Skocz do zawartości

[ Kierownica carbon ] usuwanie rys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Postanowiłem napisać również w tym dziale. Być może ktoś ma jakiś patent.

Czy ktoś orientuje się  czym usunąć rysy powstałe w wyniku instalacji hamulców i manetek na kierownicy z carbonu?

Można użyć zwykłej pasty polerskiej czy włókno węglowe wymaga specjalnych środków?

Napisano

Można próbować pastami, ew jesli rysy są głębsze, to papierem wodnym, oczywiście papierem z umiarem ;-) i wykończyć pastami. Myślę, że najlepiej zrobić to ręcznie, przy użyciu twardej gąbki i Megsowego mleczka UC.   Odradzam pomysły "od  pana Zenka" z filcem na wiertarce itp...takie rzeczy to można robić jak sie naprawde wie co robi, Twardy  filc może w mgnieniu oka przegrzać materiał. Każdy szanujący się "mistrz polerki" zaczynał od roboty ręcznej.

EDYTA: oczywiście chodzi o twarda gąbkę polerską, a nie do kąpieli ;-)

Napisano

Witam.

Czy ktoś orientuje się  czym usunąć rysy powstałe w wyniku instalacji hamulców i manetek na kierownicy z carbonu?

Można użyć zwykłej pasty polerskiej czy włókno węglowe wymaga specjalnych środków?

Dzięki za info. A czy np pasy. do tworzyw sztucznych takie jak np. do usuwania rys z ekranów telefonów czy plexi będą się nadawały?

Rysy są powierzchowne od montażu hamulców i manetek. Co to jest mleczko megsowe uc ? google mi tego nie znajduje. 

Napisano

To mleczko to MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND. Pasty do tworzyw beda zbyt delikatne. Mozesz probowac ale najszybciej pojdzie na mleczko i ew wodny papier scierny.

Napisano

Tylko twoja koera jest bardzoej twarda niz jakies tam plastiki. Tez cos tam tym poprawisz ale i wiecej sie namachasz.od biedy tobi lekkosciernym tempo bys cos zdzialal.

Napisano

Witam.

O widzisz też tak myślałem

Nie wiem tylko którą?

Brałem pod uwagę dwie opcje :

http://allegro.pl/k2-tempo-turbo-pasta-polerska-nanoczasteczki-120g-i6205443702.html

czy troszkę mocniejszą 

http://allegro.pl/k2-turbo-tempo-pasta-polerska-lekkoscierna-120g-i6053926001.html

Generalnie wiem, że carbon jest twardy ale nie jestem pewien jakiej twardości jest lakier którym został pomalowany. 

Napisano

Wyszedlbym od lekkosciernej. Tylko pamietaj, nanoś tego cieniutko, i niech dobrze wyschnie. Bo jak bedzie za grubo albo nie wyschnie, to zapcha Ci sciere czy gabke i bedziesz sie z tym dlugo grzebal. Ma byc suche jak kreda.

A no i bedzie sie kurzylo, wiec lepiej zdjac ta kiere i odejsc odvroweru szczegolnie jesli ma amortyzatir ;-)

A no i bedzie sie kurzylo, wiec lepiej zdjac ta kiere i odejsc odvroweru szczegolnie jesli ma amortyzatir ;-)

Napisano

Dzięki za info. Jutro nabędę lekko-ścierną tempo i zobaczymy.

Przetestuję najpierw na fragmencie sztycy schowanym w ramie ( i tak porysowany) 

powiedz tylko proszę czy namoczyć delikatnie szmatkę czy też gąbkę przy nanoszeniu czy jechać na sucho ?

Napisano

Ta pasta jest pewnie  odpowiednio mokra, cos pewnie jak pasta do zebów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...