Skocz do zawartości

[plecak] Plecak 20-25 litrów

Latimer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję plecaka 20-25 litrów bardzo zależy mi na dobrej wentylacji na plecy. Cena najlepiej do 200 zł , ale jak będzie ciut wyższa to nie szkodzi. Obecnie używam plecaka 15L ale jest dla mnie zdecydowanie za mały i nie posiada wentylacji na plecy. Byłbym wdzięczny za radę. 

Pozdrawiam 

Mam Fjorda Nansena FREKI, nie jest to plecak idealny, lecz niezawodny. W ogóle nie widać po nim zużycia. W ciągu 4 lat przetargałem go przez wiele wypraw z większym lub mniejszym obciążeniem, a dodatkowo non stop służy do noszenia zakupów. Test długodystansowy zdany na 5.

Obecnie największą jego wadą jest cena. Gdy kupowałem swój, to kosztowały 169 zł. Chyba nie jest wart obecnej ceny 250 zł, musiałby mieć dużo lepsze szelki i poprawiony pas biodrowy. Nie mówię że są niewygodne, ale po prostu płacisz więc wymagasz ;)

musiałby mieć dużo lepsze szelki

O to to to! Dorzuciłbym jeszcze lepszy system pasków na klatę. Faktycznie - plecak bardzo wytrzymały, ale system nośny nie sprawdza się zbyt dobrze przy większych obciążeniach połączonych z dłuższymi przebiegami.

Mam Fjorda Nansena FREKI, nie jest to plecak idealny, lecz niezawodny. W ogóle nie widać po nim zużycia. W ciągu 4 lat przetargałem go przez wiele wypraw z większym lub mniejszym obciążeniem, a dodatkowo non stop służy do noszenia zakupów. Test długodystansowy zdany na 5.

Mam jego poprzednika od jakichś 12 (?) lat :) Na rowerze już dość długo go nie używam, ale w roli miejsko-zakupowej ciągle się trzyma bez żadnych poważniejszych uszkodzeń.

Dokładnie, żaden plecak nie spowoduje, że nagle będziesz miał suche plecy - plecy pocą się nawet bez plecaka, a KAŻDY plecak blokuje swobodne schnięcie/parowanie potu. Tutaj między plecami a plecakiem masz siateczkę, więc schnie trochę łatwiej.

Jak chcesz "efekt suchych pleców", kup sobie nerkę, jak np. Camelbak Palos lub wszelkie budżetowe alternatywy.

Deutery z ich system u mnie znacząco zmniejszyły pocenie się pleców, powiedziałbym, że wyraźnie więcej niż o połowę.

Ja bym dołożył i kupił SuperBike 18 EXP (albo jakiegoś TransAlpa) - fajne rozwiązania rowerowe (raincover, windshield, "chwytak na kask", zapinane zamki) i dobra wentylacja plecy. Pojemność 18l + 4l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...