Skocz do zawartości

[rower] Różnice między męskim a damskim modelem 29ER.

Kamil3d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spodobał mi się rowerek Grand Canyon AL 3.9 ( żaden inny MTB tak mi się nie podoba )

Rozmiar ramy L  który myśle byłby dla mnie idealny ( 189cm wzrostu) niestety będzie dostępny dopiero jakoś sierpień-wrzesień.

Mogę tylko wybierać w wersjach AL 3.9 WMN.

https://www.canyon.com/pl/tools/bike-comparison/#biketype=2&bike1=3775&bike2=3777

Tutaj porównanie obu modeli.

Różnią się tylko

Długośc Mostka :  wersja męska  90    wersja damska  80

Szerokość kierownicy: wersja męska  720 wersja damska 700

Dodam że jestem szczupły 75 KG :)

Chyba nie ma tragedii, różnice to 1cm i 2 cm więc nie powinno mieć to znaczenia tak ?

Na rowerze chyba nie będzie napisu WMN :D

Ramy są te same , osprzęt również różnice jak sam zauważyłeś to kiera i mostek (te elementy bardzo często się wymienia z fabrycznych na takie bardziej dopasowane od indywidualne preferencje) no i jeszcze kolor szary z różowym i biały ze złotym . Jeśli kolory ci nie przeszkadzają i świadomość że dedykowany jest  dla kobiet to bierz.

Kolor biały podoba mi się najbardziej ze wszystkich :)

Dzięki wielkie !

A jakbyś porównał ten rower do Cube Attention którego też kupie za 3200 zł lub Radon ZR Team 6.0 ??

Ten najbardziej mi się podoba wizualnie jednak  Cube ma chyba lepsze przerzutki.

No to znowu mam namieszane w głowie bo już miałem klikać Zamów :D

Cena prawie ta sama, wizualnie  najbardziej Canyon mi się podoba nie wiem już co robić ;/

Na korzyść Cube to to , że  łatwo się odsprzeda no i  zakup z Polski.

Ponieważ z tego co widzę, jest dość popularny w Polsce ;) Niektórzy właśnie tak to odbierają, cieszy sie popularnością musi być dobry,  ma go mój kolega też go chce :)

Ja to odbieram zupełnie inaczej.

Ja właśnie lubie mieć to czego wiele osób nie ma.

Jestem pewien, że tej wersji Damskiej Canyona żaden facet nie będzie miał hahhaha :D

Ale teraz zaczynam się poważnie , zastanawiam czy nie wybrać tego Cube lub tańszej wersji Analog.

Edytowane przez Kamil3d

Radon 649 E. Ostatnio płaciłem za coś w Euro i bank mi przewalutował za 4,35 więc jakby tak było tym razem to wyniesie mnie  2823 .

Ale znając życie pewnie będzie dużo więcej :D

Co do Radona to już nie mam pojęcia jaki rozmiar :(

W krossie rama L jest dla mnie idealna więc nie wiem czy w Radonie wybrać 20 czy 22 . Mam 190cm wzrostu nogi  powyżej 90cm, waga 78kg.

O dziwo, na stronie radona jest przekierowanie na strone bikediscount gdzie cena wraz z wysyłką to 700 Euro :/

Edytowane przez Kamil3d

W krossie rama L jest dla mnie idealna więc nie wiem czy w Radonie wybrać 20 czy 22 . Mam 190cm wzrostu nogi powyżej 90cm, waga 78kg.

Radon ma stosunkowo krótką ramę i dla ciebie będzie rozmiar 22" (przekrok ma nieco ponad 85cm tak więc będzie jeszcze zapas).

O dziwo, na stronie radona jest przekierowanie na strone bikediscount

Marka Radon została stworzona przez właściciela Bike-Discount stąd przekierowanie na stronę tego sklepu.

Dziękuje za tak fachową pomoc.

Jednak skłanianiam sie bardziej ku Grand Canyon udało mi sie dogadać tak, ze zapłacę w euro i wtedy wyniesie mnie to juz z przesyłka 2870 a nie 3200. Jednak teraz czytając temat odnośnie geometrii GC mam watpliwości czy rozmiar L nie bedzie za mały. Niby Cube 21 ma taka dama długość ramy , ale napisałem post i podpowiedzieli mi , ze L bedzie za mała.

Mierzyłem tylko Krossa i tam sprzedawca sposobem siedzenia na ramie i unoszenia roweru az do klejnotów powiedział ze M Krossa jest dobra ( a ma taka dama długość ramy co L Canyona i 21 Cube) ja jednak lepiej czułem sie na L Krossa. Jeszcze ten obniżony mostek.

XL Canyona znowu moze być lipna pod względem wysokości bo podobno te ramy sa nieproporcjonalne. dzisiaj w domu spróbuje dokładnie sie wymierzyć

Kross Level B3, B4. Wymierzyłem się dokładnie  Wzrost 189   noga  93  waga 76  długość tłowia tak z  72-75  cięzko samemu zmierzyć :)

Na stronie Canyona po wpisaniu wyliczeń pokazuje , że mój rozmiar to L ( ale też czytałem  , żeby sie tym nie sugerować )

Rozmiar L w Canyonie 3.9 odpowiada rozmiarowi M dla Krossa B3 (podsiodłowa 483/485 i horyzontalnie 610) , L z Krossa jest 10mm krótsza na podsiodłowej przy tej samej horyzontalnej w porównaniu z XL w Canyonie.

Porównaj sobie geometrię Canyona  https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-3-9.html z Krossem http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b3 (na dole stron). Jeśli lepiej się czułeś na L w Krossie to L w Canyonie będzie za małe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...