Skocz do zawartości

[uszkodzona obręcz] Spinergy X

wolandxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że jest to forum rowerowe, ale jest to chyba jedyne miejsce gdzie uzyskam fachową pomoc przed wizytą u sprzedawcy. Mam problem z kolami Spinergy X 24" w wózku inwalidzkim ,identycznymi jak tu http://panthera.se/en/delar_drivhjul_X.html . Coś zaczęło w jednym dzwonić. Po ściągnięciu opony, dętki i fartucha okazało się ze miedzy warstwami felgi ,,lata" aluminiowy profil długości ok 1,5 cm. Po prostu przemieszcza się w przestrzeni wewnątrz obręczy między dwoma szprychami. Jest to w miejscu gdzie znajduje się fabryczny spaw, po którego obydwu stornach widać ślady po czymś jak punktak ( w domyśle chyba to miało utrzymywać ten profil na miejscu). Podejrzewam, ze ten ,,latający'' element miał wzmacniać to miejsce. Czy wzmacnianie obręczy kół czymś takim jest normalne? A może to nie jest wzmocnienie, tylko wyważenie?  Nie widzę większej celowości takiego zabiegu. Przy kole grzebałem po raz pierwszy i nikt wcześniej tego nie robił. Trochę mnie dziwi jeszcze jedna rzecz - po obydwu stornach spawu wewnątrz obręczy widać na lakierze wydrapane oznaczenia ( cyferki). Czy to jest normalne na etapie produkcji, czy po prostu przy moich kołach ktoś już kombinował? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...