Skocz do zawartości

Ninjago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tematów takich było już sporo, lecz wszystkie, które znalazłem, niestety archiwalne.

Mamy sobie rower, jest w nim korba Cyclone AL7-324P i nieznany suport. Komponenty z Krossa Hexagona V4 2008. Korba ma połamane zęby, a suport też pewnie ledwo żyje.

Do roboty jest również reszta napędu, ale to nie w tym temacie. Jaką sensowną obecnie korbę można kupić w cenie 100 zł ? Oczywiście kwadrat. Jeśli ciężko będzie znaleźć coś pasującego do obecnego suportu, to ten również jest do wymiany. Czy dążenie do posiadania wymiennych blatów ma sens ?

Pozdrawiam. :)

Napisano

Za ok 100zł kupisz korbę altus na kwadrat. Jesli chcesz wymienne blaty to najtańszą opcją jest korba acera, która kosztuje ok 150zł (na aukcjach może znajdziesz taniej). Czy wymienne blaty są opłacalne? Myślę, że tak bo załóżmy że jeździsz przez większość czasu na "dwójce" z przodu a resztę biegów wrzucasz sporadycznie to możesz sobie po czasie wymienić blat który kosztuje ok. 40zł i śmigasz dalej na nowym łańcuchu i kasecie, prze tańszej korbie musisz wymieniać całość znów za ok. 100zł. Myślę, że warto dopłacić do kobry z wymiennymi blatami. ;)

Napisano

Czy korby w tej grupie cenowej zamykają się w Shimano ?

Tutaj pojawia się oczywiście jak zwykle pytanie, warto dopłacać do Alivio i zmieniać suport na octalink ?

Napisano

Czy tylko Shimano to Ci nie doradzę bo nie miałem nigdy korby innego producenta, no chyba że "no name" :P

Co do octalink to na pewno sztywniejsze połączenie niż kwadrat, moim zdaniem mniej awaryjne, bo miałem w poprzednim rowerze korbę na kwadrat i gdzies na początku poluzowała się lekko śruba, zrobił się minimalny luz i pojawiły się piski, trzaski.. okazało się po zdjęciu korby że mam wżery na korbie i zadry na osi suportu.. wszystko do wymiany. Różnica cenowa moim zdaniem nie jest duża, bo za ok 150zł idzie kupić korbę na octalink, tylko suport jest trochę droższy bo najtańszy bb25 to koszt ok. 40zł.

Edit. I myślę, że jak chcesz iść w octalink to nie ma co dopłacać do alivio tylko brać acerę.. dużej różnicy akurat w tych dwóch korbach nie ma. Jak już coś lepszego to deore albo pozagrupowa m-521 bodajże, bo są już lżejsze.

Napisano

Mam również jeszcze jedno poważne pytanie. Jak ma się korba na octalink, do 7 rzędowego wolnobiegu ? Pytam o zasadność pakowania takich rozwiązań, przy względnej niemożności wymiany koła, piasty i przejście na kasetę.

Napisano

Powinno wszystko ładnie działać i z korbą na kwadrat i na octalink.

Tu masz nawet wyjaśnione w temacie:

http://www.forumrowerowe.org/topic/148445-korba-na-octalink-do-napedu-7-rzedowego/
Napisano

Chodzi mi o zasadność stosowania względnie dobrych rozwiązań mocowania korby, do tandetnego wolnobiegu. Niemniej jednak dziękuję za kawałek lektury. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...