200 zl

szprychy 72 zlote

obrecz okolo 70 - 100 zl

kaseta - osemka to koszt dzisiaj nawet 50 zl - potanialy.

Napisano

dzieki za wyczerpujaca wypowiedz :D wlasnie zapomnialem napisac ze ma byc kaseta na 8 :033: waga obreczy mi nie robi roznicy bo az takie maniak lekkosci to nie jestem ale nie chcialbym zrobic jakis maly skok np kraweznika i od razu kolo do centry :) pozdrawiam

ps. kolo ma byc pod v-brake :)

Napisano

jak pod V to z obręczy może się nadawać sun rims mammoth albo (nie pamiętam nazwy, ale jakaś jeszcze jest pod V z mocnych sun'ów) ja mam mamuta i jeśli chodzi o wytrzymałość to jestem bardzo zadowolony ale narzekam bardzo na mase (700g)

ACE18 to odradzam !!! słaba i miękka, DM18 sztywniejsza ale trzeba co jakiś czas lekko docentrować (kumple maja, pisze to co po ich obręczach widze)

Napisano

a jak sie maja obrecze mavic?? i pytanie do piasty inwestowac w maszyny jak tak to w 2 czy 4 lozyskowe?? pozdrawiam

Napisano

Proponuję koło które zakupiłem na wiosnę.

Kółko "rozwojowe" pod Vałki i tarczę.

Obrecz Alex DM 24 , piasta Novatec na maszynach , szprychy DT champion.

Całość z zapleceniem nie przekroczyła 300 zeta.

Koło jest b.mocne , co sprawdziłem popełniajac na nim kiiiiiiiiilka głupot.

Napisano

Piasta z mocowaniem pod tarczę w niczym nie koliduje podczas hamowania Vałkami.Samo koło też "inaczej" nie leży w rowerku.

Różni się to tylko sposobem/przeciągnięciem piasty podczas zaplotu.

Tak więc gdy najdzie cię ochota na hample tarczowe (szczególnie nachodzi zimą podczas zamarzającej brei) , to masz gotowe kólko do zmiany systemu.

Napisano

a do tarczowke nie potrzebuje jakiejs specjalnej ramy?? bo mam rame marketowy sh*t jakis in motion i nie wiem czy wogole nawet na tyl wloze opone 2,5. :/

rower w sygnaturce:)

i jeszcze jedno skoro wyjdzie mi 300 a planowalem 500 zl to jaka kasete kupic?? ocvzywiscie shomano bo taki mam ''przedni naped'' :)

Napisano

czyli co nie moge zlozyc kola ''rozwojowego'' :D bo nie mam mocowan?? w ramie czy jak to jest??

ps naped sram calkowicie odpada bo bede budowal rower na osprzecie shimano

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...